Έναρξη διαλόγου για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων - 1η Συνάντηση Θεματικής Ομάδας του Δικτύου ΚΑΠ της ΕΕ.

 

Στις 4 Φεβρουαρίου 2026 πραγματοποιείται η 1η συνάντηση της Θεματικής Ομάδας για τη Διαφοροποίηση των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, ανοίγοντας έναν οργανωμένο κύκλο συζήτησης γύρω από ένα ζήτημα που κερδίζει διαρκώς έδαφος στην ευρωπαϊκή γεωργία: πώς μπορεί μια εκμετάλλευση να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της όταν το αγροτικό εισόδημα γίνεται όλο και πιο ασταθές.

Σημαντικός αριθμός Ευρωπαίων γεωργών βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πλέγμα πιέσεων που δοκιμάζει τα μέσα διαβίωσής του. Η αστάθεια του εισοδήματος, οι φυσικές καταστροφές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, οι γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και οι πιέσεις κόστους-τιμής σε συνδυασμό με τον αυξημένο ανταγωνισμό στην αγορά, αυξάνουν την οικονομική ευπάθεια. Η πίεση αυτή γίνεται εντονότερη για τις μικρότερες εκμεταλλεύσεις, για συγκεκριμένους παραγωγικούς τομείς, καθώς και για αγροτικές μονάδες σε οικονομικά μειονεκτούσες ή γεωγραφικά προβληματικές περιοχές.

Από το χωράφι σε νέες πηγές εισοδήματος

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η διαφοροποίηση προβάλλει ως ένας πρακτικός δρόμος σταθεροποίησης ή και αύξησης του εισοδήματος: η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εκμετάλλευσης (γη, κτίρια, εξοπλισμός) για ανάπτυξη μη γεωργικών δραστηριοτήτων. Παραδείγματα αποτελούν η αναψυχή και ο τουρισμός, η μεταποίηση προστιθέμενης αξίας, το λιανικό εμπόριο, η ενοικίαση κατοικιών ή γης, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες δραστηριότητες που μπορούν να δημιουργήσουν συμπληρωματικές ροές εσόδων. Παράλληλα, η διαφοροποίηση μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και να ενισχύσει την τοπική οικονομία.

Τα εμπόδια και ο ρόλος της ΚΑΠ

Η μετάβαση, ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολη. Αδύναμες αγορές ακινήτων, μειωμένες ευκαιρίες λόγω απόστασης, χαμηλότερα επίπεδα τουρισμού, περιορισμοί μεγέθους, δυσκολίες χρηματοδότησης, οργανωτική ετοιμότητα, έλλειψη εργασίας, εποχικότητα ή σύγκρουση με τη βασική γεωργική δραστηριότητα, μπορούν να καθορίσουν τι είναι εφικτό σε κάθε περίπτωση. Στο πλαίσιο αυτό, η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) καλείται να λειτουργήσει υποστηρικτικά μέσω παραγωγικών και μη παραγωγικών επενδύσεων, ενίσχυσης βραχειών αλυσίδων εφοδιασμού και τοπικών συστημάτων τροφίμων, αλλά και δράσεων συνεργασίας όπως LEADER και EIP, καθώς και συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Τι θα συζητηθεί στην πρώτη συνεδρίαση

Η πρώτη συνάντηση στοχεύει να εξερευνήσει πώς οι αγροτικές επιχειρήσεις αξιοποιούν στην πράξη τη διαφοροποίηση, να συζητήσει πώς τα κράτη μέλη τη στηρίζουν μέσω διαφορετικών παρεμβάσεων και να ξεκινήσει την αποτίμηση της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων εργαλείων της ΚΑΠ, με στόχο να «ξεκλειδώσουν» περισσότερες ευκαιρίες για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Εττικέτες:
αγρότες ΚΑΠ ΕΕ leader