Στην ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την διαχείριση των συσκευασιών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τις ιδιαιτερότητες του κλάδου των αλκοολούχων ποτών και έτσι διασφαλίσθηκε:

  • Η συνεχιζόμενη εξαίρεση των αλκοολούχων ποτών από τους υποχρεωτικούς στόχους επαναχρησιμοποιούμενης συσκευασίας.
  • Ότι ο σχεδιασμός των συσκευασιών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας των αλκοολούχων ποτών και των εμπορικών σημάτων

Ο Σ.Ε.Α.Ο.Π χαιρετίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Κοινοβουλίου να εξαιρέσει τα αλκοολούχα ποτά  από τους υποχρεωτικούς στόχους επαναχρησιμοποίησης ως την πιο λογική και βιώσιμη προσέγγιση για τον κλάδο.

Ο ευρωπαϊκός κλάδος των αλκοολούχων ποτών χαρακτηρίζεται από τεράστια ποικιλομορφία φιαλών, η οποία δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί σε ένα υποχρεωτικό σύστημα επαναχρησιμοποίησης, που απαιτεί τυποποιημένες φιάλες για τη λειτουργία του, γεγονός που θα οδηγούσε στην ομοιομορφία. Για να διασφαλιστεί η μελλοντική ανάπτυξη και η συνεχής πρόοδος του κλάδου απαιτείται ευελιξία.

Επιπλέον, ο ευρωπαϊκός κλάδος των αλκοολούχων ποτών επικροτεί την απόφαση να διασφαλιστούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για εμβληματικά αλκοολούχα ποτά και να εξαιρεθούν οι φιάλες τους από τις υποχρεωτικές απαιτήσεις ελαχιστοποίησης του βάρους. Η συσκευασία είναι το όχημα που μεταφέρει στον καταναλωτή την υψηλή  αξία των αλκοολούχων ποτών και την εξαιρετική τους ποιότητα.

Επόμενα βήματα

Το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να αρχίσει συνομιλίες με τις εθνικές κυβερνήσεις σχετικά με την τελική μορφή της νομοθεσίας, μόλις το Συμβούλιο εγκρίνει τη θέση του.

Περισσότερες πληροφορίες 

Σχετικά με του νέους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις συσκευασίες όλων των κλάδων, οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν την έκθεση, η οποία αποτελεί την εντολή του Κοινοβουλίου για διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, με 426 ψήφους υπέρ, 125 κατά και 74 αποχές.

Οι γενικοί στόχοι του νέου κανονισμού είναι:

1.α Η μείωση των συσκευασιών (5% έως το 2030, 10% έως το 2035 και 15% έως το 2040)

1.β Η μείωση των πλαστικών  συσκευασιών (10% έως το 2030, 15% έως το 2035 και 20% έως το 2040).

1.γ Η απαγόρευση της χρήσης των λεγόμενων «παντοτινών χημικών ουσιών» (υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλικές ουσίες ή «PFAS») και της δισφαινόλης Α σε συσκευασίες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

2. Η ενθάρρυνση της επαναχρησιμοποίησης και του ξαναγεμίσματος συσκευασιών

3. Η καλύτερη συλλογή και ανακύκλωση των απορριμμάτων συσκευασίας (Οι χώρες της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι έως το 2029, το 90% των υλικών που περιέχονται στις συσκευασίες -πλαστικά, ξύλο, σιδηρούχα μέταλλα, αλουμίνιο, γυαλί, χαρτί και χαρτόνι- συλλέγονται ξεχωριστά.