Τέσσερα βραβεία καλής πρακτικής που ανακοινώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο LEADER δείχνουν την υποστήριξη του LEADER για τοπικές προσεγγίσεις της πολιτιστικής κληρονομιάς, του αγροτουρισμού, της νεολαίας και της αγροτικής κινητικότητας.

Τον περασμένο Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη συγκέντρωση ενδιαφερομένων του LEADER εδώ και πολλά χρόνια στις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό Συνέδριο LEADER. Αυτή η ευρεία συνάντηση της κοινότητας πρακτικής του LEADER (άτομα που μοιράζονται κοινές ανησυχίες, προβλήματα ή ενδιαφέροντα) συγκέντρωσε εκατοντάδες ομάδες τοπικής δράσης (ΟΤΔ), καθώς και ενδιαφερόμενους φορείς σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο, για να εξετάσουν το μέλλον του προγράμματος σε σχέση με τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Η ευρεία ατζέντα του συνεδρίου περιλάμβανε, εκτός απ’ τον εορτασμό, την την αναγνώριση έργων ορθής πρακτικής και τα ειδικά βραβεία.

Οικονομική ανάπτυξη, πολιτιστική κληρονομιά και φύση

Η Πορτογαλία κέρδισε το πρώτο βραβείο για την τοπική προσέγγισή της στη δικτύωση χωριών που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πολιτιστικά τους αγαθά. Το έργο «χωριά τη Πορτογαλία» (Aldeias de Portugal) οδήγησε σε συνεργασία μεταξύ 16 ΟΤ∆ και είχε ως αποτέλεσα νέα οφέλη αγροτική ανάπτυξη για του χωρικού σε κάθε περιοχή της ΟΤ∆. Μια παραγωγική μεθοδολογία έργου προσδιόρισε πρώτα χωριά που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως στρατηγικοί «πόλοι ανάπτυξης» (όπου η οικονομική ανάπτυξη αρχίζει και εξαπλώνεται στις γύρω περιοχές). Η διαδικασία αυτή επιβεβαίωσε τις κοινότητες που περιείχαν τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες να καταστούν hotspots πολιτιστικού τουρισμού και οι οποίες θα μπορούσαν να προσελκύσουν τη σχετική χρηματοδότηση LEADER για έργα από τη βάση προς την κορυφή που αναπτύσσουν εργαλεία ή πόρους πολιτιστικού τουρισμού.

Οι τοπικές παραδόσεις και τα προϊόντα ενισχύθηκαν από τον νικητή των βραβείων LEADER 2023, ο οποίος τα χρησιμοποίησε ως βασικό κανάλι επικοινωνίας της κοινότητας. Η κριτική επιτροπή προανήγγειλε την ικανότητα αυτού του έργου να «προωθήσει τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, να διατηρήσει τον πολιτισμό και να προωθήσει την ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές, προωθώντας την κοινωνική ένταξη και καταπολεμώντας τη φτώχεια σε αυτές τις περιοχές».

Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στην Ισπανία για ένα περιβαλλοντικό έργο που παρέχει συνεισφορές LEADER στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία Η πρωτοβουλία του Camp de Morvedre στην περιοχή της Βαλένθια χρησιμοποίησε καινοτόμο σκέψη για να συνδυάσει τον οικολογικό τουρισμό με την παραγωγή γεωργικών προϊόντων διατροφής. Σε αυτό το έργο, τα κεφάλαια LEADER βοήθησαν στη συγχρηματοδότηση σχεδίων διαφοροποίησης των αγροκτημάτων εσπεριδοειδών για τη διερεύνηση νέων εισοδηματικών δυνατοτήτων από τον ποδηλατικό τουρισμό, ιδίως τη χρήση ηλεκτρικών ποδηλάτων στην ύπαιθρο.

Το όλο εγχείρημα υποστηρίχθηκε και από τις αρχές διαχείρισης επισκεπτών που βασίζονται στην παροχή βοήθειας στους πελάτες του τουρισμού να «αποσυνδεθούν από τη ρουτίνα». Η στήριξη LEADER χρησιμοποιήθηκε για την παροχή υψηλής ποιότητας καταλυμάτων στο αγρόκτημα και για την προσέλκυση νέας πελατείας ποδηλατών στην περιοχή.

