Τις βασικές παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2025 σε σχέση με την ενίσχυση εισοδημάτων και τη μείωση φόρων και εισφορών παρουσίασε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

 

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανακοίνωσε ότι αν οι πάροχοι δεν μειώσουν τις προμήθειες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τότε η κυβέρνηση θα παρέμβει νομοθετικά στην κατεύθυνση αυτή.

Ειδικότερα ο προϋπολογισμός του 2025 θα περιλαμβάνει:

•   Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, κόστους 215 εκατ. ευρώ.

•   Τη μείωση, ουσιαστικά κατάργηση, του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, κόστους 120 εκατ. ευρώ.

•   Τη μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, κόστους 100 εκατ. ευρώ.

•   Την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος (15 εκατ. ευρώ).

•   Την αύξηση των συντάξεων, η οποία με βάση το γνωστό μαθηματικό τύπο, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.

•   Την αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές, κόστους 20 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται, όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, για μέτρα συνολικού ύψους 870 εκατ. ευρώ. «Ερχόμαστε από τον Απρίλιο και σας λέμε με σχετική ακρίβεια πώς θα κινηθούμε το 2025. Αυτό δείχνει ότι έχουμε ένα επιτελείο, που δουλεύει συστηματικά, λαμβάνοντας υπόψη τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ», σημείωσε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα την επόμενη χρονιά θα είναι και πάλι ίσος με το 2,1% του ΑΕΠ.

Εττικέτες:
ΕΦΚ αγρότες