Τα χαρακτηριστικά τοπίου στη γεωργική γη μπορούν να βελτιώσουν τη βιοποικιλότητα και να στηρίξουν τις οικοσυστημικές υπηρεσίες.
Έρευνα σχετικά με την κάλυψη των χαρακτηριστικών τοπίου σε γεωργικές εκτάσεις σε ολόκληρη την ΕΕ δείχνει ότι οι περιοχές αυτές αντιπροσωπεύουν το 5,6% της γεωργικής γης.
Τα πιο κοινά χαρακτηριστικά είναι οι δασώδεις περιοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 3,2% του συνόλου, ακολουθούμενες από τις χορτώδεις περιοχές (1,9%), τις υγρές περιοχές (0,4%) και τις πετρώδεις περιοχές (0,2%), σύμφωνα με μελέτη του JRC.
Τα χαρακτηριστικά τοπίου μπορεί να περιλαμβάνουν φράκτες, λίμνες, τάφρους ή μικρές δασικές περιοχές. Όλα αυτά είναι μη παραγωγικά στοιχεία της γεωργικής γης. Ωστόσο, ο ρόλος τους είναι θεμελιώδης για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και τη στήριξη των οικοσυστημικών υπηρεσιών.
Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύονται σε μελέτη που εκτιμά τα χαρακτηριστικά του τοπίου σε επίπεδο ΕΕ και χώρας, με βάση την έρευνα πλαισίου χρήσης γης/κάλυψης περιοχών (LUCAS). Η LUCAS είναι μια έρευνα που παρέχει εναρμονισμένα και συγκρίσιμα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη χρήση γης και την κάλυψη γης σε ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από την παρούσα έρευνα διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη στήριξη της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ) και του πρόσφατα συμφωνηθέντος νόμου για την αποκατάσταση της φύσης (NRL).
Η κατανομή των χαρακτηριστικών τοπίου ποικίλλει σημαντικά στην ΕΕ, με κάλυψη που κυμαίνεται από 3,4% έως 8,9% στις περισσότερες χώρες. Χώρες όπως η Ελλάδα, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία και η Σουηδία βρίσκονται στην ανώτερη πλευρά του φάσματος, από 7% έως 9%. ενώ η Μάλτα και η Κύπρος βρίσκονται ακόμη και πάνω από 9%.
Εκτιμήσεις χαρακτηριστικών τοπίου
Μερίδια γεωργικής γης ανά κράτος μέλος (% και τυπική απόκλιση). Η οριζόντια μπλε γραμμή αντιπροσωπεύει τον μέσο όρο της ΕΕ.
Στήριξη της ΚAΠ και των περιβαλλοντικών πολιτικών
Προστασία της βιοποικιλότητας, ενίσχυση των οικοσυστημάτων, διατήρηση ή αποκατάσταση οικοτόπων και τοπίων – όλα αυτά συγκαταλέγονται στους στόχους της ΚAΠ και της ΕΑΔ. Η ΕΕ σημειώνει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την παρακολούθηση και την προστασία της βιοποικιλότητας σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις με την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού συστήματος παρακολούθησης των χαρακτηριστικών του τοπίου.
Η ΚAΠ ενσωματώνει ένα πλαίσιο αξιολόγησης επιδόσεων και παρακολούθησης (PMEF), το οποίο χρησιμοποιεί ειδικούς δείκτες για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής. Ένας σημαντικός δείκτης είναι το μερίδιο των χαρακτηριστικών τοπίου στη γεωργική γη, το οποίο ήταν δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Η μελέτη αυτή παρέχει μια αξιόπιστη βάση για την ποσοτικοποίηση των χαρακτηριστικών του τοπίου, επιτρέποντας την ακριβέστερη παρακολούθηση και αξιολόγηση των επιπτώσεων της ΚAΠ στο περιβάλλον.
Καλύπτοντας ένα κρίσιμο κενό δεδομένων, διασφαλίζει ότι οι μελλοντικές γεωργικές πολιτικές μπορούν να παρακολουθούνται καλύτερα και να προσαρμόζονται ώστε να ενισχύουν τα οικοσυστήματα, να διατηρούν τους οικοτόπους και να προστατεύουν τη βιοποικιλότητα σε ολόκληρη την ΕΕ.
Οι εργασίες αυτές συμβάλλουν επίσης στη θέσπιση του δείκτη για τα χαρακτηριστικά τοπίου υψηλής ποικιλομορφίας που ζητείται από τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα.
Επιπλέον, τα αποτελέσματα αυτά είναι εξαιρετικά πολύτιμα για την επιστημονική κοινότητα, προσφέροντας ένα πλούσιο σύνολο δεδομένων που μπορεί να αξιοποιηθεί για περαιτέρω μελέτες σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ της βιοποικιλότητας και των στοιχείων του τοπίου, συμβάλλοντας στη βαθύτερη κατανόηση των γεωργικών τοπίων της Ευρώπης και του ρόλου τους στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Μεθοδολογία και κάλυψη
Το σύστημα παρακολούθησης τέθηκε σε λειτουργία μέσω της ενότητας χαρακτηριστικών τοπίου Land Use/Cover Area frame Survey (LUCAS), η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2022.
Το Κοινό Κέντρο Ερευνών διαδραμάτισε καίριο ρόλο στον σχεδιασμό του μεθοδολογικού πλαισίου αυτής της έρευνας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης πρωτοκόλλων έρευνας, καθώς και της κατάρτισης των επιθεωρητών, της υλοποίησης της επιτόπιας έρευνας και της επεξεργασίας των συλλεγόμενων δεδομένων. Τέλος, και σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Επιτροπής, το ΚΚΕρ ανέλυσε και ενοποίησε τα αποτελέσματα για να καταλήξει στον πρώτο αξιόπιστο ποσοτικό προσδιορισμό των χαρακτηριστικών του τοπίου στην ΕΕ.
Οι εργασίες περιελάμβαναν μια διαδικασία στρωματοποίησης τριών φάσεων που συνδύαζε φωτοερμηνεία αεροφωτογραφιών υψηλής ανάλυσης, ακολουθούμενη από διεξοδικές έρευνες πεδίου, διασφαλίζοντας την ακρίβεια και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων. Περίπου 93.000 οικόπεδα ερευνήθηκαν στο πεδίο, με αποτέλεσμα τη συλλογή περίπου 3,8 εκατομμυρίων σημείων πεδίου.