Εάν δεν αναισθητοποιηθούν αποτελεσματικά, τα μικρά μηρυκαστικά, όπως τα αιγοπρόβατα, μπορεί να βιώσουν έντονο πόνο και φόβο κατά τη θανάτωση.
Χρειάζεται να γίνουν βελτιώσεις στη διαδικασία αυτή για τη μείωση του πόνου και του φόβου, σύμφωνα με την τελευταία γνωμοδότηση της EFSA για την καλή μεταχείριση των ζώων.
Εκτός σφαγείων, τα ζώα μπορούν να θανατώνονται για σκοπούς άλλους από την κατανάλωση από τον άνθρωπο εάν, για παράδειγμα, είναι μη παραγωγικά, τραυματισμένα ή ανίατα άρρωστα. Μπορούν επίσης να θανατωθούν σε μεγάλη κλίμακα για τον έλεγχο ασθενειών ή τη διαχείριση καταστροφών. Στην πρώτη φάση της διαδικασίας τα ζώα χειρίζονται και μεταφέρονται στον τόπο θανάτωσης και στη δεύτερη φάση συγκρατούνται και θανατώνονται.
Οι εμπειρογνώμονές της EFSA σημείωσαν ότι και τα δύο βήματα μπορούν να δημιουργήσουν ζητήματα καλής μεταχείρισης και τόνισαν την ανάγκη επαρκούς αναισθητοποίησης των ζώων, ώστε να μην ανακτήσουν τις αισθήσεις τους πριν από τη θανάτωση. Έκαναν επίσης μια σειρά συστάσεων σχετικά με τη σωστή χρήση των μεθόδων θανάτωσης για την ελαχιστοποίηση του πόνου και του φόβου.
Σκοπός της νέας γνωμοδότησης ήταν η αξιολόγηση των κινδύνων και των συνεπειών για την καλή διαβίωση των αιγοπροβάτων στο αγρόκτημα. Η όλη διαδικασία θανάτωσης χωρίστηκε στη φάση 1 (πριν από τη θανάτωση) – η οποία περιελάμβανε τις διαδικασίες (i) χειρισμού και μετακίνησης των ζώων στον τόπο θανάτωσης και (ii) ακινητοποίησης των ζώων πριν από την εφαρμογή των μεθόδων θανάτωσης και στη φάση 2 – που περιελάμβανε την αναισθητοποίηση και τη θανάτωση των ζώων. Οι μέθοδοι θανάτωσης αιγοπροβάτων ομαδοποιήθηκαν σε τρεις κατηγορίες: (1) μηχανική, (2) ηλεκτρική και (3) θανατηφόρα έγχυση.
Προσδιορίστηκαν οι συνέπειες για την καλή διαβίωση των αιγοπροβάτων κατά τη διάρκεια κάθε διαδικασίας (π.χ. χειρισμός του στρες, περιορισμός των κινήσεων και βλάβες των ιστών κατά τη διάρκεια της συγκράτησης) και προτάθηκαν μέτρα με βάση τα ζώα (ΔΒΔ) για την αξιολόγησή τους.
Κατά την εφαρμογή της μεθόδου θανάτωσης, τα αιγοπρόβατα θα βιώσουν πόνο και φόβο εάν αναισθητοποιηθούν αναποτελεσματικά ή εάν ανακτήσουν τις αισθήσεις τους. Τα ABM που σχετίζονται με την κατάσταση της συνείδησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την έμμεση αξιολόγηση του πόνου και του φόβου. Στη γνωμοδότηση συμπεριλήφθηκαν διαγράμματα ροής, συμπεριλαμβανομένων των ABM για τη συνείδηση ειδικά για κάθε μέθοδο θανάτωσης.
Εντοπίστηκαν πιθανοί κίνδυνοι για την καλή διαβίωση κάθε διαδικασίας, μαζί με την προέλευσή τους και τα σχετικά προληπτικά και διορθωτικά μέτρα. Για κάθε διαδικασία αναπτύχθηκαν πίνακες αποτελεσμάτων που συνδέουν τους κινδύνους, τις συνέπειες για την καλή διαβίωση, τους ΔΒΔ, την προέλευση, τα προληπτικά και διορθωτικά μέτρα. Προτάθηκαν μέτρα μετριασμού για την ελαχιστοποίηση των συνεπειών στην καλή διαβίωση.
Η νέα γνώμη της EFSA ακολουθεί προηγούμενες γνωμοδοτήσεις σχετικά με τη σφαγή μικρών μηρυκαστικών για κατανάλωση από τον άνθρωπο που δημοσιεύθηκαν το 2021. Νέες συμβουλές σχετικά με την καλή διαβίωση των ιπποειδών κατά τη σφαγή αναμένονται έως το τέλος του 2024.
Οι εργασίες αυτές θα τροφοδοτήσουν την εν εξελίξει αναθεώρηση του κανονισμού της ΕΕ για την προστασία των ζώων κατά τη θανάτωσή τους.