Tο πότισμα είναι η συνηθέστερη αιτία της προβληματικής ζωής των φυτών. Όσο περισσότερο νερό υπάρχει στο έδαφος, τόσο λιγότερο οξυγόνο. 

 

Όσο λιγότερο οξυγόνο, τόσο μειώνονται οι δυνατότητες των φυτών να αντλήσουν θρεπτικά συστατικά, ενώ αναπτύσσονται ένα σωρό επιβλαβείς οργανισμοί.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για το πότισμα των φυτών

Η καλύτερη ώρα για το πότισμα των φυτών είναι νωρίς το πρωί, ενώ ακόμη οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές για τα δεδομένα της κάθε εποχής. Το πρωινό πότισμα θα δώσει στο νερό χρόνο να φτάσει βαθιά μέσα στο έδαφος και να απορροφηθεί σταδιακά από τις ρίζες των φυτών, χωρίς να χαθεί πολύτιμο νερό από την εξάτμιση ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον ήλιο και τη ζέστη της υπόλοιπης ημέρας. Αποφεύγουμε να ποτίζουμε τα φυτά μας κατά το μεσημέρι, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς λόγω υψηλών θερμοκρασιών έχουμε μεγάλες απώλειες νερού από εξάτμιση. Επίσης, αποφεύγουμε το πότισμα μέσα στη νύχτα, καθώς λόγω υπερβολικής υγρασίας, μπορεί να έχουμε ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών στη ρίζα των λαχανικών μας.

Πόσο συχνά πρέπει να ποτίζουμε

Είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς με ένα γενικό κανόνα στο ερώτημα "κάθε πότε ποτίζουμε τα φυτά στον λαχανόκηπο" καθώς το κάθε κηπευτικό φυτό έχει διαφορετικές απαιτήσεις σε νερό.

Η συχνότητα του ποτίσματος εξαρτάται από:

α) το είδος του φυτού

β) το στάδιο ανάπτυξής του

γ) τον τύπο του εδάφους καθώς και

δ) τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες.

Για παράδειγμα τα αγγούρια, τα πεπόνια ,τα κολοκύθια, τα φασόλια και τα καρπούζια χρειάζονται συχνότερα νερό από τις ντομάτες ,τις πιπεριές, τις μελιτζάνες και τις μπάμιες.

Σχετικά με το στάδιο της ανάπτυξης του φυτού τα νεαρά φυτά πρέπει να σκληραγωγηθούν και να ποτίζονται αραιότερα, ώστε η ρίζα τους να προχωράει βαθύτερα αναζητώντας νερό και με τον τρόπο αυτό να δημιουργούνται πιο δυνατά φυτά. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας, χρειάζονται επαρκή υγρασία με προσοχή. Κατά την περίοδο της καρποφορίας και της ωρίμανσης των καρπών, τα φυτά μας εμφανίζουν ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες σε νερό και πρέπει να ποτίζονται τακτικά.

Σε αργιλώδη εδάφη που συγκρατούν περισσότερο το νερό ποτίζουμε αραιότερα, ενώ στα αμμώδη εδάφη που υπάρχει καλή αποστράγγιση ποτίζουμε συχνότερα.

Αυτό που αξίζει να γνωρίζουμε είναι ότι το 70% της ποσότητας του νερού, απορροφάται από τις ρίζες που βρίσκονται στο 50% του βάθους του ριζικού του συστήματος. Αν δηλαδή το ριζικό σύστημα ενός φυτού φτάνει σε βάθος τα 30 εκατοστά, τότε το 70% του νερού που θα το ποτίσουμε, απορροφάται από τις ρίζες που βρίσκονται στα πρώτα 15 εκατοστά. Άρα πρέπει να ρίξουμε τόσο νερό ώστε να αυτό να φτάσει σε τέτοιο βάθος.

Τα ακανόνιστα ποτίσματα δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην ανάπτυξη των φυτών

Φροντίζουμε να ποτίζουμε τα φυτά μας σε σταθερά χρονικά διαστήματα. Τα ακανόνιστα ποτίσματα μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένη πτώση φύλλων και ανθέων, με αποτέλεσμα να έχουμε καχεκτική βλάστηση και μείωση της καρποφορίας. Όταν δεν ποτίζουμε τακτικά τα φυτά μας και έχουμε αυξομειώσεις στη συχνότητα και στην ποσότητα του ποτίσματος, πολύ συχνά εμφανίζονται σκασίματα στους καρπούς των κηπευτικών. Ειδικά στην καλλιέργεια της ντομάτας και της πιπεριάς, τα ακανόνιστα ποτίσματα κάνουν πιο έντονο το γνωστό πρόβλημα της ασθένειας της ξηρής κορυφής.

Τέλος τα φυτά θα πρέπει να ποτίζονται με νερό υψηλής ποιότητας και χαμηλής περιεκτικότητα σε άλατα, επίσης να ποτίζονται με σταγόνες γιατί είναι πιο αποτελεσματικό το πότισμα, εξοικονομείται σημαντική ποσότητα νερού, ενώ παράλληλα μειώνεται και η ανάπτυξη των ανεπιθύμητων ζιζανίων γύρω από τα κηπευτικά.

ΑΛΕΞΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕ ΓΕΩΠΟΝΟΣ