Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, η Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (CETA) μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά θα τεθεί προσωρινά σε ισχύ.

Χαιρετίζοντας αυτό το «ορόσημο», όπως το χαρακτήρισε, στην εμπορική πολιτική της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker δήλωσε:

«Αυτή η συμφωνία ενσαρκώνει αυτό που θέλουμε να είναι η εμπορική μας πολιτική-ένα μέσο ανάπτυξης που ωφελεί τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και πολίτες, τις αξίες μας, να αξιοποιήσουμε την παγκοσμιοποίηση και να διαμορφώσουμε τους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες [...] Τώρα ήρθε η ώρα οι εταιρείες και οι πολίτες μας να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτή την ευκαιρία και για όλους να δουν πώς η εμπορική μας πολιτική μπορεί να αποφέρει απτά οφέλη για όλους».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, η CETA προσφέρει νέες ευκαιρίες στις επιχειρήσεις της ΕΕ όλων των μεγεθών να εξάγουν στον Καναδά. Θα εξοικονομήσει 590 εκατομμύρια ευρώ ετησίως-το ποσό που καταβάλλουν σε τιμολόγια για τα εμπορεύματα που εξάγονται στον Καναδά.

Από τις 21 Σεπτεμβρίου, η CETA καταργεί δασμούς για το 98% των προϊόντων (δασμολογικές γραμμές) που εμπορεύεται η ΕΕ με τον Καναδά.

Παρέχει επίσης στις επιχειρήσεις της ΕΕ την καλύτερη πρόσβαση που έχουν ποτέ προσφερθεί σε εταιρείες εκτός Καναδά για να υποβάλουν προσφορές για τις δημόσιες συμβάσεις της χώρας-όχι μόνο σε ομοσπονδιακό επίπεδο αλλά και σε επαρχιακό και δημοτικό επίπεδο.

Η συμφωνία θα ωφελήσει ιδιαίτερα τις μικρότερες εταιρείες οι οποίες μπορούν να αντέξουν οικονομικά το κόστος της γραφειοκρατίας που εμπλέκεται στην εξαγωγή στον Καναδά.

Οι μικρές επιχειρήσεις θα εξοικονομήσουν χρόνο και χρήματα, για παράδειγμα, αποφεύγοντας τις διπλές απαιτήσεις δοκιμών προϊόντων, τις χρονοβόρες τελωνειακές διαδικασίες και τις δαπανηρές νομικές αμοιβές.

Οι 500 εκατομμύρια καταναλωτές της ΕΕ θα επωφεληθούν επίσης από τη CETA. Η συμφωνία προσφέρει περισσότερες επιλογές, διατηρώντας παράλληλα τα ευρωπαϊκά πρότυπα, καθώς μόνο προϊόντα και υπηρεσίες που σέβονται πλήρως όλους τους κανονισμούς της ΕΕ θα μπορούν να εισέλθουν στην αγορά της ΕΕ.

Η CETA δεν θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ ρυθμίζει την ασφάλεια των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των γενετικώς τροποποιημένων προϊόντων ή την απαγόρευση του βοείου κρέατος που έχει υποστεί ορμόνες.

Η CETA θα εφαρμοστεί πλήρως μόλις όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ κυρώσουν τη συμφωνία σύμφωνα με τις αντίστοιχες συνταγματικές τους απαιτήσεις.