Αρχικά ο παραγωγός ενημερώνεται και κατόπιν συνεννόησης γίνετε ο εντοπισμός του στάβλου του σε ορθοφωτοχάρτη ώστε να εξεταστεί αν η συγκεκριμένη κτηνοτροφική μονάδα δύναται να αδειοδοτηθεί σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία και τις δεσμεύσεις που έχει η περιοχή της εγκατάστασης (π.χ. περιοχές Natura, αποστάσεις από οικισμούς, περιοχές που εμπίπτουν στην Δασική Νομοθεσία κ.τ.λ.).
Ακόμη το τμήμα παρέχει την δυνατότητα αυτοψίας στο στάβλο του παραγωγού ώστε να διαπιστωθεί η κατηγορία της Σταυλικής εγκατάστασης (πρόχειρο ή μόνιμο κατάλυμα) και να υπάρχει μια πληρέστερη εικόνα για την ιδιαιτερότητα της εκάστοτε περιοχής που είναι εγκατεστημένη η Σταυλική εγκατάσταση.
Αφού οριστικοποιηθούν οι αδειοδοτικές απαιτήσεις της σταυλικής εγκατάστασης γίνετε ενημέρωση του παραγωγού για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την αδειοδότηση της μονάδας καθώς και για το κόστος αυτής. Παράλληλα παραδίδεται έντυπο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει για την συμπλήρωση του Φάκελου αδειοδότησης. (π.χ. τοπογραφικά, άδεια οικοδομής, τίτλο ιδιοκτησίας).
Τέλος, τα δικαιολογητικά μαζί με τις αιτήσεις στέλνονται στις αρμόδιες Υπηρεσίες (π.χ. Πολεοδομία, Δασαρχείο, ΔΑΟΚ κτλ.) για να ξεκινήσει η διαδικασία της Αδειοδότησης.
Υποβολή φακέλου στη ΔΑΟΚ με τα εξής δικαιολογητικά:
Καταθέτοντας τον Φάκελο στην ΔΑΟΚ χορηγείται στο Παραγωγό άδεια προέγκρισης εγκατάστασης που έχει την ισχύ άδειας έως ότου η Επιτροπή Σταυλισμού προβεί στον απαραίτητο επιτόπιο έλεγχο για την χορήγηση ή μη της οριστικής άδειας.
Καταθέτοντας τον Φάκελο στην ΔΑΟΚ χορηγείται στο Παραγωγό άδεια προέγκρισης εγκατάστασης.
Στην συνέχεια έχοντας την προέγκριση κατατίθεται στη ΔΑΟΚ δεύτερος φάκελος έχοντας τα εξής δικαιολογητικά:
Καταθέτοντας και τον δεύτερο Φάκελο στην ΔΑΟΚ ο Παραγωγός αναμένει την Επιτροπή Σταυλισμού να προβεί στον απαραίτητο επιτόπιο έλεγχο για την χορήγηση ή μη της οριστικής άδειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία της αδειοδότησης μπορεί να διαρκέσει έως και 3-4 χρόνια ανάλογα με την καθυστέρηση λόγω γραφειοκρατίας των δημόσιων υπηρεσιών (π.χ. Δασαρχείου). Επιπλέον η διαδικασία για την έκδοση της άδειας άλλαξε οριστικά το 2012 με το νόμο 4056 και από τότε αναρτούνται συχνά διευκρινίσεις μέσω εγκυκλίων για την εφαρμογή του νόμου.
Η Ένωση Αγρινίου, προσαρμοζόμενη άμεσα στις εξελίξεις του περιβάλλοντος, οργάνωσε κατάλληλα το Τμήμα Αγροτικών Μελετών, όπου απευθύνονται οι παραγωγοί για την ενημέρωση και την χορήγηση των αδειών εγκατάστασης κτηνοτροφικών μονάδων, ώστε να διεκπεραιώνει με ταχύτητα και ασφάλεια για τον κτηνοτρόφο το σύνολο των προβλεπόμενων διαδικασιών, μέχρι την τελική έκδοση της άδειας, η οποία και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των παραγωγών στις αγροπεριβαλλοντικές ενισχύσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 2641.0.69027.