Συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά το νεοσυσυσταθέν Εθνικό Συμβούλιο Οινοτουρισμού υπό την προεδρία του Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπυρίδωνα Κίντζιου και με τη συμμετοχή της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη καθώς και όλων των διακριμένων εκπροσώπων οινικών και τουριστικών φορέων και οργανώσεων που συμμετέχουν στο Συμβούλιο.

Η εναρκτήρια συνεδρίαση πραγρατοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Βιβλιοθήκης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο «Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων» (ΚΕΟΣΟΕ), ο οποίος αποτελεί σε ανώτατο επίπεδο τον φορέα της συλλογικής εκπροσώπησης των Συνεταιρισμένων Ελλήνων αμπελουργών, θεωρεί σημαντική τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Οινοτουρισμού θεωρώντας πως θα συμβάλλει στην ανάπτυξη σχεδίου προώθησης για την ανάπτυξη του Οινοτουρισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με πολλαπλά οφέλη για τις οινοπαραγωγικές συνεταιριστικές οργανώσεις. Εκφράζει θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού που με μακρόπνοες προσπάθειες κατόρθωσαν να συγκροτηθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας, «Εθνικό Συμβούλιο Οινοτουρισμού».

Παράλληλα, εκφράζει την ικανοποίησή του για την έως τώρα συμμετοχή, αλλά κυρίως για την επιλογή της Μαργαρίτας Ικαρίου ως τακτικού μέλους του Εθνικού Συμβουλίου Οινοτουρισμού, καθώς εκπροσωπεί την ΚΕΟΣΟΕ από το 2017 στην «Εθνική Επιτροπή Οινοτουρισμού» ως ορισμένη εκπρόσωπος του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου, στον οποίο στελεχώνει το τμήμα Marketing και Επικοινωνίας.

 

Η Υπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι το Συμβούλιο, που θεσμοθετήθηκε την περασμένη χρονιά,  αποτελεί ένα ουσιαστικό εργαλείο το οποίο  μπορεί να αναδείξει τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που προσφέρει ο Οινοτουρισμός για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας συνολικά.  Η κυρία Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στο όραμα του Υπουργείου  που δίνει έμφαση στην ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού, με στόχο τη βιωσιμότητα των προορισμών και του τουριστικού προϊόντος. 

Έδωσε έμφαση στις προσπάθειες προώθησης ειδικών μορφών τουρισμού που θα συμβάλουν, όπως είπε, στον εμπλουτισμό και τη διαφοροποίηση της τουριστικής προσφοράς σε μια πιο ισόρροπη ανάπτυξη του τουρισμού σε μεγαλύτερο μέρος της χώρας και για μεγαλύτερη διάρκεια του έτους.                                                                                                                         

‘‘Ο Οινοτουρισμός’’, επεσήμανε η Υπουργός Τουρισμού, ‘‘είναι μια μορφή θεματικού τουρισμού στην οποία δίνουμε  ιδιαίτερη έμφαση και γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη διεθνώς’’.

Η κα Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Επισκέψιμων Οινοποιείων, που μπορεί να αποτελέσει, όπως τόνισε,  ένα αποφασιστικό βήμα για τη συνολική αναβάθμιση της τουριστικής προσφοράς καθώς μέσα από γευσιγνωσίες, περιηγήσεις και συναντήσεις με τους οινοποιούς, οι ταξιδιώτες δημιουργούν δυνατές αναμνήσεις, συνυφασμένες με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου.

Και υπογράμμισε:

‘‘Μπορεί να αναπτυχθεί σε όλες ανεξαιρέτως τις  ελληνικές Περιφέρειες, και να προσελκύσει ταξιδιώτες καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Συνδυάζει την πρωτογενή παραγωγή, με  την παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας, εστίασης, καθώς και ξενάγησης στις οινοπαραγωγικές εγκαταστάσεις και τους αμπελώνες.’’

Στη δευτερολογία της η κα Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για να αναπτυχθεί ο Οινοτουρισμός στις βάσεις που τέθηκαν πριν από 11 χρόνια κατά την πρώτη της θητεία στο Υπουργείο Τουρισμού.

‘‘Επιδιώκουμε, όπως είπε,  ‘‘τη στενή συνεργασία με τον  ιδιωτικό τομέα που διαθέτει πλέον την τεχνογνωσία για την ανάπτυξη του Οινοτουρισμού.’’

 

 

Εττικέτες:
ΚΕΟΣΟΕ κρασί