Το Σάββατο, 5 Ιουλίου 2025, κοινότητες σε όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν τη Διεθνή Ημέρα Συνεταιρισμών (CoopsDay) με θέμα: «Συνεταιρισμοί: Οδηγώντας σε βιώσιμες λύσεις χωρίς αποκλεισμούς για έναν καλύτερο κόσμο».
Η φετινή εκδήλωση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Έτους Συνεταιρισμών των Ηνωμένων Εθνών (IYC2025) - μια σπάνια, μοναδική στιγμή στη δεκαετία για να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο των συνεταιρισμών στη δημιουργία πιο δίκαιων και ανθεκτικών κοινωνιών.
Σε μια εποχή αυξανόμενων παγκόσμιων προκλήσεων, το φετινό θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Οι συνεταιρισμοί - επιχειρήσεις που ανήκουν και διοικούνται από και για τα μέλη τους - δείχνουν πώς είναι δυνατόν να οικοδομήσουμε ισχυρές κοινότητες βάζοντας τους ανθρώπους, τον πλανήτη και τον σκοπό πάνω από το κέρδος. Από την υγεία και τη στέγαση έως τη γεωργία, τη χρηματοδότηση και την καθαρή ενέργεια, οι συνεταιρισμοί παρέχουν πραγματικές λύσεις που είναι χωρίς αποκλεισμούς, δημοκρατικές και βιώσιμες.
Η CoopsDay 2025 συνδέεται επίσης με δύο σημαντικές παγκόσμιες προσπάθειες: το Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου του ΟΗΕ, το οποίο εξετάζει βασικούς Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και την επικείμενη Δεύτερη Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Κοινωνική Ανάπτυξη. Αυτά τα ορόσημα μας υπενθυμίζουν ότι οι συνεταιρισμοί δεν είναι μόνο τοπικές λύσεις - είναι μέρος ενός παγκόσμιου κινήματος για αλλαγή.
Στόχοι του φετινού εορτασμού
▪ Ευαισθητοποίηση του κοινού: Ανάδειξη της συμβολής των συνεταιρισμών στη βιώσιμη ανάπτυξη.
▪ Προώθηση της μεγέθυνσης και της ανάπτυξης: Ενίσχυση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος και των εγκαταστάσεων για τους συνεταιρισμούς.
▪ Ενίσχυση υποστηρικτικών πλαισίων: Ενθάρρυνση της δημιουργίας ευνοϊκών νομικών και πολιτικών περιβαλλόντων για τους συνεταιρισμούς παγκοσμίως.
▪ Υποστήριξη ηγεσίας: Προώθηση τη συμμετοχής και εμπλοκή της νεολαίας στο συνεταιριστικό κίνημα.
Το Συνεταιριστικό Κίνημα
Οι συνεταιρισμοί έχουν αναγνωριστεί ως ενώσεις και επιχειρήσεις μέσω των οποίων οι πολίτες μπορούν να βελτιώσουν αποτελεσματικά τη ζωή τους, συμβάλλοντας παράλληλα στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική πρόοδο της κοινότητας και του έθνους τους. Το συνεταιριστικό κίνημα έχει επίσης αναγνωριστεί ως ξεχωριστός και σημαντικός ενδιαφερόμενος τόσο στις εθνικές όσο και στις διεθνείς υποθέσεις.
Το ανοιχτό μοντέλο συμμετοχής των συνεταιρισμών παρέχει πρόσβαση στη δημιουργία πλούτου και στην εξάλειψη της φτώχειας. Αυτό προκύπτει από τη συνεταιριστική αρχή της οικονομικής συμμετοχής των μελών: «Τα μέλη συνεισφέρουν δίκαια και ελέγχουν δημοκρατικά το κεφάλαιο του συνεταιρισμού τους». Επειδή οι συνεταιρισμοί είναι ανθρωποκεντρικοί, όχι κεφαλαιοκεντρικοί, δεν διαιωνίζουν, ούτε επιταχύνουν τη συγκέντρωση κεφαλαίου και διανέμουν τον πλούτο με πιο δίκαιο τρόπο.
Οι συνεταιρισμοί προωθούν επίσης την εξωτερική ισότητα. Δεδομένου ότι βασίζονται στην κοινότητα, δεσμεύονται για τη βιώσιμη ανάπτυξη των κοινοτήτων τους - περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά. Αυτή η δέσμευση μπορεί να φανεί στην υποστήριξή τους για κοινοτικές δραστηριότητες, στην τοπική προμήθεια προμηθειών προς όφελος της τοπικής οικονομίας και στη λήψη αποφάσεων που λαμβάνουν υπόψη τον αντίκτυπο στις κοινότητές τους.
Παρά την εστίασή τους στην τοπική κοινότητα, οι συνεταιρισμοί φιλοδοξούν επίσης να φέρουν τα οφέλη του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου τους σε όλους τους ανθρώπους στον κόσμο. Η παγκοσμιοποίηση πρέπει να διέπεται από ένα σύνολο αξιών όπως αυτές του συνεταιριστικού κινήματος. Διαφορετικά, δημιουργεί περισσότερες ανισότητες και υπερβολές που την καθιστούν μη βιώσιμη.
Το συνεταιριστικό κίνημα είναι ιδιαίτερα δημοκρατικό, τοπικά αυτόνομο, αλλά διεθνώς ολοκληρωμένο, μια μορφή οργάνωσης ενώσεων και επιχειρήσεων όπου οι ίδιοι οι πολίτες βασίζονται στην αυτοβοήθεια και τη δική τους ευθύνη για την επίτευξη στόχων που περιλαμβάνουν όχι μόνο οικονομικούς, αλλά και κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους, όπως η υπέρβαση της φτώχειας, η εξασφάλιση παραγωγικής απασχόλησης και η ενθάρρυνση της κοινωνικής ένταξης.