Νέα σχέδια μάρκετινγκ προσέφεραν σε κάθε επισκέπτη τη δυνατότητα να φυτέψει ένα οπωροφόρο δέντρο αγροκτήματος που μπορεί να χρηματοδοτηθεί, με τους καρπούς του να αποστέλλονται στον ευεργέτη του. Τα επιτεύγματα αυτού του έργου που σημειώθηκαν στην ιστοσελίδα του LEADER Congress αναφέρουν ότι, «σήμερα έχουμε ένα δίκτυο περισσότερων από 200 ταξιδιωτικών γραφείων σε όλο τον κόσμο που ειδικεύονται στον ποδηλατικό τουρισμό και που εμπορεύονται τα πακέτα μας. Πολλοί από αυτούς τους οργανισμούς έχουν υπογράψει συμφωνία μαζί μας που εγγυάται έναν ετήσιο ελάχιστο αριθμό τουριστών για τη δραστηριότητα».

Δεξιότητες και υπηρεσίες καινοτομίας

Το υπερπόντιο έδαφος της Γουιάνας της Γαλλίας ήταν η τοποθεσία για ένα έργο αγροτικής κινητικότητας που έλαβε την τρίτη θέση στα ευρωπαϊκά βραβεία LEADER. Ο στόχος της δραστηριότητας Auto-École Sociale Nomade επικεντρώθηκε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της υπαίθρου, μειώνοντας τους παράγοντες που τροφοδοτούν την απομόνωση και τα συναφή αναπτυξιακά εμπόδια, ιδίως την έλλειψη άδειας οδήγησης.

Συνοψίζοντας την απλή αλλά επιτυχημένη ιδέα πίσω από αυτό το παράδειγμα καλής πρακτικής LEADER, ο δικτυακός τόπος του Συνεδρίου αναφέρει: «Το καινοτόμο έργο μας "πηγαίνει" στον μαθητή, φέρνοντας την εκμάθηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και οδηγώντας στην καρδιά απομακρυσμένων περιοχών. Στο ειδικά εξοπλισμένο φορτηγό μας, εξοπλισμένο με προσομοιωτή οδήγησης, προσφέρουμε πολλά περισσότερα από μαθήματα: χτίζουμε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση, τα κλειδιά της επιτυχίας. Σε συνεργασία με κοινωνικούς λειτουργούς, εντοπίζουμε και αντιμετωπίζουμε τα εμπόδια στην επαγγελματική ένταξη. Το Auto-École Sociale Nomade είναι κάτι περισσότερο από μια σχολή οδήγησης: είναι μια γέφυρα προς την αυτονομία για τους ανθρώπους του Matoury και της Roura στη Γαλλική Γουιάνα, με τη δυνατότητα να εμπνεύσει και να προσαρμοστεί σε άλλες απομονωμένες περιοχές σε όλη την Ευρώπη.

Εκτός από αυτά τα τρία βραβεία της κριτικής επιτροπής, η λαϊκή ψήφος (παρόμοια με τον διαγωνισμό ARIA) από το ευρύ κοινό πήγε στην Τσεχική Δημοκρατία, με την Σχέδιο υποστήριξης νέων με βάση την τεχνολογία. Οι δεξιότητες στα έξυπνα συστήματα και την ψηφιοποίηση παρασχέθηκαν για να βοηθήσουν τους νέους να αναπτύξουν γνώσεις που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να παραμείνουν και να διατηρήσουν τις κοινότητές τους τα επόμενα χρόνια.

Οι πιέσεις για μείωση του πληθυσμού της υπαίθρου αντιμετωπίστηκαν επίσης βοηθώντας τη νεότερη γενιά να δει και να αισθανθεί ότι οι αγροτικές περιοχές τους θα μπορούσαν να είναι ελκυστικοί τόποι διαβίωσης και εργασίας. Η κατάρτιση των νέων για την επιχειρηματικότητα στη ρομποτική, τον προγραμματισμό, το σχεδιασμό, την εκτύπωση 3D και άλλες τεχνολογίες παραδόθηκε χρησιμοποιώντας κονδύλια του LEADER.

Τα αποτελέσματα παρείχαν μια εγκατάσταση αγροτικών υπηρεσιών, «όπου τα παιδιά μπορούν όχι μόνο να συνειδητοποιήσουν τον εαυτό τους, αλλά και να αυξήσουν τις επαγγελματικές τους γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες και έτσι να αναπτύξουν σημαντικά τις ικανότητές τους για τη μελλοντική αγορά εργασίας στην εποχή της Βιομηχανίας 4.0».

 

Εττικέτες:
leader ΕΕ