Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο κορυφαίος παραγωγός, καταναλωτής και εξαγωγέας ελαιολάδου.

Η ΕΕ παράγει περίπου το 67% του παγκόσμιου ελαιολάδου. Περίπου 4 εκατομμύρια εκτάρια, κυρίως στις μεσογειακές χώρες της ΕΕ, είναι αφιερωμένα στην καλλιέργεια ελαιόδεντρων, συνδυάζοντας παραδοσιακούς, εντατικούς και υπερεντατικούς ελαιώνες.

Η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ελαιολάδου στην ΕΕ, με ετήσια κατανάλωση περίπου 500.000 τόνων η καθεμία, ενώ η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση στην ΕΕ, με περίπου 12 κιλά ανά άτομο ετησίως. Συνολικά, η ΕΕ αντιπροσωπεύει περίπου το 53% της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Υπάρχουν οκτώ διαφορετικές κατηγορίες ελαιολάδων και πυρηνελαίων:

  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,
  • παρθένο ελαιόλαδο,
  • παρθένο ελαιόλαδο λαμπάντε,
  • εξευγενισμένο ελαιόλαδο,
  • ελαιόλαδο που αποτελείται από εξευγενισμένο ελαιόλαδο και παρθένα ελαιόλαδα,
  • πυρηνέλαιο,
  • ακατέργαστο πυρηνέλαιο,
  • εξευγενισμένο πυρηνέλαιο.

Δεν μπορούν να πωληθούν όλες οι κατηγορίες στους καταναλωτές. Μόνο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, παρθένο ελαιόλαδο, ελαιόλαδο που αποτελείται από εξευγενισμένο ελαιόλαδο και παρθένα ελαιόλαδα και πυρηνέλαιο μπορούν να αγοραστούν απευθείας σε επίπεδο λιανικής.

Κατάσταση της αγοράς

Όσον αφορά το εμπόριο, η ΕΕ αντιπροσωπεύει περίπου το 65% των παγκόσμιων εξαγωγών ελαιολάδου. Οι κύριοι προορισμοί για το ελαιόλαδο της ΕΕ είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία και η Ιαπωνία.

Εντός της ΕΕ, διενεργείται ολοκληρωμένη παρακολούθηση της αγοράς του ελαιολάδου για την παροχή ποικίλου φάσματος δεδομένων για την αγορά ελαιολάδου, συμπεριλαμβανομένων των τιμών, των ισολογισμών, των στοιχείων παραγωγής και του εμπορίου, καθώς και πληροφοριών σχετικά με την ποσόστωση εισαγωγής για το ελαιόλαδο της Τυνησίας.

Πρότυπα μάρκετινγκ

Τα πρότυπα μάρκετινγκ της ΕΕ διασφαλίζουν ότι η αγορά εφοδιάζεται με γεωργικά προϊόντα τυποποιημένης και ικανοποιητικής ποιότητας για να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των καταναλωτών, να διευκολύνουν το εμπόριο και να διασφαλίσουν ίσους όρους ανταγωνισμού για τους παραγωγούς της ΕΕ. Η νομοθεσία της ΕΕ για το ελαιόλαδο ορίζει τις διάφορες κατηγορίες ελαιολάδων και πυρηνελαίων, καθώς και τις σχετικές μεθόδους αναλύσεων που πρέπει να χρησιμοποιούνται από τις αρχές ελέγχου των κρατών μελών, και προβλέπει κανόνες για την επισήμανση και τη συσκευασία.

Κατηγορίες ελαιολάδου

Για να διατεθεί στην αγορά σε μια συγκεκριμένη κατηγορία, τα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου πρέπει να τηρούν τα όρια που καθορίζονται για αυτήν την κατηγορία σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ. Είναι ευθύνη των φορέων εκμετάλλευσης και των κρατών μελών της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι αυτό συμβαίνει.

