Οι ισχυρές συνθήκες προσφοράς ωθούν τις διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων χαμηλότερα (εκτός από το ρύζι και τη ζάχαρη).

Οι διεθνείς τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής μειώθηκαν τον Αύγουστο, κυρίως τα βασικά προϊόντα, εκτός από το ρύζι και τη ζάχαρη, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές των παγκόσμιων εμπορευμάτων τροφίμων, ήταν κατά μέσο όρο 121,4 μονάδες τον Αύγουστο, μειωμένος κατά 2,1% από τον Ιούλιο και έως και 24% κάτω από το ανώτατο όριο του Μαρτίου 2022.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO μειώθηκε κατά 3,1% τον Αύγουστο, αντιστρέφοντας εν μέρει την απότομη ανοδική κίνηση 12,1% τον Ιούλιο.

Οι παγκόσμιες τιμές του ηλιελαίου μειώθηκαν κατά σχεδόν 8% κατά τη διάρκεια του μήνα, εν μέσω της εξασθένησης της παγκόσμιας ζήτησης για εισαγωγές και των άφθονων προσφορών από τους μεγάλους εξαγωγείς.

Οι παγκόσμιες τιμές για το σογιέλαιο μειώθηκαν λόγω της βελτίωσης των συνθηκών καλλιέργειας σόγιας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενώ εκείνες για το φοινικέλαιο μειώθηκαν μέτρια εν μέσω εποχικής αύξησης της παραγωγής στις κορυφαίες χώρες παραγωγής στη Νοτιοανατολική Ασία.

Ο δείκτης τιμών σιτηρών του FAO υποχώρησε κατά 0,7% από τον Ιούλιο.

Οι διεθνείς τιμές σιταριού μειώθηκαν κατά 3,8% τον Αύγουστο εν μέσω υψηλότερων εποχιακών διαθεσιμοτήτων από αρκετούς κορυφαίους εξαγωγείς, ενώ οι διεθνείς τιμές χονδροειδών σιτηρών μειώθηκαν κατά 3,4% εν μέσω άφθονων παγκόσμιων προμηθειών αραβοσίτου από τη συγκομιδή ρεκόρ στη Βραζιλία και την επικείμενη έναρξη της συγκομιδής στις ΗΠΑ.

Σε πλήρη αντίθεση, ο Δείκτης Τιμών ρυζιού -FAO All Rice- αυξήθηκε κατά 9,8% από τον Ιούλιο για να φτάσει σε ονομαστικό υψηλό 15 ετών, αντανακλώντας τις εμπορικές διαταραχές μετά την απαγόρευση των εξαγωγών λευκού ρυζιού Indica από την Ινδία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ρυζιού στον κόσμο. Η αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια της απαγόρευσης και οι ανησυχίες για τους περιορισμούς των εξαγωγών ανάγκασαν τους παράγοντες της εφοδιαστικής αλυσίδας να κρατήσουν αποθέματα, να επαναδιαπραγματευτούν συμβάσεις ή να σταματήσουν να κάνουν προσφορές τιμών, περιορίζοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου σε μικρούς όγκους και προηγούμενες πωλήσεις.

Ο Δείκτης Τιμών γαλακτοκομικών του FAO μειώθηκε κατά 4,0% από τον Ιούλιο, λόγω των διεθνών τιμών για το πλήρες γάλα σε σκόνη, σε άφθονη προσφορά από την Ωκεανία. Οι διεθνείς τιμές του βουτύρου και του τυριού μειώθηκαν επίσης, εν μέρει λόγω των άτονων δραστηριοτήτων της αγοράς που συνδέονται με τις καλοκαιρινές διακοπές στην Ευρώπη.

Ο Δείκτης Τιμών κρέατος του FAO υποχώρησε κατά 3,0%. Οι παγκόσμιες τιμές των αιγοπροβάτων σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση, λόγω της αύξησης της διαθεσιμότητας εξαγωγών κυρίως από την Αυστραλία και της ασθενέστερης ζήτησης από την Κίνα. Οι ισχυρές προμήθειες ώθησαν επίσης προς τα κάτω τις τιμές των χοιρινών, πουλερικών και βοοειδών.

