Στο τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να δοθούν τα προσωρινά δικαιώματα στους κτηνοτρόφους για τα βοσκοτόπια προκειμένου να ξεκινήσουν οι πληρωμές τους από τις επιδοτήσεις.

βοσκοτόπια ένωση αγρινιου (2)

Aυτό δήλωσε στις 10 Σεπτεμβρίου ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιος για την αγροτική ανάπτυξη, Δημήτρης Μελάς, προσθέτοντας χαρακτηριστικά, ότι «τα βοσκοτόπια πέρασαν πάρα πολλές ταλαιπωρίες, ως απόρροια πολλών πολιτικών και ενεργειών και πράξεων που έρχονται από πολλά χρόνια πίσω».

Αναλυτικότερα, στο περιθώριο του διήμερου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα την «Γαλακτοπαραγωγό κτηνοτροφία στη Νότια Ευρώπη», ο κ. Μελάς υπογράμμισε ότι «στο θέμα των βοσκοτόπων γίνονται εργώδεις προσπάθειες» και παραδέχθηκε ότι «δυστυχώς οι διαδικασίες δεν προχώρησαν όσο έγκαιρα έπρεπε τα τελευταία χρόνια».

Υπογράμμισε δε ότι άμεσα οι περιφέρειες της χώρας, με την καθοδήγηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα αναλάβουν την ολοκλήρωση ενός έργου που θα τους κατανεμηθεί και αφορά την κατανομής των επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ γα την οζώδη δερματίτιδα, κρούσματα της οποίας εντοπίστηκαν στο Δέλτα του Έβρου, ο κ. Μελάς επισήμανε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες ανάθεσης προκειμένου μέχρι τέλος του τρέχοντος μήνα να φτάσει στη χώρα μας νέα παρτίδα εμβολίων, πέραν των 8.000 που ήδη έγιναν.

Για τη φέτα, επισήμανε ότι «είναι ένα προϊόν ταυτόσημο με το DΝΑ των Ελλήνων και τόνισε ότι δεν θα έπρεπε να μας απασχολούν οι κινήσεις άλλων κρατών, αλλά «καλό θα είναι να κοιτάξουμε την πρωταρχική δουλειά μας που είναι να αυξήσουμε τις ποσότητες που παράγουμε». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «αν αύριο το πρωί παράγαμε διπλάσιες ποσότητες φέτας θα ήταν δυνατόν να τις διοχετεύσουμε στις αγορές άμεσα χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς να χρειαζόμαστε τη βοήθεια κανενός».

Σχετικά με το εμπορικό σήμα σε ελληνικά προϊόντα, είπε πως έγινε μια σοβαρή προσπάθεια που οφείλουμε όλοι μας, η πολιτεία, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να διαφυλάξουμε την κατάκτηση αυτή, με την οποία διασφαλίζεται απόλυτα και ο καταναλωτής.

Επιπλέον, ο κ. Μελάς διατύπωσε την άποψη ότι ο κλάδος του πρωτογενούς τομέα απαιτεί μια σοβαρή συνέχεια στις πολιτικές που ασκούνται, με τον οποιοδήποτε τρόπο μπορεί αυτό να διασφαλιστεί, τονίζοντας ότι «έχουμε παραδείγματα ιδίως από το υπουργείο το δικό μας, που πολλά πράγματα είτε πήγαν πίσω, είτε δεν πήγαν προς τη σωστή κατεύθυνση, αν υπολογίσουμε ότι ο εκάστοτε επικεφαλής στο υπουργείο θητεύει κατά μέσο όρο 11 μήνες».

Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι «εάν από την άλλη βάλουμε στον αντίποδα ότι ένα κράτος στο οποίο η γεωργία αποτελεί ένα σοβαρό πυλώνα, πρέπει να έχει μια χάραξη πολιτικής μεσοπρόθεσμης, δηλαδή τουλάχιστον 10ετίας, αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντική είναι η συνέχεια στην αγροτική ανάπτυξη όλης της χώρας».

Το διεθνές συνέδριο για τη γαλακτοπαραγωγό κτηνοτροφία

Το Διεθνές συνέδριο με θέμα τη «Γαλακτοπαραγωγό κτηνοτροφία στη Νότια Ευρώπη» πραγματοποιείται από την Πέμπτη 10 έως σήμερα Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015, στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στη Θέρμη, και διοργανώνεται από το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με την «European Federation of Animal Science».

Το συνέδριο θα ασχοληθεί με τις εξελίξεις και τις προκλήσεις στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων από μηρυκαστικά (πρόβατα, αίγες, βοοειδή) ενώ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν επιστήμονες από μεσογειακές χώρες με ειδίκευση σε τομείς αιχμής για την κτηνοτροφία. Οι ομιλητές θα παρουσιάσουν τη δυναμική των διαφόρων τομέων της κτηνοτροφίας στη νότια Ευρώπη, σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Έρευνα, παραγωγή, ποιότητα

Στις εισηγήσεις θα γίνει μια διεπιστημονική προσέγγιση των μεθόδων εκτροφής. Θα διερευνηθούν θέματα που αφορούν στην έρευνα, τις μεθόδους παραγωγής, την παραγωγή νέων προϊόντων, την ποιότητα και την ασφάλεια, καθώς και την κοινή γεωργική πολιτική (ΚΑΠ).

Έμφαση θα δοθεί στη δυναμική του τομέα της κτηνοτροφίας και τη σημασία του για την αειφόρο ανάπτυξη, καθώς και στον καθορισμό στρατηγικών για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων. Επίσης, θα παρουσιαστούν αποτελέσματα από το ερευνητικό έργο «SOLID» που σχετίζεται με την περιοχή της Μεσογείου.

Το συνέδριο απευθύνεται σε όλους τους εμπλεκόμενους στους κλάδους της κτηνοτροφίας και ιδιαίτερα σε εκείνους που ασχολούνται με την έρευνα στην Ζωική παραγωγή, τα στελέχη των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων και των μονάδων μεταποίησης, καθώς και σε μεμονωμένους παραγωγούς και ενώσεις παραγωγών.

Να σημειωθεί ότι οι εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιούνται στο Αμφιθέατρο Βεργίνα του Συνεδριακού Κέντρου του ΕΚΕΤΑ, στο 6ο χλμ Χαριλάου-Θέρμης.

Η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 15.00.

Περισσότερες πληροφορίες για το ερευνητικό έργο SOLID: www.solidairy.eu

paseges.gr