Οι διάφορες κατηγορίες ελαιολάδου ταξινομούνται σύμφωνα με παραμέτρους ποιότητας, που αφορούν:

  • φυσικοχημικά χαρακτηριστικά , όπως το επίπεδο οξύτητας, ο δείκτης υπεροξειδίου, η περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα και η σύνθεση στερολών.
  • οργανοληπτικά (αισθητηριακά) χαρακτηριστικά , όπως η φρουτώδες και η απουσία οργανοληπτικών ελαττωμάτων.

Παρθένα ελαιόλαδα

Υπάρχουν τρεις διαφορετικές κατηγορίες παρθένων ελαιολάδων

  • Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι η κατηγορία με την υψηλότερη ποιότητα. Από οργανοληπτική άποψη δεν έχει ελαττώματα και είναι φρουτώδες. Το επίπεδο οξύτητάς του δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,8%.
  • Το παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να έχει κάποια αισθητηριακά ελαττώματα αλλά σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Η οξύτητά του δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2%.
  • Το ελαιόλαδο Lampante είναι ένα παρθένο ελαιόλαδο χαμηλότερης ποιότητας με οξύτητα μεγαλύτερη από 2%, χωρίς φρουτώδη χαρακτηριστικά και σημαντικά αισθητικά ελαττώματα. Το ελαιόλαδο Lampante δεν προορίζεται για διάθεση στην αγορά σε στάδιο λιανικής. Είναι εξευγενισμένο ή χρησιμοποιείται για βιομηχανικούς σκοπούς.

Άλλες κατηγορίες ελαιολάδου

Οι παρακάτω κατηγορίες ελαιολάδου δεν είναι παρθένα ελαιόλαδα

  • Το εξευγενισμένο ελαιόλαδο είναι το προϊόν που λαμβάνεται μετά τον εξευγενισμό ενός ελαττωματικού παρθένου ελαιολάδου (για παράδειγμα, το ελαιόλαδο λαμπάντε). Δεν προορίζεται να διατεθεί στην αγορά σε στάδιο λιανικής. Έχει βαθμό οξύτητας έως 0,3%.
  • Το ελαιόλαδο που αποτελείται από εξευγενισμένο ελαιόλαδο και παρθένα ελαιόλαδα είναι ένα λάδι που προκύπτει από την ανάμειξη εξευγενισμένου ελαιολάδου με εξαιρετικά παρθένα ή/και παρθένα ελαιόλαδα. Έχει βαθμό οξύτητας έως και 1%.
  • Ακατέργαστο πυρηνέλαιο: το πυρηνέλαιο είναι η υπολειμματική πάστα που λαμβάνεται μετά την εξαγωγή του ελαίου από τις ελιές. Το λάδι που λαμβάνεται από αυτή την πάστα ονομάζεται ακατέργαστο πυρηνέλαιο.
  • Εξευγενισμένο πυρηνέλαιο: το ακατέργαστο πυρηνέλαιο μπορεί να εξευγενιστεί και να αναμειχθεί με παρθένα ελαιόλαδα. Το αποτέλεσμα αυτού του μείγματος ονομάζεται εξευγενισμένο πυρηνέλαιο. Ο βαθμός οξύτητάς του μπορεί να είναι έως και 1%

Έλεγχοι συμμόρφωσης

Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διενεργούν ετησίως έναν ελάχιστο αριθμό ελέγχων, ανάλογο με τον όγκο του ελαιολάδου που διατίθεται στην αγορά στη χώρα τους, για να διασφαλίζουν ότι τηρούνται τα πρότυπα εμπορίας για τα ελαιόλαδα και τα πυρηνέλαια. Οι έλεγχοι αυτοί στοχεύουν να επαληθεύσουν ότι η επισήμανση και η συσκευασία συμμορφώνονται με τις νομικές απαιτήσεις και ότι η κατηγορία του λαδιού είναι σύμφωνη με τη δηλωθείσα κατηγορία.

Τον Οκτώβριο του 2019 δημοσιεύθηκε μελέτη σχετικά με την εφαρμογή ελέγχων συμμόρφωσης στον τομέα του ελαιολάδου της ΕΕ, που χρηματοδοτείται από την Επιτροπή.

