Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε επίσημα στοχευμένη επανεξέταση ορισμένων βασικών πράξεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). 

 

Η επανεξέταση αυτή έρχεται ως απάντηση στις ανησυχίες που εξέφρασαν οι αγρότες τους τελευταίους μήνες και λαμβάνει υπόψη τον αντίκτυπο των γεωπολιτικών εξελίξεων, όπως οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Κύρια στοιχεία της επανεξέτασης

Η επανεξέταση εξετάζει ορισμένα στοιχεία του κανονισμού για τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ και του κανονισμού για τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής («οριζόντιος κανονισμός»). Έρχεται ως απάντηση σε ζητήματα που ανέκυψαν κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.

Οι επικαιροποιημένοι κανόνες παρέχουν απλούστευση, μείωση του διοικητικού φόρτου και μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τη συμμόρφωση με ορισμένες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα ένα προβλέψιμο πλαίσιο για τους γεωργούς.

Το κείμενο επιτυγχάνει προσεκτική ισορροπία μεταξύ της ανάγκης διατήρησης των φιλοδοξιών βιωσιμότητας που περιέχονται στην τρέχουσα ΚΓΠ και της διασφάλισης της αποτελεσματικής και έγκαιρης αντιμετώπισης των ανησυχιών των γεωργών.

Επόμενα βήματα

Ο νόμος θα υπογραφεί τώρα από τους εκπροσώπους του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη συνέχεια, θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα και θα τεθεί σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής της, έως το τέλος Μαΐου.

Οι γεωργοί θα μπορούν να εφαρμόζουν αναδρομικά ορισμένους από τους νέους κανόνες που σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές αιρεσιμότητες για το έτος υποβολής αιτήσεων 2024.

Εττικέτες:
ΚΑΠ αγρότες