Διαδοχικές συνεδριάσεις του Συμβουλίου για τη διαχείριση των καταστροφικών συνεπειών της πολιτικής Τσίπρα. Ποιες οι άμεσες επιπτώσεις, τι θα συμβεί στην περίπτωση του «όχι» στο δημοψήφισμα.

συμβούλιο (2)

Σε μια προσπάθεια διαχείρισης της απίστευτα μεγάλης ζημιάς που ήδη έχει συντελεστεί, το Συμβούλιο της Ένωσης Αγρινίου, σε διαδοχικές συνεδριάσεις του, παρουσία και των διευθυντών μονάδων-προϊσταμένων υπηρεσιών, αλλά και των εκπροσώπων των εργαζομένων, προχώρησε σε μια σειρά αποφάσεων, διατρανώνοντας την πλήρη και απόλυτη αντίθεσή του στην άκρως επικίνδυνη, όπως χαρακτηρίστηκε, πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα, που «οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή και την κοινωνία στον όλεθρο».

Όπως εξ αρχής τόνισε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, βρισκόμαστε ήδη στην επόμενη μέρα και οι κλυδωνισμοί στην Οργάνωση είναι μεγάλοι:

«Δυστυχώς, όσο και αν θέλουμε να αποφύγουμε κάποιες δυσάρεστες επιπτώσεις για τους παραγωγούς μας, με κλειστές τράπεζες, απόλυτη ασφυξία και στο γενικότερο κλίμα οικονομικής-νομισματικής ασάφειας, είμαστε υποχρεωμένοι να σταματήσουμε κάθε είδους πίστωση. Όχι από επιλογή. Οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο, όσο κι αν θέλουμε να στηρίξουμε τους αγρότες μας σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, για κάτι διαφορετικό. Το 95% των εφοδίων (καύσιμα, σπόροι, φυτοφάρμακα, λιπάσματα κτλ) είναι εισαγόμενα, όπως και το 60% των ζωοτροφών ή των πρώτων υλών για αυτές. Οι αγορές έχουν κλείσει. Εμείς, ως Ένωση, καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, όμως, οι συνεργάτες μας στο εξωτερικό αδυνατούν με κλειστές τράπεζες και με αυτό το καθεστώς ανασφάλειας να ανταποκριθούν σε κάθε συναλλαγή.  Ζητάμε την κατανόηση των παραγωγών, οι οποίοι και πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουμε ήδη κάνει περισσότερα απ’ όσα οι δυνάμεις της Οργάνωσης μας επιτρέπουν».

Με δεδομένο ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής οδηγεί, σύμφωνα με οικονομικούς και πολιτικούς αναλυτές, σε μόνιμα κλειστές τράπεζες, μέχρι την τύπωση νέου νομίσματος (δραχμής), το κούρεμα των καταθέσεων και την μεγάλη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος που θα ακολουθήσει, οι επιπτώσεις στη χώρα θα είναι ολέθριες. Για τον αγρότη ιδιαίτερα, αφού κοινοτικές ενισχύσεις δεν θα υπάρχουν, θα σημάνει την απόλυτη καταστροφή:

«Καμία διαφορά δεν θα έχει ο Έλληνας αγρότης απ’ τον Αιγύπτιο ή τον Ινδό, όπως καμία διαφορά δεν θα έχει η Ελλάδα από χώρες υποανάπτυκτες».

Φυσικά, αφού δεν θα υπάρχουν οι κοινοτικές ενισχύσεις και τα προγράμματα, υποχρεωτικά θα πρέπει να κλείσουν οι υπηρεσίες και τμήματα της Ένωσης που ασχολούνται με αυτά , πράγμα που σημαίνει ότι την επομένη του «όχι» στο δημοψήφισμα, 200 περίπου οικογένειες θα βρεθούν στο δρόμο:

«Για ‘μας που τόσα χρόνια αγωνιστήκαμε για να χτίσουμε αυτές τις υπηρεσίες, για τις οποίες σήμερα είμαστε περήφανοι, αφού αυτές μας κατατάσσουν ως κορυφαία συνεταιριστική οργάνωση της χώρας, είναι κάτι περισσότερο από οδυνηρό να σκεφτόμαστε ακόμη ότι μπορεί σε λίγες μέρες να συμβεί κάτι τέτοιο. Και είναι εξοργιστικό, αυτό που με κόπο και αδιάκοπη εργασία χτίσαμε σε διάρκεια 15 ετών, να έρχεται σήμερα ο κ. Τσίπρας να το γκρεμίζει απ’ τη μια στιγμή στην άλλη».

Στις συνεδριάσεις ακούστηκαν οι απόψεις όλων των συμμετεχόντων, κοινή πεποίθηση των οποίων υπήρξε η άποψη ότι η ζημιά έχει ήδη συντελεστεί και πως πρέπει τώρα να ληφθούν πρωτοβουλίες περιορισμού των απωλειών. Το Συμβούλιο δεσμεύτηκε να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και αναλόγως να πράττει, ώστε να σωθεί ότι είναι δυνατό.

Ο πρόεδρος κ. Κουτσουπιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ''θεωρία των παιγνίων'' μπορεί να βρει ακροατήριο έτοιμο να παραδοθεί στη γοητεία του επικίνδυνου σε κάποιο αμφιθέατρο, δεν νοείται όμως να αποτελεί την κυρίαρχη πολιτική, πόσο μάλλον στην πρακτική της έκφραση.

Με άλλα λόγια… τα παιχνίδια πρέπει να τελειώσουν, γιατί τέλειωσαν και τα ψέματα. Η κυβέρνηση οφείλει, έστω και την ύστατη ετούτη ώρα να αντιληφθεί την πραγματικότητα γύρω της. Και να αφήσει τους επιπόλαιους πειραματισμούς, στου κασίδη το κεφάλι.

Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων έφτασε. Και κανείς δεν έχει δώσει το δικαίωμα στην ''αριστερά του τίποτα'', όπως πρόσφατα την χαρακτήρισε υπουργός της κυβέρνησής της και όπως αποδείχθηκε απ’ την έως τώρα ''διαπραγμάτευση'', το μόνο αποτέλεσμα της οποίας ήταν να καταρρακωθούν χιλιάδες επιχειρήσεις, να ''στεγνώσει'' εντελώς η αγορά και εκατομμύρια πολιτών να ζουν με τον εφιάλτη της πιθανής όσο ποτέ χρεοκοπίας, να εξελιχθεί στην ''αριστερά της καταστροφής''.

Διότι πιθανή έξοδος απ’ το ευρώ θα είναι καταστροφή για την οικονομία και για την κοινωνία, με ολέθριες συνέπειες. Για τους αγρότες ιδιαίτερα, θα σημάνει αφανισμό, αφού, ως γνωστόν, η αγροτική οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις κοινοτικές εισροές και, όπως σωστά έχει επισημανθεί από τα πλέον επίσημα ευρωπαϊκά χείλη, ''δεν γίνεται να βγει κανείς από την Ευρωζώνη, να μην πληρώσει τα χρέη του, αλλά να περιμένει ότι θα εξακολουθήσουν να ρέουν γενναιόδωρα τα χρήματα από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης''.

Kαλούμε τον πρωθυπουργό να αποσύρει άμεσα το δημοψήφισμα, να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αφήσει τους ψευτοπαλικαρισμούς. Το σχέδιό του για επιστροφή στη δραχμή έχει πλήρως αποκαλυφθεί και έχει συγκλονίσει τη χώρα και την Ευρώπη ολόκληρη. Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να γυρίσει 40 χρόνια πίσω».