Τα ακόλουθα στοιχεία λαμβάνονται υπόψη για να καθοριστεί ο αριθμός των ελέγχων συμμόρφωσης που πρέπει να πραγματοποιήσει κάθε χώρα της ΕΕ για την παρακολούθηση της ποιότητας του ελαιολάδου

  • Δεδομένα εξαγωγών και κατανάλωσης: Οι χώρες της ΕΕ που παράγουν ελαιόλαδο («κράτη μέλη παραγωγής») πρέπει να διενεργούν περισσότερους ελέγχους από τις χώρες της ΕΕ που δεν παράγουν ελαιόλαδο («κράτη μέλη που δεν παράγουν»). Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι η κύρια κατηγορία που ελέγχεται καθώς αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο πωλήσεων σε επίπεδο λιανικής στην ΕΕ.
  • Ανάλυση κινδύνου: οι έλεγχοι λαμβάνουν υπόψη παράγοντες κινδύνου, όπως χαρακτηριστικά του προϊόντος (συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας, της περιόδου παραγωγής, των εργασιών συσκευασίας, της αποθήκευσης, της χώρας προέλευσης/προορισμού, του μέσου μεταφοράς ή του όγκου της παρτίδας), ευρήματα προηγούμενων ελέγχων, καταναλωτή παράπονα ή τα χαρακτηριστικά των φορέων εκμετάλλευσης.

Οι έλεγχοι συμμόρφωσης δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντιπροσωπεύουν τη συνολική ποιότητα του ελαιολάδου στην ευρωπαϊκή αγορά. Μια μη συμμόρφωση βοηθά τις αρχές των χωρών της ΕΕ να εντοπίσουν πιθανές ατέλειες στην αλυσίδα εφοδιασμού. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της παρατυπίας που εντοπίστηκε, οι χώρες της ΕΕ λαμβάνουν μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης του προϊόντος από την αγορά, της επιβολής προστίμων στους χειριστές ή ακόμη και της δίωξης.

Προκειμένου να παρέχει στους καταναλωτές ελαιόλαδο καλής ποιότητας στην ΕΕ, η Επιτροπή διοργανώνει ετήσια εργαστήρια και ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ για να διασφαλίσει ότι αυτοί οι έλεγχοι εφαρμόζονται σωστά.

Έλεγχοι επισήμανσης

Οι έλεγχοι επισήμανσης διασφαλίζουν ότι η ονομασία ή η εμπορική επωνυμία με την οποία μπορεί να πωληθεί η τελευταία στον καταναλωτή συμμορφώνεται με τους ειδικούς κανόνες που ορίζονται στον κανονισμό της ΕΕ 1308/2013 ( Παράρτημα VII, μέρος VIII ) και στον εκτελεστικό κανονισμό της ΕΕ 29/2012.

Οι κανόνες για τις προαιρετικές απαιτήσεις επισήμανσης σχετίζονται, για παράδειγμα, με την ένδειξη «πρώτη ψυχρή έκθλιψη», «ψυχρή εκχύλιση», οργανοληπτικές ιδιότητες που αναφέρονται στη γεύση ή/και την οσμή για εξαιρετικά παρθένα και παρθένα ελαιόλαδα και το έτος συγκομιδής ( Εκτελεστικός κανονισμός ΕΕ 29/2012 ).

Κατηγοριοποίηση και βαθμολόγηση

Ο κανονισμός (ΕΟΚ) 2568/91 της Επιτροπής καθορίζει τα χαρακτηριστικά των ελαιολάδων και των πυρηνελαίων και τις σχετικές μεθόδους ανάλυσης. Ο κανονισμός αυτός καθορίζει τα όρια για τις παραμέτρους ποιότητας και καθαρότητας για καθεμία από τις κατηγορίες ελαιολάδου και πυρηνελαίου. Καθορίζει επίσης τις μεθόδους ανάλυσης που πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά την αξιολόγηση της συμμόρφωσης του λαδιού με τη δηλωμένη κατηγορία του. Η επαλήθευση της συμμόρφωσης με αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να προσδιορίζεται μέσω ελέγχων συμμόρφωσης που διενεργούνται από τις αρμόδιες εθνικές αρχές.

