Η υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών (HPAI) είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική διασυνοριακή νόσος με ζωονοσογόνο δυναμικό που επηρεάζει τόσο την υγεία των ζώων όσο και των ανθρώπων. 

 

Προκαλεί ποικίλα κλινικά συμπτώματα και υψηλά ποσοστά θνησιμότητας τόσο σε άγριους όσο και σε οικόσιτους πληθυσμούς πτηνών. Οι τρέχουσες επιδημίες H5 έχουν επηρεάσει σοβαρά τις χώρες παγκοσμίως, προκαλώντας απώλειες σπάνιων και σημαντικών ειδών άγριων πτηνών, καθώς και σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό κόστος, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών μέσων διαβίωσης και της έλλειψης αυγών.

Η εξάπλωση της HPAI επιβαρύνει επίσης τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τα πουλερικά, καθώς απαιτούνται μέτρα όπως οι περιορισμοί σφαγής και μετακίνησης για τον περιορισμό του ιού, ο οποίος μπορεί να διαταράξει το εμπόριο προϊόντων πουλερικών. Η συνεχιζόμενη καταστροφή υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για βελτιωμένα μέτρα ελέγχου για την πρόληψη της διάχυσης και των ιογενών αλλαγών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παγκόσμια πανδημία.

Η HPAI μολύνει επίσης θηλαστικά και ανθρώπους, θέτοντας σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Τα μολυσμένα θηλαστικά περιλαμβάνουν οικόσιτες γάτες, βοοειδή και άγρια ζώα όπως αλεπούδες και φώκιες, με ανθρώπινα κρούσματα, αν και σπάνια, να εμφανίζονται σε άτομα με στενή επαφή με μολυσμένα πουλερικά ή περιβάλλοντα.

Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί μια ισχυρή προσέγγιση «Μία υγεία». Η περιοχή προτεραιότητας του προγράμματος One Health (OHPPA) του FAO, συγκεκριμένα το πρόγραμμα Better Production 3 (BP3), επικεντρώνεται στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και στον μετριασμό των κινδύνων ζωονοσογόνων λοιμώξεων όπως η HPAI.

Αποσκοπεί στην ενίσχυση των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, στη βελτίωση των μέτρων βιοασφάλειας και στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της αντίδρασης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην τροφική αλυσίδα.

Με την προώθηση βιώσιμων και χωρίς αποκλεισμούς αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων και γεωργίας, το BP3 συμβάλλει στη διασφάλιση ανθεκτικών αγροδιατροφικών συστημάτων, μετριάζοντας παράλληλα τις επιπτώσεις της HPAI.

Το γνωρίζατε;

⦿ Ο ιός HPAI έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως και έχει γίνει ενδημικός στους πληθυσμούς πουλερικών σε πολλές χώρες.

⦿ Από το 2003, η HPAI έχει οδηγήσει στη θανάτωση εκατοντάδων εκατομμυρίων πτηνών παγκοσμίως για τον έλεγχο των εστιών.

⦿ Τα κρούσματα HPAI έχουν προκαλέσει οικονομικές απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω του θανάτου των πουλερικών, των εμπορικών περιορισμών και των μέτρων ελέγχου.

⦿ Οι πιο αξιοσημείωτοι υποτύποι HPAI περιλαμβάνουν H5N1, H7N9 και H5N8.

⦿ Η επιτήρηση και η παρακολούθηση είναι ουσιαστικής σημασίας για την έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση των εστιών υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών.

Ο ρόλος του FAO

Από το 2004, ο FAO έχει εργαστεί παγκοσμίως για την καταπολέμηση της γρίπης των πτηνών (AI) προωθώντας τη βιοασφάλεια, βελτιώνοντας τον έλεγχο των ασθενειών και ενισχύοντας τις εργαστηριακές διαγνωστικές ικανότητες μέσω της προσέγγισης One Health. Σε συνεργασία με το FAO/WOAH Reference Εργαστήρια και άλλοι οργανισμοί, ο FAO παρακολουθεί και αξιολογεί τους κινδύνους AI, παρέχοντας εργαστηριακά πρωτόκολλα και ανταλλάσσοντας ζωτικά επιδημιολογικά και ιολογικά ευρήματα. Ο FAO εκδίδει τακτικά ενημερώσεις σχετικά με διασυνοριακές και αναδυόμενες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, προσφέροντας τεχνική καθοδήγηση και συστάσεις απόκρισης.

Μέσω του δικτύου εμπειρογνωμόνων WOAH/FAO για τη γρίπη των ζώων (OFFLU), ο FAO συντονίζει τις προσπάθειες πρόληψης, ανίχνευσης και ελέγχου της γρίπης των ζώων και συνεργάζεται με τον ΠΟΥ για την πανδημία ετοιμότητα και εκτίμηση κινδύνου.