Σημαντικές μειώσεις στις διεθνείς τιμές για σιτάρι, καλαμπόκι, φυτικά έλαια και τυρί, ενώ οι τιμές του ρυζιού, της ζάχαρης και του κρέατος αυξάνονται.

Ο δείκτης αναφοράς των διεθνών τιμών των βασικών προϊόντων διατροφής υποχώρησε τον Μάιο εν μέσω σημαντικών μειώσεων στις τιμές για τα περισσότερα δημητριακά, φυτικά έλαια και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές των κοινών εμπορευμάτων τροφίμων, ήταν κατά μέσο όρο 124,3 μονάδες τον Μάιο, μειωμένος κατά 2,6% από τον Απρίλιο και έως και 22,1% κάτω από το ιστορικό υψηλό που επιτεύχθηκε τον Μάρτιο του 2022.

Ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών του FAO υποχώρησε 4,8% από τον προηγούμενο μήνα, λόγω της πτώσης κατά 9,8% στις παγκόσμιες τιμές αραβοσίτου λόγω των ευνοϊκών προοπτικών παραγωγής και της υποτονικής ζήτησης εισαγωγών.

Οι παγκόσμιες τιμές σιταριού μειώθηκαν επίσης, κατά 3,5%, αντανακλώντας τις άφθονες προμήθειες και τη νέα επέκταση της Πρωτοβουλίας για τα Σιτάρια της Μαύρης Θάλασσας. Αντίθετα, οι διεθνείς τιμές του ρυζιού συνέχισαν να αυξάνονται τον Μάιο, λόγω των ασιατικών αγορών και των περιορισμένων προμηθειών σε ορισμένες χώρες εξαγωγής, όπως το Βιετνάμ και το Πακιστάν.

Ο Δείκτης Τιμών Φυτικών Ελαίων του FAO μειώθηκε κατά 8,7% τον Μάιο, κατά μέσο όρο 48,2% χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος. Οι διεθνείς τιμές του φοινικέλαιου μειώθηκαν αισθητά από τον Απρίλιο, καθώς οι παρατεταμένες αδύναμες παγκόσμιες αγορές εισαγωγών συνέπεσαν με την αύξηση της παραγωγής στις μεγάλες χώρες παραγωγής.

Οι παγκόσμιες τιμές του σόγιας υποχώρησαν για έκτο συνεχόμενο μήνα εν μέσω της αυξημένης καλλιέργειας σόγιας στη Βραζιλία και των υψηλότερων από το αναμενόμενο αποθεμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Οι τιμές της ελαιοκράμβης και του ηλιέλαιου συνέχισαν να μειώνονται λόγω άφθονων παγκόσμιων προμηθειών.

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO μειώθηκε κατά 3,2% από τον Απρίλιο, οδηγούμενος από την απότομη πτώση των διεθνών τιμών τυριού λόγω κυρίως των άφθονων εξαγωγικών διαθεσίμων εν μέσω εποχικής υψηλής παραγωγής γάλακτος στο βόρειο ημισφαίριο.

Ωστόσο, οι διεθνείς τιμές για τη σκόνη γάλακτος ανέκαμψαν όπως και αυτές για το βούτυρο.

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO σημείωσε την τέταρτη συνεχή μηνιαία άνοδο, αυξημένο κατά 5,5% από τον Απρίλιο και φθάνοντας σε επίπεδο σχεδόν 31% υψηλότερο από πέρυσι. Το άλμα αντανακλούσε τις στενότερες παγκόσμιες διαθεσιμότητες, τις αυξανόμενες ανησυχίες για τον αντίκτυπο του φαινομένου El Niño στις καλλιέργειες της επόμενης σεζόν και τις καθυστερήσεις στη ναυτιλία εν μέσω έντονου ανταγωνισμού από τη σόγια και τον αραβόσιτο στη Βραζιλία.

Οι θετικές προοπτικές για τις καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου το 2023 στη Βραζιλία απέτρεψαν μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις τιμών, όπως και οι χαμηλότερες διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου.

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO αυξήθηκε επίσης τον Μάιο, σημειώνοντας άνοδο 1%, κυρίως λόγω της σταθερής υψηλής ζήτησης εισαγωγών στην Ασία για κρέας πουλερικών και της επίμονης στεγανότητας για το βόειο κρέας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Παρατηρείται ανάκαμψη για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών, με τα παγκόσμια αποθέματα να πλησιάζουν σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι πρώτες προοπτικές για τη σεζόν 2023/24 δείχνουν μια πιθανή αύξηση 1% στην παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2023 για να φθάσει τους 2.813 εκατομμύρια τόνους.

Η πρώτη πρόβλεψη του FAO για την παγκόσμια χρήση σιτηρών το 2023/24 είναι πλέον 2.803 εκατομμύρια τόνοι, αύξηση 0,9% από το επίπεδο του 2022/23, κυρίως λόγω της υψηλότερης χρήσης ζωοτροφών, κυρίως αραβοσίτου, ακολουθούμενη από την αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων, ιδίως σιτάρι και ρύζι.

Με βάση αυτές τις αρχικές προβλέψεις, τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών το 2023/24 θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 1,7% πάνω από τα αρχικά επίπεδα και να φτάσουν σε επίπεδο ρεκόρ των 873 εκατομμυρίων τόνων, ενώ ο παγκόσμιος όγκος αποθεμάτων δημητριακών προς χρήση θα μειωθεί οριακά στο 30,4%.

Το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών την περίοδο εμπορίας 2023/24 προβλέπεται σε 472 εκατομμύρια τόνους, κοντά στο επίπεδο του 2022/23, καθώς οι αυξημένοι όγκοι συναλλαγών χονδρόκοκκων και ρυζιού (Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2024, εμπόριο ρυζιού) αναμένεται να αντισταθμίσουν την αναμενόμενη πτώση στο παγκόσμιο εμπόριο σιταριού.