Η Ευρώπη ενώνεται για να στηρίξει την υγεία των φυτών, τη βιοποικιλότητα και την οικονομία.

Ένας ευρύς συνασπισμός εταίρων από όλη την Ευρώπη (αλλά όχι και από την Ελλάδα), ένωσαν τις δυνάμεις τους για να εγκαινιάσουν σήμερα το δεύτερο έτος της εκστρατείας #PlantHealth4Life, η οποία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τους βαθείς δεσμούς μεταξύ της υγείας των φυτών και της καθημερινής μας ζωής, ενθαρρύνοντας τη δράση των πολιτών για την προστασία της υγείας των φυτών.

Επικεφαλής της εκστρατείας είναι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) και 22 ευρωπαϊκές χώρες.

Πώς επηρεάζει η υγεία των φυτών τη ζωή μας;

Τα φυτά αποτελούν το 80% των τροφίμων που τρώμε και καθαρίζουν τον αέρα που αναπνέουμε.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: υγιή φυτά σημαίνει καλή γεωργική απόδοση, η οποία επηρεάζει τη διαθεσιμότητα τροφίμων και τις τιμές των τροφίμων για τους καταναλωτές.

Η κλιματική αλλαγή και οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως το εμπόριο και τα ταξίδια, ασκούν μεγάλη πίεση στα φυτά· Η εξάπλωση παρασίτων και ασθενειών των φυτών μπορεί να έχει καταστροφικές οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες. Σκεφτείτε την όψιμη μάστιγα της πατάτας, η οποία στα μέσα του 19ου αιώνα οδήγησε σε καταστροφική απώλεια καλλιεργειών, η οποία ήταν βασικός παράγοντας στον ιρλανδικό λιμό.

Ωστόσο, πολλοί ευρωπαίοι πολίτες εξακολουθούν να μην έχουν επαρκή επίγνωση των λόγων για τους οποίους η υγεία των φυτών έχει σημασία. Η καμπάνια #PlantHealth4Life στοχεύει στην αύξηση της συλλογικής ευαισθητοποίησης σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία των φυτών και σχετικά με τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει ο καθένας από εμάς για την προστασία των φυτών.

"Η υγεία των φυτών επηρεάζει όχι μόνο το περιβάλλον, την οικονομία και την ευρωπαϊκή τροφική αλυσίδα, αλλά και το παρόν και το μέλλον μας – διατηρώντας τα φυτά υγιή, προστατεύουμε τη ζωή. Ως εκ τούτου, αποτελεί πηγή υπερηφάνειας να βλέπουμε πώς ασχολούνται οι Ευρωπαίοι με το θέμα, όπως αποδεικνύεται από την άνευ προηγουμένου συμμετοχή των κρατών μελών στην εκστρατεία #PlantHealth4Life», δήλωσε ο Tobin Robinson, επικεφαλής της μονάδας PLANTS της EFSA, ο οποίος θα παρουσιάσει την εκστρατεία στο συμπόσιο «Υγεία των φυτών χωρίς σύνορα» που διοργανώνει σήμερα η βελγική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Ενημερωμένοι ευρωπαίοι πολίτες, εξοπλισμένοι με ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την υγεία των φυτών, μπορούν να συμβάλουν στην προστασία και τη διατήρηση των βιοποικιλότητα », δήλωσε η Claire Bury, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια για τη βιωσιμότητα των τροφίμων της ΓΔ Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων. «Η υγεία των φυτών αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της προσέγγισης Μία υγεία. Ενημερώνοντας τους πολίτες σχετικά με τη σημασία της μη εισαγωγής επιβλαβών οργανισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ενδυναμώνοντάς τους με τη γνώση να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.»

Πάρτε μέρος

Οι δράσεις κάθε Ευρωπαίου είναι καίριας σημασίας για τη διατήρηση της υγείας των φυτών. Επισκεφθείτε τον ιστότοπο της εκστρατείας #PlantHealth4Life και ανακαλύψτε πώς μπορείτε να προστατεύσετε την υγεία των φυτών. Θα βρείτε διαθέσιμους πόρους σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου υλικού για τον Τύπο, αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για κοινοποίηση στα κανάλια σας και βίντεο.

Μπορεί να σας φανούν χρήσιμα, ειδικά αν είστε:

Ένας περίεργος ταξιδιώτης που αγαπά την εξερεύνηση του κόσμου και της φύσης.

Ένας κηπουρός που καλλιεργεί και φροντίζει τα λαχανικά, τα λουλούδια και τα δέντρα σας στο σπίτι, στην αυλή σας ή στο μπαλκόνι σας.

Ένας γονέας, που ανησυχεί για τα τρόφιμα που τρώνε τα παιδιά του και είναι πρόθυμος να προστατεύσει τις αγροτικές κοινότητες, το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα για τις μελλοντικές γενιές.

Φέτος, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες συμμετοχής στην εκστρατεία, η οποία θα περιοδεύσει σε εκθέσεις, εκθέσεις και σχολεία στις συμμετέχουσες χώρες. Επισκεφθείτε την εθνική σελίδα του ιστότοπου της εκστρατείας για να δείτε τι συμβαίνει στη χώρα σας και μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες πληροφορίες μόλις γίνουν διαθέσιμες!

Σχετικά με την εκστρατεία

H #PlantHealth4Life είναι μια πολυετής και πολυεθνική εκστρατεία που αναπτύχθηκε κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και βασίζεται σε μια εις βάθος ανάλυση των αντιλήψεων και της συμπεριφοράς σχετικά με την υγεία των φυτών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Φέτος, στην εκστρατεία συμμετέχουν 21 κράτη μέλη και μια υποψήφια χώρα, διπλασιάζοντας την εμβέλεια σε σχέση με το προηγούμενο έτος: Βέλγιο, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Μαυροβούνιο.

Εττικέτες:
EFSA