Εγκρίθηκε και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η εφαρμογή του Προγράμματος επιδημιολογικής επιτήρησης του Καταρροϊκού Πυρετού (ΚΠ) στην Ελλάδα για το έτος 2023.

Στόχοι του προγράμματος είναι:

(α) Η συστηματική έρευνα και διαφορική διάγνωση, με εφαρμογή κατάλληλων εργαστηριακών τεχνικών του Καταρροϊκού Πυρετού (ΚΠ) στα βοοειδή, στα πρόβατα και στα αιγοειδή, μέσω της παθητικής και της ενεργητικής επιτήρησης.

(β) Σε περίπτωση ορομετατροπής ή/και ανίχνευσης ιού του ΚΠ σε ζώο μάρτυρα, απαιτείται η άμεση διενέργεια περαιτέρω έρευνας (κλινικής και εργαστηριακής) για τον αποκλεισμό ή μη της κυκλοφορίας του ιού του ΚΠ.

(γ) Η έρευνα, μέσω της εντομολογικής επιτήρησης, του είδους και της διασποράς των ξενιστών Culicoides στη Χώρα.

Στο πλαίσιο της κλινικής και επιδημιολογικής διερεύνησης υποψίας ή/και επιβεβαιωμένου κρούσματος Καταρροϊκού Πυρετού, οι υπεύθυνοι όλων των εκμεταλλεύσεων βοοειδών ή/και μικρών μηρυκαστικών της Χώρας συμμετέχουν υποχρεωτικά στη δειγματοληψία, όταν αυτό τους ζητηθεί από τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές.

Καμία επιχορήγηση δεν καταβάλλεται στις περιπτώσεις τυχαίων ή έκτακτων δειγματοληψιών για τον έλεγχο του Καταρροϊκού Πυρετού.

Ειδικότερα, είναι υποχρεωμένοι:

(α) Nα ενημερώνουν εγκαίρως (μέσα σε διάστημα λιγότερο των 24 ωρών) τις Τοπικές Κτηνιατρικές Αρχές σε κάθε περίπτωση:

βοοειδούς ή προβάτου ή αίγοειδούς ή άλλου ευαίσθητου στη νόσο είδους ζώου που εμφανίζει ύποπτα κλινικά συμπτώματα, για διεξαγωγή περαιτέρω κλινικής και εργαστηριακής διερεύνησης, βλάβης ή απώλειας της εντομοπαγίδας που είναι εγκατεστημένη στην εκτροφή τους.

(β) Nα διατηρούν στον ατομικό φάκελο της εκτροφής όλα τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργούνται σε ζώα της εκμετάλλευσής τους και, παράλληλα, να ενημερώνουν το Μητρώο της εκμετάλλευσης για οποιεσδήποτε μεταβολές στον πληθυσμό της μονάδας εκτροφής.

(γ) Nα συμμορφώνονται με τα περιοριστικά και άλλα μέτρα που επιβάλλονται στην εκτροφή τους, στην περίπτωση υποψίας, οροθετικότητας, ορομεταροπής και ανίχνευσης του γονιδιώματος του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού.

Αναλυτικά όσα προβλέπει το πρόγραμμα ΕΔΩ.