Ο Δείκτης Τιμών ζάχαρης του FAO αυξήθηκε κατά 1,3% από τον Ιούλιο, σημειώνοντας κατά μέσο όρο τον Αύγουστο έως και 34,1% υψηλότερο από την αξία του πριν από ένα χρόνο. Η αύξηση προκλήθηκε κυρίως από τις αυξημένες ανησυχίες για τον αντίκτυπο του φαινομένου El Niño στις καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου, μαζί με τις βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου τον Αύγουστο και τις επίμονες ξηρές καιρικές συνθήκες στην Ταϊλάνδη. Η μεγάλη σοδειά που συγκομίζεται αυτή τη στιγμή στη Βραζιλία περιόρισε την ανοδική πίεση στις διεθνείς τιμές ζάχαρης, όπως και οι χαμηλότερες τιμές αιθανόλης και η αποδυνάμωση του Ρεάλ Βραζιλίας.

Οι προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών για να ανταποκρίνονται στο προηγούμενο ρεκόρ Ο FAO δημοσίευσε επίσης μια νέα σύνοψη για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών, η οποία προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2023 θα αυξηθεί κατά 0,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και θα φτάσει τους 2.815 εκατομμύρια τόνους, στο ίδιο επίπεδο με την παραγωγή ρεκόρ που πραγματοποιήθηκε το 2021.

Ενώ η παγκόσμια παραγωγή σιταριού αναμένεται να μειωθεί κατά 2,6% από το 2022, η συνολική παραγωγή χονδροειδών σιτηρών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,7%, με την παραγωγή αραβοσίτου να φτάνει σε νέο ρεκόρ 1.215 εκατομμυρίων τόνων, ενισχυμένη από τις ισχυρές αποδόσεις στη Βραζιλία και Ουκρανία.

Παρά μια ελαφρά προς τα κάτω αναθεώρηση από τον Ιούλιο, η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού το 2023/24 εξακολουθεί να φαίνεται να ανακάμπτει κατά 1,1% από την προηγούμενη σεζόν.

Η παγκόσμια χρήση σιτηρών την επόμενη σεζόν προβλέπεται σε 2 807 εκατομμύρια τόνους, 0,8% πάνω από το επίπεδο του 2022/23.

Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών στο κλείσιμο της περιόδου εμπορίας 2023/24 προβλέπεται να ανέλθουν σε 878 εκατομμύρια τόνους, μια ετήσια αύξηση 2,2%, υποδηλώνοντας μια παγκόσμια αναλογία αποθεμάτων προς χρήση για τα δημητριακά 30,5%.

Τα παγκόσμια αποθέματα ρυζιού προβλέπεται να φτάσουν στο ιστορικό υψηλό των 198,1 εκατομμυρίων τόνων, αυξημένα από την Ινδία, η οποία μαζί με την Κίνα εκτιμάται ότι κατέχουν σχεδόν τα τρία τέταρτα αυτού του όγκου, όπως και τις προηγούμενες εποχές. Τα συνολικά αποθέματα ρυζιού που διατηρούν οι υπόλοιπες χώρες φαίνονται να τελειώνουν το έτος με μια δεύτερη διαδοχική συρρίκνωση σε χαμηλό τετραετίας που είναι συνδεδεμένο στους 51,4 εκατομμύρια τόνους.

Ο FAO μείωσε τις προβλέψεις του για το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών το 2023/24 σε 466 εκατομμύρια τόνους, πτώση 1,7% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας. Οι εμπορευόμενοι όγκοι σιταριού και αραβοσίτου προβλέπεται ότι θα μειωθούν, για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης των εξαγωγών από την Ουκρανία λόγω των εμπορικών διαταραχών που συνδέονται με τον συνεχιζόμενο πόλεμο.

Ο FAO μείωσε επίσης τις προβλέψεις του για το παγκόσμιο εμπόριο ρυζιού από τον Ιούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τους εντεινόμενους περιορισμούς στις εξαγωγές από την Ινδία. Αν και η διάρκεια αυτών των περιορισμών και η έκταση εφαρμογής τους είναι αβέβαια, εάν παρατεταθούν και εάν το Ελ Νίνιο επιφέρει περιορισμούς στην παραγωγή σε άλλους Ασιάτες εξαγωγείς, θα μπορούσαν να διατηρήσουν την προβλεπόμενη ανάκαμψη το 2024 στο εμπόριο ρυζιού μέτρια, ανέφερε ο FAO.