Το μέλλον της ΚΑΠ αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις: νέες χρηματοδοτικές προτεραιότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν τον προϋπολογισμό της, ανάγκη απλούστευσης και αποτελεσματικότητας, στηρίζοντας παράλληλα τη μετάβαση προς τη βιωσιμότητα του αγροδιατροφικού τομέα.

 

Για τον ευρωπαϊκό βιολογικό τομέα, η ΚΑΠ μετά το 2027 θα πρέπει να στηρίζει τόσο τους γεωργούς που επιθυμούν να συνεργαστούν με τη φύση όσο και εκείνους που είναι ήδη πιο φιλόδοξοι από περιβαλλοντική άποψη.

Για τον σκοπό αυτό, η ΚΑΠ θα πρέπει επίσης να ανταμείβει επαρκώς τους γεωργούς που εργάζονται ήδη με τη φύση και να παρέχει οφέλη για τις λειτουργίες του οικοσυστήματος, με βάση μια προσέγγιση για ολόκληρη τη γεωργική εκμετάλλευση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η IFOAM Organics Europe προτείνει μια προσέγγιση τριών σταδίων για τη διασφάλιση της αναλογικότητας μεταξύ του επιπέδου περιβαλλοντικής φιλοδοξίας μιας εκμετάλλευσης και της χρηματοδότησης που λαμβάνει, με βάση 4 βασικούς τομείς: προστασία του εδάφους, επιπτώσεις στο νερό, κλίμα και βιοποικιλότητα.

Αυτό θα επιτρέψει υψηλές περιβαλλοντικές φιλοδοξίες, μια συνεκτική προσέγγιση σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης, διευκολύνοντας παράλληλα τη διοίκηση για τους γεωργούς και τις εθνικές αρχές.

 

Πότε αναμένεται η επόμενη ΚΑΠ 

Η πρόταση για την ΚΑΠ μετά το 2027 θα δημοσιευθεί το φθινόπωρο του 2025, δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση. Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επεξεργάζεται επί του παρόντος έκθεση πρωτοβουλίας σχετικά με το μέλλον της γεωργίας και την κοινή γεωργική πολιτική μετά το 2027, η οποία θα συζητηθεί τον Σεπτέμβριο στην ολομέλεια. Το Συμβούλιο, από την άλλη πλευρά, κατέληξε ήδη στα συμπεράσματά του σχετικά με μια κοινή γεωργική πολιτική επικεντρωμένη στους γεωργούς μετά το 2027 τον Δεκέμβριο του 2024.

 

Η τρέχουσα ΚΑΠ

Ο επίτροπος Hansen ανακοίνωσε ήδη στο όραμα για τη γεωργία και τα τρόφιμα που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο, ότι μια άλλη δέσμη μέτρων απλούστευσης της ΚΑΠ προτάθηκε στις 14 Μαΐου.

Είναι πλέον λίγο πιο σαφές τι θα μπορούσε να αποτελέσει αυτό το πακέτο απλούστευσης:

ένα σχέδιο εγγράφου εργασίας που διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης εκθέτει έναν πρώτο κατάλογο στοιχείων που εξετάζονται για συμπερίληψη σε αυτό το πακέτο απλούστευσης από τη ΓΔ AGRI. Αν και δεν είναι ακόμη σαφές τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το πακέτο απλούστευσης, αυτή η λίστα δίνει συμβουλές.

Ακολουθούν ορισμένα από τα βασικά στοιχεία που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε αυτήν τη δέσμη μέτρων απλούστευσης:

→ Οι βιοκαλλιεργητές θα συμμορφώνονται αυτομάτως με ορισμένα ΚΓΠΚ: το ΚΓΠΚ 1, όσον αφορά τους μόνιμους βοσκότοπους, το ΚΓΠΚ 3 που αφορά την απαγόρευση της καύσης υπολειμμάτων αρόσιμων καλλιεργειών, το ΚΓΠΚ 4 που προβλέπει τη δημιουργία ζωνών ανάσχεσης κατά μήκος υδάτινων ρευμάτων, το ΚΓΠΚ 5 σχετικά με τη διαχείριση του οργώματος και το ΚΓΠΚ 6 που αφορά την εξασφάλιση ελάχιστης εδαφοκάλυψης.

→ Αλλαγές στο ΚΓΠΚ 1 (μόνιμοι βοσκότοποι) για όλους: τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν περίοδο 7 ετών για την ταξινόμηση των μόνιμων βοσκοτόπων και/ή 7% επιτρεπόμενη μείωση (5% τώρα).

→ Αλλαγή στο ΚΓΠΚ 2 (προστασία τυρφώνων και υγροτόπων) για όλους: Τα κράτη μέλη, κατά τον καθορισμό των προτύπων, μπορούν να βασίζονται στην εθνική τους νομοθεσία για την προστασία των τυρφώνων και των υγροτόπων και να επιτρέπουν πιθανές πληρωμές για τις πρακτικές αυτές.

→ Αλλαγή στο ΚΓΠΚ 4 (δημιουργία ζωνών ανάσχεσης κατά μήκος υδάτινων ρευμάτων) για όλους: τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να αυτοπροσδιορίζονται ως υδάτινα ρεύματα όπως στο πλαίσιο της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα.

→ Μεγαλύτερη ευελιξία για τα κράτη μέλη κατά την εφαρμογή του ΚΓΠΚ 1 ΚΓΠΚ 2 και 4 (υγρότοποι, τυρφώνες και υδατορρεύματα): δυνατότητα επίκλησης της εθνικής νομοθεσίας ή του ορισμού των υδατορρευμάτων από τα κράτη μέλη. Μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη μέλη.

 

▪ Να καταργηθούν τα άρθρα 120 και 159 που συνδέουν την ΚΑΠ με τη νομοθεσία για το περιβάλλον και το κλίμα. Αυτό αναμένεται να έχει μικρό πρακτικό αντίκτυπο, όπως αναγνωρίζεται στο έγγραφο διαρροής, είναι περισσότερο πολιτική παρά πρακτική σημασία.

▪ Απλουστευμένο μικρό καθεστώς για τους μικροκαλλιεργητές: κατ' αποκοπή ποσό από 1250 ευρώ έως 2500 ευρώ· Οι γεωργοί μικρής κλίμακας που επωφελούνται από αυτό το καθεστώς θα εξαιρούνται από την αιρεσιμότητα και θα τους επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση σε οικολογικά προγράμματα.

▪ Ενιαίος έλεγχος ανά ημερολογιακό έτος: Τα κράτη μέλη μπορούν να διασφαλίζουν ότι ένας γεωργός δεν θα πρέπει να υπόκειται σε επιτόπιο έλεγχο για παρεμβάσεις της ΚΑΠ περισσότερες από μία φορές ανά ημερολογιακό έτος. Μόνο για τους ελέγχους ΕΠ, αλλά όχι για τους ελέγχους που σχετίζονται με φυτοϋγειονομικούς ή κτηνιατρικούς ελέγχους, έτσι ώστε οι γεωργοί να μπορούν να εξακολουθούν να δέχονται αρκετές επισκέψεις ελέγχου.

▪ Η διακοπή της ετήσιας διαδικασίας εκκαθάρισης επιδόσεων (μηχανισμός που χρησιμοποιεί η Επιτροπή για την παρακολούθηση των δαπανών της ΚΑΠ θα σήμαινε μεγαλύτερη ευελιξία για τα κράτη μέλη).

Αναμένεται ότι οι αλλαγές θα ισχύσουν για τις απαιτήσεις από το 2026 και μετά.