Στην Ένωση Αγρινίου έχουμε δημιουργήσει ένα από τα πλέον δραστήρια και παραγωγικά Τμήματα Βιολογικής Γεωργίας- Κτηνοτροφίας σε όλη τη χώρα.

Με έμπειρα στελέχη, που προσφέρουν υπηρεσίες διοικητικής και τεχνικής φύσεως, λειτουργούμε κατά τρόπο το αποτέλεσμα του οποίου είναι οι αγρότες μας να απολαμβάνουν τη μέγιστη δυνατή λήψη επιδότησης, καθώς και τη αποφυγή προστίμων και κυρώσεων.

Παράλληλα, το Τμήμα Βιολογικής Γεωργίας-Κτηνοτροφίας παρεμβαίνει για λογαριασμό των παραγωγών, επιλύοντας συχνά ανυπέρβλητα προβλήματα. Τα δυο τελευταία χρόνια, το Τμήμα έχει συμβάλλει, με παρεμβάσεις του προς το υπουργείο και τον οργανισμό πληρωμών, ώστε να επιτευχθεί η εισροή σημαντικών κονδυλίων. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι στη Βιολογική Κτηνοτροφία ο νομός μας κατέχει το 30% του συνόλου των αιτήσεων της χώρας.

Στον κοινωνικό τομέα αναγνωρίζεται ο διττός ρόλος της βιολογικής γεωργίας ως ασφαλής μέθοδος παραγωγής τροφίμων που ανταποκρίνεται στις ανησυχίες του καταναλωτή και ως υπεύθυνης για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και για την προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Στα είδη, στις περιοχές και στις δραστηριότητες όπου είναι εφικτή η παραγωγή βιολογικών προϊόντων, η βιοκαλλιέργεια και η βιολογική κτηνοτροφία είναι ο στόχος που πρέπει να πετύχουμε στο άμεσο μέλλον.

Μέτρο Βιολογικής Γεωργίας και Βιολογικής Κτηνοτροφίας

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Στόχος του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» είναι η ενθάρρυνση των γεωργών και κτηνοτρόφων να εφαρμόσουν τις μεθόδους της βιολογικής παραγωγής, όπως αυτές ορίζονται στους Κανονισμούς (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου και αριθ. 889/2008 της Επιτροπής, προκειμένου να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, μέσω της χρήσης γεωργικών πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον, για την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και την καλή διαβίωση των ζώων.

Ειδικότερα όσον αφορά στην επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων συμβάλλει:

  • στην προστασία του εδάφους και της βιοποικιλότητας μέσω αύξησης της οργανικής ουσίας και μείωσης των ρύπων
  • στην προστασία των νερών μέσω της μείωσης των ρύπων
  • στη βελτίωση του ισοζυγίου των αερίων θερμοκηπίου μέσω αύξησης της οργανικής ουσίας των εδαφών και της μείωσης των εκπομπών Ν2Ο και CH4
  • στο μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
  • στην πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους και στη βελτίωση της διαχείρισης του εδάφους.

Η στήριξη χορηγείται σε ετήσια βάση και ανά εκτάριο (1 Ha=10 στρέμματα) γεωργικής έκτασης, προκειμένου οι δικαιούχοι να αποζημιωθούν για το διαφυγόν εισόδημα, τις πρόσθετες δαπάνες καθώς και το κόστος συναλλαγής που, κατά περίπτωση, συνεπάγεται η μετατροπή ή η διατήρηση των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας. Το Μέτρο έχει εφαρμογή σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Δικαιούχοι του μέτρου μπορούν να κριθούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, τα οποία είναι ενεργοί γεωργοί.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Η πρόσκληση απευθύνεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, τα οποία είναι ενεργοί γεωργοί.

Επιλέξιμοι προς ένταξη στο Υπομέτρο 11.1 είναι οι «νεοεισερχόμενοι», δηλαδή οι γεωργοί που αναλαμβάνουν να εντάξουν στο σύστημα της βιολογικής γεωργίας, βοσκότοπους ή/και εκτροφές ζώων, που δεν συμπεριλαμβάνονται σε ενεργή σύμβαση με Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕ&Π) μέχρι και την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας πρόσκλησης.

Επιλέξιμοι προς ένταξη στο Υπομέτρο 11.2 είναι υποψήφιοι με βοσκότοπους ή/και εκτροφές ζώων, που είναι ενταγμένα στο σύστημα της βιολογικής γεωργίας, μέσω σύμβασης με Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης, η οποία έχει συναφθεί μέχρι και την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας πρόσκλησης.

