Αποστόλου: Όλοι οι πόροι του ΠΑΑ να διοχετευθούν εξολοκλήρου σε αγροτικές δραστηριότητες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στον αγροτικό τομέα είναι αυτό που σχετίζεται με το κόστος παραγωγής, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου. Και εκεί, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού, θα γίνουν παρεμβάσεις και με το θέμα των ζωοτροφών αλλά και το ενεργειακό πρόγραμμα.

“Για παράδειγμα μέσα από το πρόγραμμα ανάπτυξης η εγκατάσταση από ομάδα πέντε μέχρι δέκα ανθρώπων φωτοβολταϊκών τόξων οι αγρότες θα μπορούν να εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες καταναλώνοντας ρεύμα που έχουν ανάγκη και αυτό που περισσεύει να πωλείται στη ΔΕΗ.

Αυτό είναι μία μεγάλη παρέμβαση όπως και η κάρτα του αγρότη που του δίνει τη δυνατότητα έχοντας ως εγγύηση την ενίσχυση να πάρει ένα ποσό ώστε να το χρησιμοποιήσει για αγορές φαρμάκων, λιπασμάτων κ.λ.π. και το επιτόκιο είναι πάρα πολύ χαμηλό. Σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπεράσει το 4%”, δήλωσε μεταξύ άλλων.

Σε άλλο σημείο εξηγεί πως οι πόροι από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης πρέπει να διοχετευθούν όλοι σε αγροτικές δραστηριότητες. “Εμείς θέλουμε να στρέψουμε τη γεωργία μας προς την κατεύθυνση επάρκεια των διατροφικών μας αναγκών. Δηλαδή να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στην κτηνοτροφία αφού εκεί οφείλεται το μεγάλο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων. Ήδη ένα μέρος των ενισχύσεων το στρέφουμε προς τις ζωοτροφές”, τόνισε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, αναφέρει πως ο αγροτικός πληθυσμός έχει γεράσει και πρέπει οπωσδήποτε να μπουν νέοι. “Ήδη πάνω από 25 χιλιάδες νέοι αγρότες θα μπουν στον χώρο όμως το ζήτημα είναι να τους κρατήσουμε, να μην αποχωρήσουν σε δύο με τρία χρόνια με τις πρώτες δυσκολίες γιατί από τους 10 νέους αγρότες οι 9 δεν παραμένουν στον χώρο.

Εμείς λέμε θα σας δώσουμε αυτήν την ενίσχυση για να μπείτε, δεύτερον θα σας καλύψουμε μέχρι και το 80% της δαπάνης ενώ τους οδηγούμε και σε δραστηριότητες που τους ταιριάζουν. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για μας ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης και μεγάλης ανεργίας”.

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες, αναφέρει πως ήταν μια αναγκαιότητα “διότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην οριστικοποίηση του κτηματολογίου και των χρήσεων γης αν δεν ξεκαθαρίσουμε αυτά τα πράγματα.Όμως αυτή η εκκρεμότητα δεκαετιών ανέδειξε προβλήματα σε συγκεκριμένες περιοχές με την αγροτική δραστηριότητα σε ημιορεινές περιοχές και με τις λεγόμενες δενδρώδεις καλλιέργειες όπως η ελιά που επεκτάθηκαν σε βάρος του δάσους.

Αυτό όμως είναι πλέον ένα δεδομένο το οποίο από πλευράς περιβαλλοντικής ζημιάς έχει μηδενικό αντίκτυπο ενώ ταυτόχρονα προσφέρει και ένα έσοδο από το προϊόν και ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

“Από την ώρα που το ΥΠΕΚΑ θα μας δώσει τις περιοχές που έχουν πρόβλημα με δεδομένο ότι αν μέχρι τον Σεπτέμβρη δεν υποβληθούν ενστάσεις οι χάρτες θα κυρωθούν και δεν θα μπορούν να δίνονται οι αγροτικές ενισχύσεις στις πληρωμές που θα κάνουμε εμείς τον Οκτώβρη.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι από το άγχος μας να διασφαλίσουμε ενισχύσεις θα επιτρέψουμε να ανοιχθούν παράθυρα σε καταπατητές ώστε να μετατρέψουν τις εκτάσεις αυτές σε οικόπεδα. Η αλλαγή χρήσης των εκτάσεων αυτών πρέπει να γίνεται υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Πρέπει να ενισχύσουμε το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μην επιτρέπει αυτές οι εκτάσεις να αλλάξουν χρήση”, διευκρινίζει σε άλλο σημείο.