Η ΕΕ σημείωσε για μια ακόμη φορά αύξηση της μηνιαίας αξίας των γεωργικών προϊόντων διατροφής κατά το Νοέμβριο του 2019. Η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 7,3% από τον Νοέμβριο του 2018, αγγίζοντας τα 13,43 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η αξία των εισαγωγών μειώθηκε σε 9,78 δισ. ευρώ (πτώση 5,7% από πέρυσι). Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, σημειώθηκε αύξηση του μηνιαίου εμπορικού πλεονάσματος γεωργικών προϊόντων διατροφής κατά 3,65 δισ. ευρώ, γεγονός που αποτελεί ένα από τα κύρια συμπεράσματα της μηνιαίας εμπορικής έκθεσης για το Νοέμβριο του 2019, που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των εξαγωγών παρατηρήθηκε σε σχέση με την Κίνα (αύξηση κατά 761 εκατ. ευρώ), την Τουρκία (αύξηση 129 εκατ. ευρώ) και την Αίγυπτο (αύξηση κατά 73 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, η αξία των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ μειώθηκε στις ΗΠΑ (πτώση 185 εκατ. ευρώ), στο Χονγκ Κονγκ (κατά 79 εκατ. ευρώ) και στη Λιβύη (πτώση 37 εκατ. ευρώ).

Υπήρξαν αυξήσεις στην αξία των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής από τον Καναδά (αύξηση κατά 104 εκατομμύρια ευρώ), την Τουρκία (αύξηση κατά 55 εκατομμύρια ευρώ) και το Μαρόκο (αύξηση 37 εκατομμυρίων ευρώ), ενώ η αξία των εισαγωγών μειώθηκε από τις ΗΠΑ (πτώση 296 εκατ. ευρώ), την Ινδονησία (μείωση 67 εκατ. ευρώ) και την Αργεντινή (μείωση κατά 63 εκατ. ευρώ).

Οι τιμές των εξαγωγών ορισμένων προϊόντων αυξήθηκαν, όπως το χοιρινό κρέας (αύξηση κατά 375 εκατ. ευρώ), το σιτάρι (αύξηση κατά 171 εκατ. ευρώ) και τα παραπροϊόντα (αύξηση κατά 64 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, οι τιμές των εξαγωγών οινοπνευματωδών ποτών και λικέρ (μείωση 43 εκατ. ευρώ), οίνου και βερμούτ (κατά 30 εκατ. Ευρώ) και ελαιολάδου (πτώση 19 εκατ. ευρώ) μειώθηκαν.

Όσον αφορά τις τιμές εισαγωγής, οι υψηλότερες αυξήσεις σημειώθηκαν για τα τροπικά φρούτα (αύξηση 108 εκατομμυρίων ευρώ), τους νωπούς και ξηρούς καρπούς (εξαιρουμένων των τροπικών καρπών) (αύξηση κατά 58 εκατομμύρια ευρώ) και τους ελαιούχους σπόρους (εκτός από σόγια) 57 εκατομμύρια). Ταυτόχρονα, μειώθηκαν οι τιμές εισαγωγής για το φοινικέλαιο (μείωση κατά 201 εκατ. ευρώ), τα σιτηρά πλην του σίτου και του ρυζιού (κατά 85 εκατ. ευρώ) και τα κέτσαπ (μείωση 70 εκατ. ευρώ).