 Οι στόχοι της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας είναι:

  • Παραγωγή προϊόντων και τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας, ασφαλή για τον καταναλωτή χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αντιβιοτικών και χημικών λιπασμάτων.
  • Προστασία του περιβάλλοντος (προστασία του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα, αειφορική διαχείριση φυσικών πόρων, εξασφάλιση της βιοποικιλότητας)
  • Μη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) ή/και προϊόντων που παράγονται από αυτούς.
  • Προστασία της υγείας των αγροτών από την έκθεσή τους σε βλαβερές χημικές ουσίες.
  •  Η φυσική διαβίωση των ζώων και η εξασφάλιση της ευζωίας τους.
  •  Χρήση ζωοτροφών που έχουν παραχθεί με βιολογικό τρόπο και χωρίς τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) ή/και προϊόντων που παράγονται από αυτούς

Ο συνεταιρισμός μας δραστηριοποιείται  στον τομέα  συμβουλευτικών υπηρεσιών  στους αγρότες και παρέχει τεχνική υποστήριξη της γεωργικής εκμετάλλευσης των παραγωγών « δικαιούχων», για την υλοποίηση του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο σύμβουλος  ενημερώνει το δικαιούχο σε ότι αφορά την ορθή εφαρμογή των απαιτήσεων του Μέτρου καθώς και της Εθνικής και Ενωσιακής νομοθεσίας για τη βιολογική παραγωγή. Επιπλέον, συμβουλεύει το δικαιούχο για τις βέλτιστες πρακτικές, καθώς και για τα οφέλη της βιολογικής παραγωγής. Επιπρόσθετα, υποχρεούται να ενημερώνει την αρμόδια περιφερειακή υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, για τυχόν μη τήρηση των υποχρεώσεων ή μονομερούς διακοπής της σύμβασης από πλευράς δικαιούχου.

Επίσης, αναλαμβάνει  την Εκπόνηση , Παρακολούθηση, την Εφαρμογή του Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης καθώς και άλλα στοιχεία σχετικά με την τεχνική στήριξη της γεωργικής εκμετάλλευσης του  «Δικαιούχου» καθ΄ όλη τη διάρκεια των  δεσμεύσεων.

Με την προκήρυξη του προγράμματος το τμήμα μας αναλαμβάνει:

  • Την ενημέρωση με κάθε μέσο των παραγωγών για τα γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα(τηλεφωνική επικοινωνία, έντυπο υλικό κλπ)
  • Τη διαδικασία εμπρόθεσμης υποβολής φακέλου υποψηφιότητας στο πληροφοριακό σύστημα.
  • Τη διαδικασία ένστασης κατά των αποτελεσμάτων, όπου χρειάζεται.
  • Την αίτηση πληρωμής, για την οποία ο ΟΠΕΚΕΠΕ με εγκύκλιο ορίζει τις ημερομηνίες έναρξης υποβολής για κάθε έτος ξεχωριστά.
  • Στην αίτηση πληρωμής ελέγχεται η Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης του παραγωγού σε σχέση με την αίτηση στήριξης στο Μέτρο (για τυχόν μειώσεις αγροτεμαχίων-ζωικού κεφαλαίου).
  • Την αίτηση τροποποίησης σχεδίου περιβαλλοντικής διαχείρισης.
  • Την υποβολή άδειας παρέκκλισης κάθε έτος στη ΔΑΟΚ. Όλοι οι βιοκαλλιεργητές δικαιούνται χρήση µη βιολογικού πολλαπλασιαστικού υλικού µε την έκδοση σχετικής άδειας πριν τη σπορά. Είναι υποχρεωτικό όλοι οι παραγωγοί να χρησιμοποιούν βιολογικούς σπόρους σπορά και πατατόσπορο ή να διαθέτουν την σχετική άδεια παρέκκλισης είτε είναι στο µμεταβατικό στάδιο είτε σε βιολογικό στάδιο.
  • Την έκδοση άδειας λειτουργίας στάβλου, η οποία είναι υποχρεωτική για την πληρωμή της βιολογικής κτηνοτροφίας.
  • Τη σύναψη ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ γεωπόνου-δικαιούχου.
  • Τη σύναψη σύμβασης με Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕ&Π) εντός χρονικού διαστήματος, όπως ορίζεται κάθε φορά.
  • Την πληρότητα φακέλου

Το νέο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας

Στοιχεία για το Μέτρο:

Το Μέτρο 11 «ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ», έχει δύο (2) υπομέτρα και συνολικά τέσσερεις (4) δράσεις, ως εξής: 

Υπομέτρο 11.1: Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους

Δράση 11.1.1: Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία

Δράση 11.1.2: Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία Υπομέτρο 11.2: Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους

Δράση 11.2.1: Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία

Δράση 11.2.2: Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία

Μεταξύ άλλων, το Μέτρο καλύπτει στους δικαιούχους του Υπομέτρου 11.2 το κόστος Πιστοποίησης και ειδικά για τη δράση 11.2.1, και το κόστος των εργαστηριακών αναλύσεων.

Στις νέες προβλέψεις του μέτρου περιλαμβάνεται η δυνατότητα ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να υποβάλλει υποψηφιότητα σε παραπάνω από μία δράσεις, έχουν προστεθεί νέες καλλιέργειες, σε σχέση με το αντίστοιχο προηγούμενο Μέτρο, ενώ προβλέπεται η χορήγηση προκαταβολής στους δικαιούχους.

Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων του Υπομέτρου 11.2 (για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής) είναι πενταετούς διάρκειας, ενώ για το Υπομέτρο 11.1 (για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής) οι δεσμεύσεις είναι τριετούς διάρκειας με δυνατότητα επέκτασης στο Υπομέτρο 11.2 για άλλα δύο (2) χρόνια, μετά από σχετική πρόσκληση.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Ένωση Αγρινίου και το Τμήμα Αγροτικών Μελετών στο 2641.0.69017 – 69026 – 69032.