Τον Ιούλιο του 2023, τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές επιβραδύνθηκαν σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2023. Αυτό δεν επηρέασε το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ στον τομέα των αγροδιατροφικών προϊόντων, το οποίο παρέμεινε θετικό στα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το σωρευτικό εμπορικό ισοζύγιο από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2023 έφτασε τα 38,6 δισ. ευρώ, το οποίο είναι ακόμη υψηλότερο κατά 7,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

  • Αυτά είναι τα κύρια ευρήματα της τελευταίας μηνιαίας έκθεσης για το εμπόριο αγροδιατροφής που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, για ορισμένα εμπορεύματα, είναι συγκεκριμένα τα κράτη μέλη που αντιπροσωπεύουν μεγάλο μερίδιο των εξαγωγών ή των εισαγωγών της ΕΕ, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αστάθεια της αγοράς σε περίπτωση διακοπής των εμπορικών ροών.

Συνολικά, η θέση της ΕΕ, ως ο κορυφαίος εξαγωγέας στον κόσμο και ένας από τους κορυφαίους εισαγωγείς αγροδιατροφικών προϊόντων, επιτρέπει ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις με τρίτες χώρες.

Εξαγωγές

Ενώ η μηνιαία αξία των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ τον Ιούλιο ήταν χαμηλότερη από το επίπεδό τους τον Ιούλιο του περασμένου έτους, οι εξαγωγές της ΕΕ εξακολουθούν να είναι ισχυρές.

Οι σωρευτικές εξαγωγές της ΕΕ από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους έφθασαν τα 133,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 5% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2022.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εξαγωγών παρασκευασμάτων δημητριακών (+1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, +12%), και παρασκευάσματα φρούτων και ξηρών καρπών (+1,2 δισ. €, +21%).

Ο όγκος των εξαγωγών φυτικών ελαίων, ελαιούχων σπόρων, πρωτεϊνικών καλλιεργειών και δημητριακών αυξήθηκε επίσης κατά 35%, 16% και 11% αντίστοιχα σε σύγκριση με το 2022.

Όσον αφορά τους προορισμούς, παρατηρείται σημαντική αύξηση των εξαγωγών προς την Τουρκία, με αξία 846 εκατ. ευρώ (+38%). Οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν υψηλές με επίσης αύξηση 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ (+10%) μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι τρεις κορυφαίοι προορισμοί για τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου του τρέχοντος έτους ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα.

Εισαγωγές

Όπως και τον Ιούνιο, οι εισαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ συνέχισαν να μειώνονται περαιτέρω τον Ιούλιο, φθάνοντας στα 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ, 11% λιγότερα από τον Ιούνιο του 2023 και 17% λιγότερα από τον Ιούλιο του 2022.

Αυτή η εξέλιξη της αξίας των εισαγωγών εξηγείται από τη μείωση των τιμών εισαγωγής από τις αρχές του 2023, σε συνδυασμό με τη μείωση του όγκου των εισαγωγών τον Ιούλιο. Η συνολική αξία των εισαγωγών από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2023 ήταν 94,9 δισ. ευρώ, παρόμοια με το 2022.

Οι εισαγωγές δημητριακών αυξήθηκαν κατά 29%, ενώ οι εισαγωγές ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνούχων καλλιεργειών μειώθηκαν κατά 11% και οι εισαγωγές φυτικών ελαίων μειώθηκαν κατά 27%.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος για τα φυτικά έλαια, καθώς και για τους ελαιούχους σπόρους και τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες.

Οι εισαγωγές από την Αργεντινή μειώθηκαν κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ (-27%), σε μεγάλο βαθμό λόγω της μείωσης των εισαγωγών αλεύρων σόγιας, ενώ οι εισαγωγές από τη Βραζιλία μειώθηκαν επίσης κατά 892 εκατομμύρια ευρώ (-8%), με μεγάλη μείωση στους κόκκους σόγιας και καφέ.

Οι τρεις πρώτες χώρες προέλευσης για τις εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων στην ΕΕ μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2023 ήταν η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουκρανία.