Για αιώνες, οι μέλισσες, από τα πιο σκληρά εργατικά πλάσματα στον πλανήτη, έχουν ωφελήσει ανθρώπους, φυτά και το περιβάλλον.

 

Μεταφέροντας τη γύρη από το ένα λουλούδι στο άλλο, οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές επιτρέπουν όχι μόνο την παραγωγή αφθονίας φρούτων, ξηρών καρπών και σπόρων, αλλά και περισσότερης ποικιλίας και καλύτερης ποιότητας, συμβάλλοντας στην ασφάλεια των τροφίμων και τη διατροφή. 

Οι επικονιαστές όπως οι μέλισσες, τα πουλιά και τα νυχτερίδες, επηρεάζουν το 35% της παγκόσμιας παραγωγής καλλιεργειών, αυξάνοντας την παραγωγή 87 από τις κορυφαίες καλλιέργειες τροφίμων παγκοσμίως, καθώς και πολλά φάρμακα που προέρχονται από φυτά.

Τρεις από τις τέσσερις καλλιέργειες σε όλο τον κόσμο που παράγουν φρούτα ή σπόρους για ανθρώπινη χρήση καθώς τα τρόφιμα εξαρτώνται, τουλάχιστον εν μέρει, από επικονιαστές. Οι μέλισσες και οι άλλοι επικονιαστές διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των ανθρώπων και του πλανήτη και στις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα.

Γιορτάζουμε αυτήν την ημέρα από το 2018, χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης της Σλοβενίας με την υποστήριξη της Apimondia, η οποία οδήγησε τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να κηρύξει την 20η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας. Η ημερομηνία αυτής της τήρησης επιλέχθηκε καθώς ήταν η ημέρα που γεννήθηκε ο Anton Jansa, πρωτοπόρος της σύγχρονης μελισσοκομίας. Ο Jansa προήλθε από μια οικογένεια μελισσοκόμων στη Σλοβενία, όπου η μελισσοκομία είναι μια σημαντική γεωργική δραστηριότητα με μακρά παράδοση.

Σήμερα οι μέλισσες, οι επικονιαστές και πολλά άλλα έντομα μειώνονται σε αφθονία. Αυτή η ημέρα προσφέρει μια ευκαιρία σε όλους μας - είτε εργαζόμαστε για κυβερνήσεις, οργανισμούς ή κοινωνία των πολιτών είτε για πολίτες - για να προωθήσουμε δράσεις που θα προστατεύσουν και θα ενισχύσουν τους επικονιαστές και τους οικοτόπους τους, θα βελτιώσουν την αφθονία και την ποικιλομορφία τους και θα υποστηρίξουν τη βιώσιμη ανάπτυξη μελισσοκομία.

Η συνεισφορά της μέλισσας στην ανθρωπότητα και την επιβίωσή της είναι παγκοίνως αναγνωρισμένη. «Αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, το ανθρώπινο είδος θα εξαφανιστεί μέσα σε τέσσερα χρόνια», φέρεται να έχει δηλώσει ο Αλβέρτος Αϊνστάιν.

 

Δείτε επίσης:

Προστασία των μελισσών από χημικούς ψεκασμούς

Μέλι: αυτό το θαύμα

 

Εττικέτες:
μελισσοκομία