Οι προστατευόμενες υγροτοπικές περιοχές παρέχουν υπηρεσίες πολιτιστικού οικοσυστήματος που μπορούν να παραβλεφθούν στις αποφάσεις διαχείρισης.
Η προώθηση και η ιεράρχηση των εμβληματικών ειδών πουλιών ως πολιτιστικών πρεσβευτών είναι μια ιδέα που προσφέρει ευκαιρίες για το πάντρεμα της διαχείρισης της διατήρησης των υγροτόπων με τον τουρισμό, με τρόπους που μπορούν να παρέχουν ευεργετικές οικοσυστημικές υπηρεσίες για τους ανθρώπους, βοηθώντας παράλληλα την άγρια ζωή.
Οι προστατευόμενες περιοχές διατήρησης υγροτόπων δεν διατηρούν μόνο τη βιοποικιλότητα, αλλά παρέχουν και σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, τα οποία ονομάζουμε οικοσυστημικές υπηρεσίες. Μεταξύ αυτών είναι τα πολιτιστικά οφέλη όπως η αναψυχή, η εκπαίδευση, ο πνευματικός και δημιουργικός εμπλουτισμός και η βελτίωση της ψυχικής υγείας και ευημερίας. Ενώ η διαχείριση των φυσικών καταφυγίων συχνά αναγνωρίζει τη σημασία αυτών των οικοσυστημικών υπηρεσιών, η εξέταση και η χρησιμότητά τους στη λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση των περιοχών αξίζει να κατανοηθούν καλύτερα.
Αυτή η μελέτη έδειξε πώς οι ερωδιοί έγιναν μια οικογένεια πουλιών «πρεσβευτών» που χρησιμοποιείται στο σχέδιο διαχείρισης του παράκτιου φυσικού καταφυγίου King's Lagoon, στο Εθνικό Πάρκο Gargano της Ιταλίας, ως αποτέλεσμα των ερευνητών που συνδυάζουν επιτόπιες παρατηρήσεις των πουλιών με ερωτηματολόγια επισκεπτών, για να μάθουν ακριβώς πώς οι στόχοι διατήρησης και διαχείρισης με επίκεντρο τον επισκέπτη θα μπορούσαν να συνδυαστούν για να καθοδηγήσουν τη διαχείριση.
Αυτός ο υγρότοπος έκτασης 40 εκταρίων αποτελεί μέρος του δικτύου Natura 2000 που αποκαταστάθηκε μέσω ενός έργου LIFE της ΕΕ το 2019. Το μωσαϊκό του ανοιχτού νερού, του υγροβιότοπου και της στέπας αλατιού παρέχει ένα βιότοπο για τουλάχιστον 94 είδη πουλιών, με την παρατήρηση πουλιών να είναι μια δημοφιλής δραστηριότητα, μαζί με μονοπάτια, πύργους και δέρματα.
Η οικογένεια των ερωδιών επιλέχθηκε αφού οι ερευνητές διερεύνησαν ποια εμβληματικά είδη θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πολιτιστικοί πρεσβευτές για την προώθηση του φυσικού καταφυγίου. Ήθελαν να επιλέξουν ένα είδος που ήταν εύκολα ορατό και αναγνωρίσιμο για μη ειδικούς επισκέπτες, παρόν όλο το χρόνο και ελκυστικό στο κοινό. Σε αυτό το απόθεμα, μια ανάλυση της αφθονίας και της κατανομής των πτηνών εντόπισε έξι πιθανά είδη, ωστόσο κανένα από αυτά δεν πληρούσε όλες τις απαιτήσεις. Οι ερευνητές επέλεξαν την οικογένεια των ερωδιών - με οκτώ είδη καταγεγραμμένα στο καταφύγιο - ως εμβληματική ομάδα. Μεταξύ αυτών, τα είδη αυτά πληρούσαν όλες τις εμβληματικές απαιτήσεις. Οι ερωδιοί είναι επίσης ένα χρήσιμο είδος δείκτη για την υγεία των υγροτόπων.