Ο κανονισμός θεσπίζει κανόνες και μεθόδους για τη δειγματοληψία προϊόντων και τον προσδιορισμό των παραμέτρων ποιότητας και καθαρότητας. Τα πάνελ γευσιγνωσίας που έχουν εγκριθεί από χώρες της ΕΕ πρέπει να επαληθεύουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των παρθένων ελαιολάδων.

Άλλοι τύποι ελέγχων

Εκτός από τους ελέγχους που αφορούν ειδικά τον τομέα του ελαιολάδου, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διασφαλίσουν ότι τηρούνται άλλες νομικές απαιτήσεις. Η γενική νομοθεσία για τα τρόφιμα καλύπτει όλα τα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας και διανομής των τροφίμων. Οι γενικοί κανόνες επισήμανσης διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές δεν παραπλανούνται σχετικά με τα χαρακτηριστικά των ελαίων (σύνθεση, ποιότητα, προέλευση, κατηγορία, μέθοδος παραγωγής) και ότι η επισήμανση του ελαιολάδου είναι σύμφωνη με τους γενικούς κανόνες επισήμανσης των τροφίμων που ορίζονται στον κανονισμό 1169/2011 της ΕΕ.

Διεθνείς οργανισμοί

Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς

Η ΕΕ είναι μέλος της Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς (IOC), διεθνής διακυβερνητικός οργανισμός στον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών. Ιδρύθηκε στη Μαδρίτη της Ισπανίας το 1959.

Τα σημερινά μέλη της περιλαμβάνουν τους κορυφαίους διεθνείς παραγωγούς και εξαγωγείς ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών. Τα μέλη της ΔΟΕ αντιπροσωπεύουν το 94% της παγκόσμιας παραγωγής ελιάς, από την οποία η ΕΕ αντιπροσωπεύει σχεδόν το 72%.

Codex Alimentarius

H Επιτροπή Codex Alimentarius αναπτύσσει και υιοθετεί πρότυπα τροφίμων που χρησιμεύουν ως σημείο αναφοράς για το διεθνές εμπόριο τροφίμων.

Υπάρχει ένα ειδικό πρότυπο για τα ελαιόλαδα και τα πυρηνέλαια (CX-33-1981) που θεσπίζει διατάξεις σχετικά με την περιγραφή, τη βασική σύνθεση και τους ποιοτικούς παράγοντες, τους κανόνες επισήμανσης και τις μεθόδους ανάλυσης και δειγματοληψίας.

Το πρότυπο βρίσκεται επί του παρόντος υπό αναθεώρηση με στόχο την εναρμόνιση των υφιστάμενων εθνικών προτύπων με το πρότυπο Codex.

Επιτροπές και ομάδες εμπειρογνωμόνων

Η επιτροπή για την κοινή οργάνωση των γεωργικών αγορών συνεδριάζει τακτικά για να συζητήσει τομείς όπως η εξέλιξη των τιμών της αγοράς, η παραγωγή και το εμπόριο στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες. Η επιτροπή επικουρεί επίσης την Επιτροπή κατά την έκδοση εκτελεστικών πράξεων.

Η ομάδα διαλόγου των πολιτών και η ομάδα εργασίας για την κηπουρική, τις ελιές και τα οινοπνευματώδη ποτά επιτρέπουν στην Επιτροπή να διατηρεί τακτικό διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τον ελαιοκομικό τομέα.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων για τις γεωργικές αγορές περιλαμβάνει μια υποομάδα χημικών ελαιολάδου, οι οποίοι βοηθούν την Επιτροπή στην προετοιμασία της νομοθεσίας και στον καθορισμό της πολιτικής για τη χημεία και την τυποποίηση του ελαιολάδου. Η υποομάδα αποτελείται από εκπροσώπους των εθνικών διοικήσεων και εμπειρογνώμονες που διορίζονται με προσωπική ιδιότητα από την Επιτροπή.

