Τεχνικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας.

 

Ξεκίνησε στις πεδινές περιοχές η 2η πτήση του εντόμου το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου (28 Μαΐου).

Το 50% των ωοτοκιών και η κορύφωση των εκκολάψεων αναμένεται άμεσα, εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουνίου (6 έως 10 Ιουνίου. Επίσης, εκτιμάται ότι η πτήση και η δραστηριότητα των προνυμφών της 2ης γενεάς θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουνίου.

Συστάσεις:

✓ Ψεκασμός με Ωοκτόνα: Εάν πρόκειται να γίνει επέμβαση με εντομοκτόνα που έχουν και ωοκτόνο δράση (π.χ. Paraffin oil, Azadirachtin), η 1η εφαρμογή να γίνει στο χρονικό διάστημα 4 – 5 Ιουνίου. Συνιστάται η άμεση δειγματοληψία σε 100 ράγες για εντοπισμό ωοτοκιών

✓ Ψεκασμός με Προνυμφοκτόνα: Εναλλακτικά, σε περίπτωση που επιλεγούν αποκλειστικά προνυμφοκτόνα σκευάσματα (Bacillus thuringiensis (Bt), Spinosad, Spinetoram, Chlorantraniliprole, Emamectin benzoate, Tebufenozide. (Μόνο για Οινοποιήσιμα αμπέλια: Cyantraniliprole)), η 1η εφαρμογή να γίνει στο χρονικό διάστημα 6 – 10 Ιουνίου, όπου προβλέπεται μέγιστο εκκολάψεων).

Μεσοπρώιμες / Ορεινές περιοχές:

✓ Στις μεσοπρώιμες περιοχές, οι επεμβάσεις να μετατεθούν κατά 3 έως 5 ημέρες αργότερα, ανάλογα με την εξέλιξη των τοπικών θερμοκρασιών. Συνιστάται η τακτική και ανά διήμερο διενέργεια ελέγχου προσβολής (δειγματοληψία 100 ραγών).

Η απόφαση για τον χρόνο επανάληψης της επέμβασης εξαρτάται από τον επανέλεγχο του ύψους της προσβολής, την παραγωγική κατεύθυνση (επιτραπέζιο ή οινοποιήσιμο), την ευαισθησία της ποικιλίας, το ιστορικό του αμπελώνα και την υπολειμματική διάρκεια του φυτοπροστατευτικού προϊόντος.