Η Ένωση Αγρινίου με βάση λογισμικό, σύμφωνα με το οποίο γίνεται ο κατά προσέγγιση υπολογισμός των δικαιωμάτων που διασφαλίζει ο παραγωγός, δίνει ολοκληρωμένη εικόνα για το ύψος της επιδότησης.

ΚΑΠ ενωση αγρινιου (4)

Πολλές είναι οι ερωτήσεις σχετικά με το ποσό που τελικά θα εισπράξουν οι αγρότες ως ενιαία ενίσχυση τα επόμενα χρόνια, πράγμα απολύτως λογικό, λόγω των αλλαγών που επήλθαν με την κατάργηση των παλιών, ιστορικών δικαιωμάτων και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Επιλέγουμε μια ερώτηση παραγωγού:

«Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τον υπολογισμό των ενισχύσεων που βγάζει η GAIA για τα έτη 2015-2020 στους παραγωγούς. Εμένα δεν μου φαίνεται πως είναι σωστά υπολογισμένα, αντιθέτως νομίζω ότι είναι τελείως λανθασμένα, αφού σε όλους σχεδόν βγάζει -40%μέχρι το 2019. Το ίδιο έβγαλε και σε εμένα, χωρίς να υπολογίσει, από ότι καταλαβαίνω, ότι τα δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα δεν μειώνονται και χωρίς την ασφάλεια του 30%. Μάλιστα, από το 2015 έχει σε όλους -20% από ότι το 2014. Τι γίνετε; Να το λάβουμε σοβαρά υπόψιν αυτό που βγάζει η GAIA ή όχι;».

Η απάντηση:

Να ξεκαθαρίσουμε, κατ’ αρχήν, ότι το 30% είναι απολύτως διασφαλισμένο και πως δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα απώλειας άνω του 30%. Αυτό είναι «νόμος» και ισχύει ότι κι αν γίνει.

Θα πρέπει οι φίλοι παραγωγοί να έχουν υπόψιν τους, όμως, ότι σε σχέση με το 2014 υπάρχει πλέον η γραμμική μείωση του 15% για όλους τους δικαιούχους ενιαίας ενίσχυσης, συν το -6% ανά έτος για τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2019. Φυσικά, μπορεί κάποιος παραγωγός να πάρει περισσότερα χρήματα, ανάλογα με το τι θα δηλώσει.

Σε κάθε περίπτωση το -40% που αναφέρει ο φίλος παραγωγός στην ερώτησή του, δεν ισχύει (επαναλαμβάνουμε ότι το ανώτατο όριο απώλειας είναι στο 30%).

Κατά τα λοιπά, ο υπολογισμός που κάνει η GAIA είναι ενδεικτικός. Πρόκειται για μια κατά προσέγγιση προσπάθεια απεικόνισης του ποσού που θα εισπράξει ο κάθε παραγωγός την πενταετία, συμπιεσμένη προς τα κάτω. Αυτό σημαίνει ότι το τελικό ποσό θα είναι σίγουρα μεγαλύτερο.

Σημειώνουμε ότι αρμόδιος φορέας για τον υπολογισμό της αξίας των δικαιωμάτων είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος και θα προχωρήσει στους σχετικούς υπολογισμούς μετά την ολοκλήρωση συλλογής των αιτήσεων και όλων των σχετικών διασταυρωτικών και διοικητικών ελέγχων. Το πινακάκι που σε αυτή τη φάση παίρνουν οι παραγωγοί, έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμμία περίπτωση δεν προδικάζει ή υποκαθιστά τον τελικό υπολογισμό, αφού οι υπολογισμοί γίνονται στη βάση των στοιχείων που παρέχουν οι παραγωγοί, χωρίς να υπάρχει έλεγχος ορθότητας ή κριτηρίων που αφορούν την επιλεξιμότητα δικαιούχων και εκτάσεων.