Ενέργεια για το κοινό μας μέλλον

Τα ενεργειακά έργα της Ένωσης Αγρινίου αποτελούν πυρήνα αναζωογόνησης της τοπικής οικονομίας, με κάλυψη τοπικών αναγκών, με νέες θέσεις εργασίας και με διάχυση του παραγόμενου πλούτου.

Με επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, χιλιάδες οικογένειες στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας διασφαλίζουν συμπληρωματικό εισόδημα.

Οι επενδύσεις γίνονται από εμάς, για εμάς. Τα κέρδη ανακυκλώνονται στην περιοχή. Το οικονομικό αποτύπωμα είναι τεράστιο και αφορά το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Η Ένωση Αγρινίου υπήρξε πρωτοπόρος στα αγροτικά φωτοβολταϊκά. Στην πραγματικότητα είναι ο Συνεταιρισμός που άνοιξε το δρόμο για να έχουν και οι αγρότες …μια θέση στον ήλιο. Σήμερα η Ένωση αναγνωρίζεται ως συνεταιρισμός πρότυπο καλής πρακτικής και επενδύει σε πολλές περιοχές σε όλη τη χώρα.

Νέα ενεργειακά έργα υπό υλοποίηση

Αντικείμενο των νέων ενεργειακών έργων που βρίσκονται υπό υλοποίηση είναι η κατασκευή αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό την διεύρυνση της επενδυτικής συμμετοχής σε μεγάλα έργα ΑΠΕ, με την συμμετοχή πολλών μικρών «επενδυτών» της τοπικής κοινωνίας, την τόνωση της οικονομίας με παραγόμενο εισόδημα που παραμένει στην τοπική κοινωνία. 

Πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις που η πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει με κάθε τρόπο, αφού φέρνουν ουσιαστική ανάπτυξη για την οικονομία και δεν αφορούν μόνο μια μικρή elite επενδυτών, αλλά το σύνολο της κοινωνίας.

 

Το όλο εγχείρημα υπηρετεί τριπλή στόχευση:

  • την ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια απεξάρτησης από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα
  • τη μετουσίωση σε έργο της ίδιας της έννοιας του «συνεταιρίζεσθαι», την ένωση δυνάμεων δηλαδή, «ώστε να γίνουμε οι ίδιοι εκείνοι που θα πάρουμε τις τύχες στα δικά μας τα χέρια, επενδύοντας στον τόπο μας»
  • την ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη του τόπου, με πραγματικό όφελος για την τοπική κοινωνία.

 

Κεντρικός στόχος είναι η ενδυνάμωση του ρόλου των πολιτών και των τοπικών φορέων στον ενεργειακό τομέα.

Είναι η προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, η αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, η προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

 

Μεγάλη πρόκληση η Ενέργεια

Στο δίλημμα “ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα ή καθαρή, πράσινη, ανανεώσιμη και αειφόρο ενέργεια”, ως Συνεταιρισμός είχαμε μόνο μια επιλογή: Να εργαστούμε για το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, οι επιπτώσεις της οποίας είναι ήδη ορατές στον πρωτογενή τομέα.

Στα σχεδόν 100 χρόνια που υπάρχουμε, κάναμε πάντα κινήσεις που διασφάλιζαν αφ’ ενός το μέλλον του Συνεταιρισμού και αφ’ ετέρου το εισόδημα των παραγωγών μας. Παράγουμε ότι καταναλώνουμε, δίνουμε έμφαση σε αυτό που ζητά η αγορά. Η Ενέργεια είναι πλέον η μεγάλη μας πρόκληση.

Επενδύοντας στο μέλλον

Οι νέες εξελιγμένες ενεργειακές τεχνολογίες και οι διαχρονικές περιβαλλοντικές επιταγές, τα διεθνή και ευρωπαϊκά πλαίσια συνεργασίας, αλλά και άλλες διακρατικές συμφωνίες και πρωτόκολλα, επιτάσσουν την προσαρμογή και την εναρμόνιση της ελληνικής ενεργειακής αγοράς και του θεσμικού της πλαισίου με τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις, αντιλήψεις και επιταγές.

Στην ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, με επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην Ενέργεια και με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών-μετόχων, έχουμε θέσει γερά τα θεμέλια για το μέλλον που οραματιζόμαστε.