Σε εγκύκλιό του ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ως διαπιστευμένος Οργανισμός Πληρωμών, περιγράφει τη διαδικασία χορήγησης των ενισχύσεων στους δικαιούχους στο πλαίσιο της Δράσης 10.1.09 “Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων”, του Μέτρου 10, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020.

 

Αίτηση Πληρωμής

Για τη λήψη της κατ' έτος ενίσχυσης του Μέτρου, οι δικαιούχοι υποβάλλουν για κάθε έτος, ΕΑΕ μέχρι την ημερομηνία που προβλέπεται σε σχετική εγκύκλιο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., αιτούμενοι την πληρωμή τους στο πλαίσιο δράσης του Μέτρου 10, με αναφορά του κωδικού 10.01.09 τόσο στην ενότητα «Μέτρα/Δράσεις» όπως και στην ενότητα «Ζωικές Εκμεταλλεύσεις».

Η ΕΑΕ υποβάλλεται από τον ίδιο τον δικαιούχο ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του:

•  είτε απευθείας στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., μέσω κατάλληλου πληροφοριακού συστήματος,

•  είτε μέσω ενός πιστοποιημένου φορέα υποδοχής αιτήσεων.

Οι αιτήσεις πληρωμής μεταφέρονται μέσω του ΠΣ στο ΟΠΣΑΑ, με κατάλληλη υπηρεσία διαδικτύου που παρέχεται από το τελευταίο.

Παραστατικά Συμμόρφωσης Ειδικών Διατάξεων

Κατ’ εφαρμογή των προβλέψεων του άρθρου 20, της με αριθ401/48520/29.03.2018 (ΦΕΚ Β΄ 1226/2-4-2018) Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής της Δράσης 10.1.09 “Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων”, οι δικαιούχοι οφείλουν να προσκομίσουν αντίγραφα των ενημερωμένων χειρόγραφων μητρώων καταγραφής για όλες τις εκμεταλλεύσεις των αιγοπροβάτων και των χοιροειδών στις αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Λεπτομέρειες ορίζονται σε σχετική εγκύκλιο του Οργανισμού.

Χρονικά διαστήματα Πληρωμής Προκαταβολής – Πληρωμής Εκκαθάρισης

Πληρωμή Προκαταβολής: μετά την ολοκλήρωση όλων των διοικητικών ελέγχων επιλεξιμότητας που αφορούν στην απώλεια εισοδήματος δύναται να καταβάλλεται προκαταβολή επί του ποσού απώλειας εισοδήματος πριν την 1η Δεκεμβρίου εκάστου έτους εφαρμογής.

Πληρωμή Εκκαθάρισης: μετά την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων του έτους εφαρμογής των δικαιούχων, των επιτόπιων και των διοικητικών ελέγχων δύναται να πραγματοποιούνται οι πληρωμές του έτους εφαρμογής.

Οι πληρωμές καταβάλλονται σε δύο το πολύ δόσεις όπως προβλέπεται στο θεσμικό πλαίσιο του Μέτρου.

Αξιολόγηση αιτήσεων πληρωμής: Μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Δράσης 10.01.09 σε επίπεδο Π.Δ. διενεργείται αξιολόγηση/υπολογισμός πληρωμής του συνόλου των αιτήσεων πληρωμής των δικαιούχων των οποίων η έδρα εκμετάλλευσης ανήκει στους νομούς αρμοδιότητάς της Π.Δ. Η αξιολόγηση διενεργείται για κάθε έτος εφαρμογής και προσδιορίζεται το αιτούμενο ποσό ενίσχυσης, τα επιλέξιμα προς πληρωμή στοιχεία της αίτησης, το τελικό ποσό πληρωμής, τα πιθανά ευρήματα, οι κυρώσεις – μειώσεις – αποκλεισμοί, τα ποσά που θα αναζητηθούν με τη διαδικασία των αχρεωστήτως καθώς και τυχόν συμψηφισμοί. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι των Π.Δ. διενεργούν έλεγχο ορθότητας της αξιολόγησης/υπολογισμού πληρωμής βάσει τυχαίου δείγματος που παράγεται από το Π.Σ. σε ποσοστό τουλάχιστον 1‰ επί του πληθυσμού σε επίπεδο Π.Δ επί των δεδομένων που εμφανίζονται στις επί μέρους οθόνες. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης υπολογισμού πληρωμής, τα αποτελέσματα μεταφέρονται μέσω του Π.Σ. στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Αγροτικής Ανάπτυξης (Ο.Π.Σ.Α.Α. 2014-2020).

Συγκρότηση Φακέλου Πληρωμής

Στη συνέχεια, ανεξάρτητα και παράλληλα με τη διαδικασία υποβολής και εξέτασης τυχόν ενδικοφανών προσφυγών, οι Π.Δ. προβαίνουν σε δημιουργία φακέλου πληρωμής ανά Δράση/Πρόσκληση, και σύμφωνα με τις Περιφέρειες Στήριξης, τις Προτεραιότητες, τις Περιοχές Εστίασης, σύμφωνα με:

• τα αποτελέσματα των μηχανογραφικών διασταυρωτικών ελέγχων στη κεντρική βάση δεδομένων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.,

• τα στοιχεία των αιτήσεων ενίσχυσης και

• τα αποτελέσματα των διενεργηθέντων διοικητικών & επιτόπιων ελέγχων.

Η έγκριση της δαπάνης διενεργείται επί του φακέλου πληρωμής από υπαλλήλους των Περιφερειακών Διευθύνσεων (Π.Δ.) και πραγματοποιείται από δύο ελεγκτές Α΄ και Β΄ που ορίζονται με Απόφαση του Προέδρου, τον προϊστάμενο του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Ενισχύσεων της Π.Δ., καθώς και τον Προϊστάμενο της Π.Δ. Οι ελεγκτές θα πρέπει να διαθέτουν κωδικό ελεγκτή και να κατέχουν σχετικά δικαιώματα πρόσβασης στο Π.Σ. και το Ο.Π.Σ.Α.Α. 2014-2020. Σε περίπτωση μη ύπαρξης Β΄ ελεγκτή μπορεί να υπογράψει μόνο ένας ελεγκτής, με την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται η ύπαρξη τριών διαφορετικών υπογραφών στις καταστάσεις (ενός ελεγκτή, του προϊσταμένου και του Διευθυντή). Ο προϊστάμενος μπορεί να υπογράψει και ως ελεγκτής Β΄.

Αναλυτικά η σχετική εγκύκλιος ΕΔΩ.