Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα κανονισμό που αποσκοπεί στην επιβολή απαγορευτικών δασμών στα προϊόντα σιτηρών που εισάγονται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Ο κανονισμός αυξάνει τους δασμούς για τα σιτηρά, τους ελαιούχους σπόρους και τα παράγωγα προϊόντα από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία σε σημείο που στην πράξη θα σταματήσει τις εισαγωγές αυτών των προϊόντων.

Οι νέοι δασμοί που καθορίστηκαν σήμερα αποσκοπούν στην πρακτική διακοπή των εισαγωγών σιτηρών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στην ΕΕ. Ως εκ τούτου, τα μέτρα αυτά θα αποτρέψουν την αποσταθεροποίηση της αγοράς σιτηρών της ΕΕ, θα σταματήσουν τις ρωσικές εξαγωγές παράνομα ιδιοποιημένων σιτηρών που παράγονται στα εδάφη της Ουκρανίας και θα εμποδίσουν τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τις εξαγωγές προς την ΕΕ για τη χρηματοδότηση του επιθετικού πολέμου της κατά της Ουκρανίας. Αυτός είναι ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο η ΕΕ δείχνει σταθερή υποστήριξη στην Ουκρανία.

Vincent Van Peteghem, Υπουργός Οικονομικών του Βελγίου

Ο κανονισμός αυξάνει τους εισαγωγικούς δασμούς για τα σιτηρά, τους ελαιούχους σπόρους και τα παράγωγα προϊόντα, καθώς και για τα τεύτλα και τα αποξηραμένα μπιζέλια από τη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς και από τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας, για τα οποία, επί του παρόντος, οι εισαγωγείς πληρώνουν μηδενικούς ή χαμηλούς δασμούς. Επιπλέον, τα εν λόγω εμπορεύματα θα αποκλείονται από την πρόσβαση στις δασμολογικές ποσοστώσεις της Ένωσης.

Τα μέτρα αυτά αφορούν προϊόντα καταγωγής ή εξαγωγής άμεσα ή έμμεσα από τη Ρωσική Ομοσπονδία ή τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας προς την ΕΕ. Δεν θα επηρεάσουν τη διαμετακόμιση μέσω της ΕΕ και από τις δύο χώρες προς άλλες τρίτες χώρες.

Επόμενα βήματα

Ο κανονισμός θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2024.

Πληροφορίες

Οι εισαγωγές προϊόντων σιτηρών της ΕΕ από τη Ρωσία έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ενώ η Ρωσική Ομοσπονδία παραμένει σχετικά μικρός προμηθευτής των εν λόγω προϊόντων στην αγορά της ΕΕ, είναι κορυφαίος παγκόσμιος παραγωγός και εξαγωγέας των εν λόγω προϊόντων.

Δεδομένων των σημερινών όγκων εξαγωγών της προς τον κόσμο, η Ρωσική Ομοσπονδία θα μπορούσε να αναπροσανατολίσει σημαντικούς όγκους εφοδιασμού της ΕΕ με τα εν λόγω προϊόντα, προκαλώντας αιφνίδια εισροή από τα μεγάλα υφιστάμενα αποθέματά της, διαταράσσοντας έτσι την αγορά της ΕΕ.

Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Ρωσική Ομοσπονδία ιδιοποιείται επί του παρόντος παράνομα μεγάλες ποσότητες τέτοιων προϊόντων σε εδάφη της Ουκρανίας, τα οποία κατέχει παράνομα, και τα διοχετεύει στις εξαγωγικές αγορές της ως υποτιθέμενα ρωσικά προϊόντα.

Ως εκ τούτου, τα μέτρα αυτά θα αποτρέψουν την αποσταθεροποίηση της αγοράς της ΕΕ, θα σταματήσουν τις ρωσικές εξαγωγές παράνομα ιδιοποιημένων σιτηρών που παράγονται στα εδάφη της Ουκρανίας και θα εμποδίσουν τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τις εξαγωγές προς την ΕΕ για τη χρηματοδότηση του επιθετικού πολέμου της κατά της Ουκρανίας.

Η Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της στο Συμβούλιο στις 22 Μαρτίου 2024.

Ο κανονισμός τροποποιεί το παράρτημα Ι του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο, προκειμένου να αυξηθούν οι δασμοί που εφαρμόζονται στις εισαγωγές σιτηρών, ελαιούχων σπόρων και παράγωγων προϊόντων που υπάγονται επί του παρόντος στα κεφάλαια 7, 10, 12, 14, 15 και 23 της συνδυασμένης ονοματολογίας (ΣΟ), καταγωγής ή εξαγωγής Ρωσικής Ομοσπονδίας ή Δημοκρατίας της Λευκορωσίας.

 

Εττικέτες:
ΕΕ