Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχοντας ως στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών και την ορθή και πλήρη ενημέρωσή τους για τα ζητήματα που τους αφορούν, προχώρησε στον εμπλουτισμό και την επικαιροποίηση του χρηστικού οδηγού, προκειμένου, όσοι ανήκουν στον αγροτικό τομέα, να λάβουν την πληροφόρηση που χρειάζονται σχετικά με τα δικαιώματα και τις βασικές τους υποχρεώσεις απέναντι στη Φορολογική Διοίκηση.

 

Ο οδηγός βασίζεται στη φορολογία που διέπει τον κλάδο των αγροτών και δημιουργήθηκε για να τον υποστηρίξει και να τον κατευθύνει με τρόπο απλό και ουσιαστικό, αξιοποιώντας την εμπειρία που αποκόμισε η Φορολογική Διοίκηση κατά τις επικοινωνιακές δράσεις με τον κλάδο.

Ο χρηστικός οδηγός εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης και τη Διεύθυνση Εφαρμογής Έμμεσης Φορολογίας με τη συνεργασία των συναρμόδιων Διευθύνσεων και στοχεύει στην έμπρακτη υποστήριξη του φορολογούμενου αγρότη δίνοντας απαντήσεις σε καθημερινά ζητήματα που τον απασχολούν.

Αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα ασκούν όσοι αποκτούν έσοδα από επιχειρηματικές συναλλαγές από την παραγωγή γεωργικών, πτηνοτροφικών, κτηνοτροφικών, δασοκομικών, υλοτομικών και αλιευτικών προϊόντων.

Δεδομένου ότι ως αγρότες ασκείτε οικονομική δραστηριότητα και μπορεί να προβαίνετε σε παραδόσεις αγαθών και σε παροχή υπηρεσιών υπάγεστε σε ΦΠΑ.

Το καθεστώς ΦΠΑ που ανήκετε καθορίζει και τις φορολογικές σας υποχρεώσεις. Υπάρχουν δύο καθεστώτα ΦΠΑ αγροτών:

▪ Ειδικού καθεστώτος

▪ Κανονικού καθεστώτος

Εάν ασκείτε την αγροτική δραστηριότητα και είστε επαγγελματίας αγρότης ή έχετε άλλο επάγγελμα, αλλά παράλληλα έχετε και αγροτικά εισοδήματα (π.χ. μισθωτός που έχετε ελιές ή αμπέλια στο χωριό), οφείλετε να δηλώσετε το αγροτικό σας εισόδημα.

Το αγροτικό εισόδημα φορολογείται αυτοτελώς με την ίδια κλίμακα φορολογίας των μισθωτών.

Δείτε αναλυτικά το Οδηγό που εξέδωσε η ΑΑΔΕ, εδώ.

Εττικέτες:
ΑΑΔΕ αγρότες