Τον Μάρτιο του 2024, το εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ στον αγροδιατροφικό τομέα ανήλθε σε 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8% από τον προηγούμενο μήνα και 3% υψηλότερο από τον Μάρτιο του 2023. 

 

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4% στα 20,1 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών για ελιές και ελαιόλαδο. 

Οι εισαγωγές παρέμειναν σταθερές, φθάνοντας τα 13,5 δισ. ευρώ, αλλά 10% χαμηλότερα από τον Μάρτιο του 2023. Αυτά είναι τα κύρια πορίσματα της τελευταίας μηνιαίας έκθεσης για το εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εξαγωγές

Οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ ανήλθαν σε 20,1 δισεκατομμύρια ευρώ τον Μάρτιο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 4% σε μηνιαία βάση. Το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) παρέμεινε ο κορυφαίος προορισμός των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 22% της αξίας των εξαγωγών της ΕΕ.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών της ΕΕ με αύξηση 6% (372 εκατομμύρια ευρώ), ενώ η Κίνα, παρά τη μείωση της αξίας κατά 12%, παρέμεινε ο τρίτος προορισμός. Μεταξύ άλλων σημαντικών εξελίξεων, οι εξαγωγές της ΕΕ αυξήθηκαν προς το Ιράκ και τον Λίβανο, ενώ η Ρωσία και η Αίγυπτος σημείωσαν μειώσεις.

Όσον αφορά τα εξαγόμενα προϊόντα, οι εξαγωγές ελιών και ελαιολάδου της ΕΕ σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με το 2023 (+615 εκατομμύρια ευρώ, +51%) λόγω των υψηλότερων τιμών, παρά την ελαφρά μείωση του όγκου.

Οι εξαγωγές καφέ, τσαγιού, κακάου και μπαχαρικών αυξήθηκαν κατά +10% κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών του κακάο.

Οι εξαγωγές ζάχαρης και ισογλυκόζης παρέμειναν σε υψηλό επίπεδο, ενώ οι εξαγωγές δημητριακών αυξήθηκαν σε όγκο, αλλά μειώθηκαν σε αξία λόγω των χαμηλότερων τιμών. Τέλος, τα φυτικά έλαια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα σημείωσαν πτώση λόγω μειωμένων τιμών και όγκων.

Εισαγωγές

Οι εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ ανήλθαν σε 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον Μάρτιο, σημειώνοντας αύξηση 2% από τον προηγούμενο μήνα, αλλά 10% χαμηλότερη από τον Μάρτιο του 2023, κυρίως λόγω των μειωμένων όγκων εισαγωγής.

Η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουκρανία ήταν οι κύριες πηγές εισαγωγών το 2024 μέχρι στιγμής. Ωστόσο, οι εισαγωγές από τις χώρες αυτές έχουν μειωθεί σε σύγκριση με το 2023, λόγω των μειωμένων όγκων και των χαμηλότερων τιμών των εισαγωγών σιτηρών.

Όσον αφορά τα εισαγόμενα προϊόντα, σε σύγκριση με το 2023, οι εισαγωγές αυξήθηκαν για καφέ, τσάι, κακάο και μπαχαρικά (+849 εκατομμύρια ευρώ, +16%), φρούτα και ξηρούς καρπούς (+421 εκατομμύρια ευρώ, +8%), ελιές και ελαιόλαδο (+324 εκατομμύρια ευρώ, +160%).

Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές μειώθηκαν για τους ελαιούχους σπόρους και τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες (-1,5 δισ. ευρώ, -22%), τα σιτηρά (-1,4 δισ. ευρώ, -36%) συν τη ζάχαρη και την ισογλυκόζη (-193 εκατ. ευρώ, -36%).