Νομοθεσία για το ελαιόλαδο

Οι νομικές βάσεις για το ελαιόλαδο περιλαμβάνουν τη νομοθεσία για τα πρότυπα εμπορίας για το ελαιόλαδο, τα χαρακτηριστικά των ελαιολάδων και των πυρηνελαίων, τις οργανώσεις παραγωγών, τα προγράμματα υποστήριξης, την ιδιωτική αποθήκευση και την κοινοποίηση τιμών.

Πρότυπα μάρκετινγκ

Η νομοθεσία της ΕΕ ρυθμίζει τα πρότυπα εμπορίας για τα ελαιόλαδα και τα πυρηνέλαια.

  • Ο κανονισμός 1308/2013 της ΕΕ θεσπίζει κοινή οργάνωση των αγορών των γεωργικών προϊόντων.
  • Ο εκτελεστικός κανονισμός 29/2012 της ΕΕ αντιμετωπίζει τα πρότυπα εμπορίας για το ελαιόλαδο. Ο παρών κανονισμός προβλέπει ειδικότερα κανόνες για τη συσκευασία και την επισήμανση του ελαιολάδου (υποχρεωτικές και προαιρετικές απαιτήσεις).
  • Ο κανονισμός (ΕΟΚ) 2568/91 της Επιτροπής ορίζει τα ειδικά χαρακτηριστικά που ισχύουν για κάθε κατηγορία. Η επαλήθευση της συμμόρφωσης με αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να προσδιορίζεται με την εκτέλεση ειδικών μεθόδων ανάλυσης. Ο παρών κανονισμός ορίζει επίσης απαιτήσεις ελέγχου για τις αρχές ελέγχου των κρατών μελών.

Βιολογικά

Η νομοθεσία για τη βιολογική γεωργία διέπει όλους τους τομείς της βιολογικής παραγωγής και βασίζεται σε μια σειρά βασικών αρχών, όπως η απαγόρευση της χρήσης ΓΤΟ, ο περιορισμός της χρήσης ζιζανιοκτόνων και φυτοφαρμάκων.

Γεωγραφικές ενδείξεις

Οι παραγωγοί ελαιολάδου μπορούν να υποβάλουν αίτηση για εγγραφή σύμφωνα με τον κανονισμό 1151/2012 της ΕΕ για τα συστήματα ποιότητας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων για να αποκτήσουν προστατευόμενη ονομασία προέλευσης ή προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη.

Ιδιωτικός χώρος αποθήκευσης

Ο εκτελεστικός κανονισμός 1333/2013 της ΕΕ καθορίζει τις υποχρεώσεις κοινοποίησης στο πλαίσιο της κοινής οργάνωσης γεωργικών αγορών.

Ο κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός 2016/1238 της ΕΕ θεσπίζει κοινούς κανόνες για τη χορήγηση ενίσχυσης στην ιδιωτική αποθεματοποίηση για ορισμένα γεωργικά προϊόντα.

Μετά από σημαντικά αποθέματα σε επίπεδο ΕΕ καθώς και διαδοχικές καλές συγκομιδές, δημιουργώντας μια ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και μείωση της τιμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ενίσχυση για την ιδιωτική αποθεματοποίηση ελαιολάδου με στόχο τη σταθεροποίηση της αγοράς και την αύξηση των τιμών. Το πρόγραμμα λειτούργησε μέσω τεσσάρων διαγωνισμών, με τον πρώτο τον Νοέμβριο του 2019 και τον τελευταίο να ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2020.

Προγράμματα υποστήριξης

Ο κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός 611/2014 της ΕΕ καθορίζει τα προγράμματα στήριξης για τον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών.

Ο εκτελεστικός κανονισμός 615/2014 της ΕΕ περιγράφει λεπτομερείς κανόνες σχετικά με τα προγράμματα εργασίας για τη στήριξη των τομέων του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών.