Το Πρόγραμμα διατήρησης απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, καλύπτει το σύνολο της χώρας. Για κάθε όμως επί μέρους φυλή, μόνο οι κτηνοτρόφοι της περιοχής προέλευσης και φυσικής κατανομής της επιλέγονται για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

%ce%b2%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%b7-%ce%b5%ce%b1-%cf%86%ce%bc%cf%80-2

Εν αναμονή της προκήρυξης του νέου προγράμματος, παραθέτουμε βασικές πληροφορίες, χρήσιμες για τους παραγωγούς:

Στόχος του προγράμματος είναι η διατήρηση και αύξηση του αριθμού των ζώων των απειλούμενων αυτόχθονων φυλών προκειμένου να αυξηθεί η βιοποικιλότητα και η γενετική ποικιλομορφία του ζωικού κεφαλαίου.

Η αύξηση αυτών αποσκοπεί:

  • στην προστασία και την αποτελεσματική διαχείριση του περιβάλλοντος, του φυσικού τοπίου, του φυσικού χώρου, του αγροτικού τοπίου
  • στην αξιοποίηση των επιθυμητών ιδιοτήτων των προστατευόμενων φυλών για παραγωγικούς σκοπούς
  • στην ανάπτυξη της έρευνας και της επιστήμης

Ειδικοί στόχοι είναι η ενίσχυση των κτηνοτρόφων, που έχουν δεσμευθεί για την εκτροφή των σχετικών φυλών και η αύξηση του αριθμού των εκτρεφόμενων αναπαραγωγών ζώων.

Το νέο πρόγραμμα θα προκηρυχθεί το επόμενο διάστημα και οι εκτροφείς ζώων σπάνιων-αυτόχθονων φυλών θα μπορούν με τη συνήθη διαδικασία να ενταχθούν.  Η Ένωση Αγρινίου και το οργανωμένο Τμήμα Αγροτικών Μελετών αναλαμβάνει να υποστηρίξει τους παραγωγούς.

Στο πρόγραμμα που τωρα είναι σε ισχύ, επιδοτούνται οι κάτωθι σπάνιες φυλές:

Είδος ζώου Φυλή Περιοχή κατανομής Βοοειδή Κατερίνης Θεσσαλία Κεντρ. Μακεδονία Ελληνικός Βούβαλος Υγρότοποι σε όλη την Ελλάδα Ελληνική Βραχυκερατική Ολη η Ελλάδα Τήνου Κυκλάδες Κέας Κυκλάδες Συκιάς Χαλκιδική Κατσικά Ηπειρος Ζακύνθου Ζάκυνθος Φλώρινας Πελαγονίας Ολη η Μακεδονία Σαρακατσάνικο Ολη η Ελλάδα Γλώσσας Σκοπέλου Μαγνησία, Β. Σποράδες, Λάρισα Κύμης Εύβοια Πρόβατα Αγρινίου Αιτωλ/νία, Αρτα Θράκης Θράκη Καλαρρύτικο Ηπειρος,Θεσσαλία, Αιτωλ/νία Πηλίου Μαγνησία, Λάρισα Καταφυγίου Δ. και Κ. Μακεδονία Ρουμλουκίου Δ. και Κ. Μακεδονία Δράμας Δράμα Ικαρίας Ν. Σάμου Λευκίμμης Κέρκυρα Αργους Πελοπόννησος Σερρών Σέρρες Αίγες Σκοπέλου Β. Σποράδες, Μαγνησία, Λάρισα Χοίροι Εγχώριος χοίρος Ολη η Ελλάδα Ιπποι Θεσσαλίας Θεσσαλία και όμοροι νομοί Σκύρου Θεσ/νίκη, Εύβοια, Θεσσαλία, Στ. Ελλάδα, Κέρκυρα Μεσαρά Κρήτη, Πελοπόννησος Πηνείας

  Ζάκυνθος, Πελοπόννησος, Αιτωλ/νία, Αττική Πίνδου

  Ηπειρος, Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα Ηλείας

  Ζάκυνθος, Πελοπόννησος, Αιτωλοακαρνανία, Αττική