Τεχνικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης.
Το δελτίο αποτελεί ενημέρωση για τις μυκητολογικές ασθένειες της Ροδακινιάς και την παρατηρούμενη κατά τόπους έξαρση πληθυσμών εντόμων Cantharis sp. ή soldier beetles (Coleoptera: Cantharidae), και εκδίδεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων - Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας.
ΜΟΝΙΛΙΑ (Monilinia fructicοla, Monilinia laxa, Monilinia fructigena)
Οι έντονες βροχοπτώσεις και η υψηλή σχετική υγρασία των τελευταίων ημερών, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση της ασθένειας. Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΜΥ για την Κεντρική Μακεδονία προβλέπεται βελτίωση του καιρού, με άνοδο της θερμοκρασίας.
Στους οπωρώνες που δεν έγινε πρόσφατα επέμβαση πρέπει να γίνει άμεσα.
ΕΞΩΑΣΚΟΣ (Taphrina deformans (Berk.) Tul. var. persicae)
Σε ορισμένες ποικιλίες παρατηρήθηκαν συμπτώματα στα νεαρά φύλλα (καρούλιασμα ολόκληρου του φύλλου προς τα κάτω ή μόνο του βασικού μέρους, κόκκινος μεταχρωματισμός του ελάσματος). Αργότερα τα φύλλα θα πάρουν χρώμα κίτρινο, καστανά, θα μαραθούν και θα πέσουν (Ιούνιο-Ιούλιο).
Πρόκειται για πρωτογενείς μολύνσεις την εποχή της έκπτυξης των νεαρών φύλλων. Σε περιπτώσεις έντονων προσβολών, προς αποφυγή σημαντικής αποφύλλωσης των δέντρων, συνιστάται επιλογή δραστικής ουσίας στην παραπάνω επέμβαση για την Μονίλια ώστε να επιτευχθεί συνδυασμένη καταπολέμηση. Η επέμβαση αυτή αποβλέπει στην νέκρωση των διεσπαρμένων επάνω στα δέντρα ασκοσπορίων και βλαστοσπορίων.
ΦΥΛΛΟΒΙΟΣ – ΠΕΡΙΤΕΛΟΣ (ΚΛΕΟΝΟΣ)
Μικρά κολεόπτερα που προσβάλλουν τα άνθη και τους νεαρούς καρπούς της νεκταρινιάς και από τους παραγωγούς αναφέρονται ως «κλεονός». Μετά την πτώση των πετάλων τα έντομα αναρριχώνται από τον κορμό των δένδρων. Η άνοδος του «κλεονού» στα δένδρα αναμένεται μαζική.
Στους οπωρώνες που παρατηρούνται προσβολές συνιστάται η δημιουργία ζωνών σε κάθε δένδρο με εντομολογική κόλλα ή με κολλητικές ταινίες διπλής όψης.
Cantharis sp (Coleoptera: Cantharidae)
Σε επιτόπιους ελέγχους έχει παρατηρηθεί έξαρση πληθυσμών των εντόμων Cantharis sp. (soldier beetles). Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι στις ενέργειες αυτού του γένους εντόμων της οικογένειας Cantharidae, χρεώνεται και η καταστροφή των υπέρων των ανθέων των οπωροφόρων δένδρων, με αποτέλεσμα το άνθος να φαίνεται άδειο στη βάση του.
Σε φυσιολογικές χρονιές μπορεί να μην δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα αλλά δεδομένης της καταστροφής μεγάλου ποσοστού ανθέων από τους πρόσφατους παγετούς, δημιουργείται η ανάγκη καταγραφής των εξάρσεων πληθυσμών και λήψεων παρατηρήσεων, καθώς και καταγραφή αυτών κατά περιοχές.