Οι  ανάγκες για την παραγωγή γάλακτος σε θρεπτικά συστατικά είναι ανάλογες της παραγόμενης  ποσότητας γάλακτος.

 

Οι κύριες θρεπτικές απαιτήσεις της γαλακτοπαραγωγής είναι:

Πρωτεΐνες

Θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας σε αδενώδες επίπεδο.

Τα ζώα δεν παράγουν γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες (ανάλογα με το είδος).

Εάν  η  τροφή που  χορηγείται  στο  ζώο είναι  ελλειμματική σε πρωτεΐνη, τότε αποθέματα σωματικής πρωτεΐνης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή του γάλακτος (όχι όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα).

Η παρατεταμένη έλλειψη πρωτεΐνης στην τροφή του ζώου θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της γαλακτοπαραγωγής.

Ενέργεια

Η ενέργεια απαιτείται αφ' ενός μεν για την παραγωγή της πρωτεΐνης του γάλακτος, αφ' ετέρου   δε  για τον σχηματισμό (παραγωγή) του λίπους και των υδατανθράκων (σακχάρων) του γάλακτος:

Θα πρέπει να είναι υπό τη μορφή καθαρής ενέργειας.

Θα πρέπει να προέρχεται από τους υδατάνθρακες και τα λίπη του σιτηρεσίου, ή ακόμη από τις επί πλέον πρωτεΐνης του σιτηρεσίου.

Ένα ζώο που λαμβάνει τροφή πολύ χαμηλής ενέργειας δεν θα παράγει γάλα.

Εάν το   σιτηρέσιο του ζώου χαρακτηρίζεται για το χαμηλό ενεργειακό του περιεχόμενο, τότε, σωματικά αποθέματα ενέργειας θα   μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή του γάλακτος.

Αν και το λίπος του σιτηρεσίου δεν είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό λίπους του γάλακτος,  μικρά ποσά λίπους τροφής υποβοηθά τη γαλακτοπαραγωγή.

Ασβέστιο και Φώσφορος

Τα μεταλλικά αυτά στοιχεία θα πρέπει να προέρχονται από την τροφή ή από πηγές συμπληρωμάτων τροφών.

Τα ζώα δεν θα παράγουν γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο και φώσφορο.

Εάν το σιτηρέσιο του ζώου είναι ελλειμματικό σε ασβέστιο και ή φώσφορο, τότε το ζώο θα χρησιμοποιήσει το ασβέστιο και τον φώσφορο των οστών του για τη γαλακτοπαραγωγή. Αυτό  όμως θα έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένηση των οστών που θα μπορούσε να επιφέρει ακόμη και κατάγματα των οστών.

Η παρατεταμένη έλλειψη ασβεστίου και / ή φωσφόρου θα μειώσει τη γαλακτοπαραγωγή.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Εργοστάσιο Παραγωγής Σύνθετων Ζωοτροφών και Πρώτων Υλών (δείτε ΕΔΩ) της Ένωσης Αγρινίου στο 2641.0.69060 και με τον υπεύθυνο παραγωγής, συντάκτη του ως άνω κειμένου, ζωοτέχνη κ. Βασίλη Σταμούλη στο 2641.0.69062.