Η έκδοση Ιουλίου της αξιολόγησης των Εστιών Ανωμαλιών της Γεωργικής Παραγωγής (ΕΠΔΑ) του Κοινού Κέντρου Ερευνών είναι πλέον διαθέσιμη.

 

Κύρια πορίσματα της συνολικής επισκόπησης του Ιουλίου:

Η κύρια συγκομιδή της εποχής των δημητριακών έχει ολοκληρωθεί στη νότια Αφρική. Η συνολική παραγωγή σιτηρών εκτιμάται σε περίπου 14% χαμηλότερη από τον μέσο όρο 5 ετών (FAO, «Crop prospects and food situation» (Προοπτικές καλλιεργειών και επισιτιστική κατάσταση), Ιούλιος 2024). Η σπορά του χειμερινού σίτου έχει ολοκληρωθεί στη Νότια Αφρική. Οι συνθήκες είναι καλές και η έκταση που φυτεύεται είναι κοντά στον μέσο όρο της 5ετίας σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις.

Στην Ανατολική Αφρική, οι έντονες βροχοπτώσεις κατά τις πρώτες 20 ημέρες του Ιουλίου, παρά τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις σε ορισμένες περιοχές, αναμένεται συνολικά να ωφελήσουν την κύρια καλλιεργητική περίοδο στο βόρειο τμήμα της περιοχής. Οι συνθήκες καλλιέργειας που τρέφονται με βροχή είναι ευνοϊκές στη Σομαλία, τη δυτική και κεντρική Κένυα, το μεγαλύτερο μέρος της Αιθιοπίας και της Ουγκάντα (το προεπιχειρησιακό μοντέλο πρόβλεψης απόδοσης σε επίπεδο χώρας του Κοινού Κέντρου Ερευνών, βασισμένο στη μηχανική μάθηση, προβλέπει απόδοση 30% πάνω από τον μέσο όρο 5 ετών για το σόργο). Οι συνθήκες επισιτιστικής ασφάλειας στο Σουδάν είχαν επιδεινωθεί ραγδαία μέχρι τον Ιούνιο, αφήνοντας 25,6 εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας και 14 περιοχές να κινδυνεύουν από λιμό, ενώ οι συνθήκες αναμένεται να έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω έκτοτε (Ολοκληρωμένη ταξινόμηση φάσεων επισιτιστικής ασφάλειας).

 

Η Βόρεια Αφρική είναι ως επί το πλείστον ξηρή αυτή τη σεζόν και η χειμερινή παραγωγή δημητριακών έχει επηρεαστεί από σοβαρή ξηρασία στη δυτική Αλγερία και το Μαρόκο. Η κεντρική και ανατολική Αλγερία και η Τυνησία έχουν βιώσει καλύτερες συνθήκες βροχοπτώσεων από τον Δεκέμβριο του 2023, οδηγώντας σε κοντινές προς τις μέσες αποδόσεις των καλλιεργειών.

Στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, οι συνθήκες βροχοπτώσεων ήταν μικτές στα διτροπικά νότια τμήματα της περιοχής. Οι συνθήκες βιομάζας του αραβοσίτου της κύριας περιόδου ήταν μέσες στις περισσότερες παράκτιες χώρες στα μέσα Ιουλίου και «οι προοπτικές πρώιμης παραγωγής είναι ευνοϊκές» (FAO, «Crop prospects and food situation» (Προοπτικές καλλιεργειών και επισιτιστική κατάσταση), Ιούλιος 2024). Ωστόσο, καθυστερημένη φύτευση έχει παρατηρηθεί στη Σενεγάλη, το Μάλι, τη Γκάμπια, τη Γουινέα και τη Μπουρκίνα Φάσο. Είναι ακόμα νωρίς στη σεζόν, όμως, και υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Στη Νιγηρία και το νότιο Τσαντ, οι συνθήκες καλλιέργειας έχουν βελτιωθεί· Ωστόσο, η βιομάζα των καλλιεργειών εξακολουθεί να είναι κάτω από το μέσο όρο, παρά τις καλές βροχοπτώσεις τον περασμένο μήνα.

Στη Μέση Ανατολή, η συγκομιδή των χειμερινών σιτηρών ολοκληρώθηκε με καλές προοπτικές στη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν, εκτός από λίγες περιοχές (Qadissiya στο Ιράκ και Fars, νότιο Khorasan και Ghazvin στο Ιράν). Στην Υεμένη, η βιομάζα του σόργου και του σιταριού είναι ευνοϊκή. Η επισιτιστική ανασφάλεια εξακολουθεί να επηρεάζει 17 εκατομμύρια από τα 30 εκατομμύρια ανθρώπους ως αποτέλεσμα συγκρούσεων και κακών κοινωνικοοικονομικών συνθηκών.

Στην κεντρική Ασία, η συγκομιδή χειμερινών σιτηρών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και οι προοπτικές είναι συνολικά πάνω από το μέσο όρο. Οι συνθήκες βιομάζας των ανοιξιάτικων/θερινών καλλιεργειών είναι καλές στο Καζακστάν, την Κιργιζία και το Τατζικιστάν. Ομοίως, στο Αφγανιστάν οι συνθήκες βιομάζας των ανοιξιάτικων και θερινών καλλιεργειών είναι πάνω από το μέσο όρο στις περισσότερες περιοχές. Στη Νότια Ασία, η βιομάζα των αρδευόμενων καλλιεργειών kharif (ρύζι, αραβόσιτος, κεχρί) στο Πακιστάν, του ρυζιού aus/aman στο Μπαγκλαντές και του ρυζιού και αραβοσίτου yala δεύτερης περιόδου στη Σρι Λάνκα είναι ως επί το πλείστον πάνω από το μέσο όρο, γεγονός που υποδηλώνει ευνοϊκές προοπτικές σε αυτές τις τρεις χώρες.

Η Νοτιοανατολική Ασία δεν παρακολουθείται πλέον από αναλυτές του Anomaly Hotspots of Agricultural Production (ASAP). Στην Ανατολική Ασία, η ομάδα ASAP συνεχίζει να παρακολουθεί μόνο τη Βόρεια Κορέα, όπου η βιομάζα ρυζιού και αραβοσίτου είναι πάνω από το μέσο όρο. Εάν ζητηθεί συγκεκριμένα, μπορεί να διεξαχθεί ad hoc ανάλυση.

Στη Λατινική Αμερική και τα νησιά της Καραϊβικής, αναμένεται κακή συγκομιδή σόργου, σιταριού και αραβοσίτου στη Βολιβία, καθώς η Σάντα Κρουζ, η οποία είναι το κύριο τμήμα παραγωγής σιτηρών στη χώρα, παρουσιάζει κακές συνθήκες βλάστησης. Στην Κούβα, τον Ισημερινό, την Αϊτή και το Περού, οι καλλιέργειες στα στάδια σποράς και βλάστησης αναπτύσσονται κανονικά υπό μέσες συνθήκες βροχόπτωσης. Ο κύκλος primera βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή, αλλά, λόγω καθυστερήσεων στην καθιέρωση του κύκλου, μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις παρουσιάζουν κακές συνθήκες βλάστησης, με το Ελ Σαλβαδόρ να επηρεάζεται ιδιαίτερα. Οι βροχοπτώσεις προβλέπεται να είναι πάνω από το κανονικό μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, γεγονός που θα μπορούσε να επιφέρει κάποια βελτίωση (πρόβλεψη πολλαπλών μοντέλων της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Κοπέρνικου).

Εττικέτες:
παραγωγή FAO