Για να καταλήξουν σε αυτή την απόφαση, οι ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνες πεδίου για τον εντοπισμό ειδών πτηνών και ταξινομικών ομάδων και προσδιόρισαν τις μωσαϊκές μικτές περιοχές οικοτόπων ως ύψιστης προτεραιότητας από την άποψη της διαχείρισης. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ζήτησαν από 239 επισκέπτες τις απόψεις τους σχετικά με το καταφύγιο, τους λόγους επίσκεψης, τα επίπεδα ικανοποίησης, τις αντιλήψεις για τις υπηρεσίες οικοσυστήματος υψηλής προτεραιότητας που παρέχονται από το καταφύγιο και ποια ενδιαιτήματα συνδέονται περισσότερο με το καθένα.
Το 63% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι το επισκέφθηκαν για να συνδεθούν με τη φύση. Η ικανοποίηση ήταν υψηλότερη στον μικτό βιότοπο και υγρότοπο, αλλά χαμηλότερη στους γεωργικούς και ημιφυσικούς οικοτόπους. Το 45% των ερωτηθέντων επέλεξε τις υπηρεσίες πολιτιστικού οικοσυστήματος ως προτεραιότητα. Οι ερωτηθέντες συσχέτισαν τις οικοσυστημικές υπηρεσίες προτεραιότητας με τον μικτό βιότοπο στο 52% των περιπτώσεων και με τον υγροβιότοπο στο 30% των περιπτώσεων.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η στρατηγική διαχείρισης των αποθεμάτων θα πρέπει να επικεντρωθεί στις οικολογικές ανάγκες της οικογένειας των ερωδιών και στην ενίσχυση του μικτού οικοτόπου και πρότειναν μια σειρά συστάσεων διαχείρισης. Θεώρησαν ότι υπήρχαν πλεονεκτήματα του συνδυασμού οικολογικών παραγόντων και υπηρεσιών πολιτιστικού οικοσυστήματος (αντίληψη επισκεπτών) στον καθορισμό προτεραιοτήτων, επειδή η ενίσχυση των οφελών για τους επισκέπτες θα μπορούσε να αυξήσει το εισόδημα και την υποστήριξη για το καταφύγιο. Σημείωσαν ότι αυτή η δράση διατήρησης θα μπορούσε να προσφέρει υπηρεσίες πολιτιστικού οικοσυστήματος για την προσέλκυση επισκεπτών. Ως εκ τούτου, η ευθυγράμμιση αυτών των στόχων δημιούργησε έναν θετικό βρόχο ανάδρασης ή έναν «ενάρετο κύκλο» για τη μεγιστοποίηση των οφελών τόσο για τη βιοποικιλότητα όσο και για την κοινωνία.
Ως αποτέλεσμα, προτάθηκαν μέτρα για τη βελτίωση των οικοτόπων των ερωδιών και την παροχή πόρων σε αυτούς (σίτιση, αναπαραγωγή, καταφύγιο, κούρνιασμα) για τη βελτιστοποίηση της αφθονίας τους ως εμβληματικού είδους, με στόχο τη διατήρηση της κληρονομιάς της βιοποικιλότητας και επίσης την αύξηση των πολιτιστικών οικοσυστημικών υπηρεσιών στον υγρότοπο, διασφαλίζοντας έτσι ότι τόσο οι φυσικοί όσο και οι πολιτιστικοί πόροι αποτιμώνται πλήρως και κατάλληλα, προστατεύονται και διατηρούνται.
Συνέστησαν την υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης στις στρατηγικές διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής της καταλληλότερης ομάδας ειδών ως πρεσβευτών, μαζί με τον τύπο οικοτόπου προτεραιότητας, τις προτιμήσεις των επισκεπτών, τη βελτίωση της διαφοροποίησης των οικοτόπων, τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και την εξασφάλιση βασικών πόρων για την υποστήριξη της ποικιλότητας των οικοτόπων. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές μπορούν να δημιουργήσουν έναν θετικό βρόχο ανάδρασης στον οποίο ένα υγιές οικοσύστημα παρέχει πλουσιότερες πολιτιστικές εμπειρίες και αντίστροφα.
Η μελέτη αυτή υποστηρίχθηκε από το πρόγραμμα NextGenerationEU.