Η θερινή έκδοση του 2023 της έκθεσης βραχυπρόθεσμων προοπτικών για τις γεωργικές αγορές της ΕΕ, που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζει τις τελευταίες τάσεις και προοπτικές για τις γεωργικές αγορές.

Τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα την άνοιξη – ξηρασίες, έλλειμμα βροχής ή υπερβολικές βροχοπτώσεις – είχαν ως αποτέλεσμα καθυστερημένη ανθοφορία, καθυστερημένες σπορές, αυξημένο κίνδυνο παρασίτων ή μειωμένη διαθεσιμότητα νερού μέχρι την πλήρη καταστροφή της καλλιέργειας στην περίπτωση των πιο σοβαρών γεγονότων.

Η παραγωγή δημητριακών και ελαιούχων σπόρων στην ΕΕ θα μπορούσε να αυξηθεί το 2023/24, κατά 5% και 8% αντίστοιχα.

Οι εξαγωγές δημητριακών της ΕΕ θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αυξάνονται, κατά περίπου 6%, ενώ οι εισαγωγές σιτηρών της ΕΕ, ιδίως από την Ουκρανία, αναμένεται να μειωθούν κατά 35% από ένα ιστορικό υψηλό επίπεδο που παρατηρήθηκε το 2022/2023.

Αυτό οφείλεται στις συνεχιζόμενες εργασίες για τη βελτίωση των υλικοτεχνικών αλυσίδων και των υποδομών για τις ουκρανικές εισαγωγές αλλά και στην υψηλότερη εγχώρια παραγωγή της ΕΕ.

Ανάλογη τάση αναμένεται και για τις εισαγωγές ή τους κραμβόσπορους και τους ηλιόσπορους.

Ο τομέας της ζάχαρης γνωρίζει τιμές ρεκόρ και η παραγωγή λευκής ζάχαρης στην ΕΕ για το 2022/2023 εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερη από το 2021/22 κατά 12%.

Ως αποτέλεσμα, οι εισαγωγές ζάχαρης από την ΕΕ θα μπορούσαν να αυξηθούν. Η παραγωγή της ΕΕ θα μπορούσε να αυξηθεί την επόμενη περίοδο εμπορίας με αναμενόμενη αύξηση 15,5 εκατομμυρίων τόνων παρά την καθυστερημένη έναρξη της εκστρατείας σποράς τεύτλων. Η κατανάλωση ζάχαρης στην ΕΕ παραμένει σταθερή, ανεξάρτητα από τις υψηλές τιμές.

Οι υψηλές τιμές έχουν αντίκτυπο στην κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών με τα φρέσκα ροδάκινα και τα νεκταρίνια να επηρεάζονται αρνητικά (επίσης λόγω χαμηλότερης ποιότητας) ενώ οι φρέσκες ντομάτες παραμένουν ανεπηρέαστες, επίσης χάρη στη σταθερή εγχώρια διαθεσιμότητα.