Στην έναρξη της πρώτης φάσης της διαβούλευσης για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αναφέρθηκε  ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

 Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργατικής αντίληψης μέσω συγκεκριμένων κινήσεων που έχουν δρομολογηθεί, όπως:

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Διεπαγγελματικές με στόχο να προστεθούν ακόμη οκτώ στις οκτώ που ήδη λειτουργούν.

Κοινή επιτροπή ΕΘΕΑΣ και ΥΠΑΑΤ που κωδικοποιεί τη συνεταιριστική νομοθεσία και την εκσυγχρονίζει με βάση τις ανάγκες της εποχής.

Ενίσχυση της συμβολαιακής γεωργίας και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα στην εφαρμογή της.

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο υπουργός είπε ότι όντως ορισμένες δράσεις του Οργανισμού έχουν τεθεί υπό μερική εποπτεία από την ΕΕ, ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτή η εποπτεία έχει ανατεθεί στις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ.  Σημείωσε ότι τα προβλήματα, που προέρχονται από το 2016, είχαν εντοπισθεί από το ΥΠΑΑΤ αλλά η προηγούμενη διοίκηση δεν έκανε τίποτα για να τα επιλύσει. Ήδη, όπως είπε, η νέα διοίκηση προχωρεί στην εξυγίανση του Οργανισμού και στην επίλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων. Σημείωσε δε ότι αυτή η μερική εποπτεία τελικά καλό θα κάνει στον Οργανισμό, υπό την έννοια ότι λύνει τα χέρια στην πολιτική ηγεσία για να προχωρήσει στην εξυγίανση που επιδιώκει ώστε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να λειτουργεί με διαφάνεια και αξιοπιστία και με βάση τους κανόνες της ΕΕ.

Ο ΥπΑΑΤ ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι καμία από τις προγραμματισμένες πληρωμές δεν θα καθυστερήσει και όλες θα γίνουν κανονικά.  Υπενθύμισε δε ότι οι αγρότες άμεσα ή έμμεσα από ΚΑΠ και το ΠΑΑ έχουν αν λαμβάνουν έως το τέλος του έτους περί τα 2,2 δις ακόμη.

Αναφέρθηκε επίσης σε ελέγχους που γίνονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην περίπτωση 1.000 κτηνοτρόφων οι οποίοι έλαβαν ενισχύσει εμφανίζοντας ζώα που ελέγχεται αν είχαν ή όχι. «Δεν θα αφήσουμε τίποτα σε χλωρό κλαρί», είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανα ο ΥπΑΑΤ στην ανάγκη ολοκλήρωσης των Σχεδίων Βόσκησης, σημειώνοντας ότι μόνο τρεις Περιφέρειες, πλέον, αρνούνται να αναλάβουν την σύνταξή τους, οπότε στην περίπτωση αυτή θα πάρει πρωτοβουλία του ίδιο το υπουργείο.

Τόνισε δε ότι αν δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία έως το τέλος του έτους θα ενεργοποιηθεί πρόστιμο 450 εκατ. ευρώ σε βάρος της χώρας μας, το οποίο θα παρακρατηθεί από τις αγροτικές ενισχύσεις.

Εττικέτες:
ΥπΑΑΤ ΟΠΕΚΕΠΕ