Συνάντηση με τον Προέδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Κυριάκο Μπαμπασίδη πραγματοποίησε το Προεδρείο της ΕΘΕΑΣ, το πρωί της Πέμπτης (16/05) με «φόντο» το ΟΣΔΕ 2024 και τα προβλήματα που εντοπίστηκαν από τις πρόσφατες πληρωμές του Οργανισμού για το έτος 2023.

Από πλευράς της ΕΘΕΑΣ έδωσαν το παρών ο Πρόεδρος, κ. Παύλος Σατολιάς, ο Αντιπρόεδρος, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, η Ταμίας, κα. Διαμάντω Κρητικού και ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μόσχος Κορασίδης.

Στην έναρξη της συζήτησης, η ΕΘΕΑΣ τόνισε την αδήριτη ανάγκη για την έναρξη της υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024 από τα ΚΥΔ των Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων φορέων το συντομότερο δυνατόν μέσα στην επόμενη εβδομάδα (από Δευτέρα 20 Μαΐου), καθώς εξαντλείται ο χρόνος ορθής και έγκαιρης υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, ενώ ταυτόχρονα εντοπίζονται προβλήματα και σε άλλες δραστηριότητες αγροτών εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης υποβολής των δηλώσεων.

Επιπλέον, η ΕΘΕΑΣ όπως έχει επισημάνει στο παρελθόν – και επί προηγούμενων ηγεσιών- είναι απαραίτητο να υπάρξουν απλοποιήσεις στην αίτηση και να απλουστευθούν πολλά δικαιολογητικά, που απαιτούνται, διευκολύνοντας έτσι το έργο των αγροτών. Η ανωτέρω ανάγκη είναι απόρροια των προβλημάτων και των δυσκολιών, που προέκυψαν για το 2023, με τον Πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ να τονίζει πως δεν πρέπει να επιτραπούν ξανά οι καταχρηστικές χρεώσεις από συμβούλους και ΚΥΔ. Πρέπει να δοθούν σαφείς οδηγίες για τα Οικολογικά Σχήματα του 2024, ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε ότι πρέπει να ακολουθηθεί η ανάλογη μηχανογραφική υποστήριξη, όπως υπάρχει για την ΑΑΔΕ, όπου οι φορολογικές δηλώσεις πολλών φορολογούμενων έχουν προσυμπληρωθεί, επειδή δεν έχουν μεταβολές και να μπορούν να υποβληθούν άμεσα από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους χωρίς κόστος.

Ανάλογα όπως εξηγήθηκε από την ΕΘΕΑΣ, υπάρχει σημαντικός αριθμός από τους 660.000 δικαιούχους ενισχύσεων, που οι δηλώσεις τους ΟΣΔΕ δεν παρουσιάζουν μεταβολές και θα πρέπει να υποβάλλονται χωρίς κόστος για τους αγρότες. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να κάνει αυτήν την αξιολόγηση και να επισημάνει αυτές τις δηλώσεις, ώστε με απλοποιημένο τρόπο οι ενδιαφερόμενοι να τις υποβάλουν κατά το ανάλογο της ΑΑΔΕ.

Επίσης, ζητήθηκε να μειωθούν τα έγγραφα που ζητώνται, γιατί δεν υπάρχει λόγος, αφού πολλά πλέον δικαιολογητικά βρίσκονται ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ ή το Κτηματολόγιο ή τα Μητρώα. Όλα αυτά τα μέτρα απλοποίησης πρέπει να ενσωματωθούν στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, ώστε να μειωθεί τόσο ο χρόνος για την υποβολή, που σπαταλούν οι αγρότες, όσο και το κόστος υποβολής τους που το 2023 αποτέλεσε παράγοντα αδικαιολόγητης μείωσης του εισοδήματος των αγροτών. Η ΕΘΕΑΣ θα επανέλθει με επί πλέον προτάσεις απλοποίησης, όπως έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επιπλέον, εκτενής αναφορά έγινε στις πρόσφατες πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ πριν το Πάσχα και στα διαφορετικής έκτασης προβλήματα, που ανέκυψαν στις πληρωμές συνδεμένων φυτικής και ζωικής παραγωγής, στα Οικολογικά Σχήματα, στην εφαρμογή των Αιρεσιμοτήτων στον ορισμό του ενεργού αγρότη κλπ.

Μάλιστα δε, τονίστηκε πως θα πρέπει να διευθετηθούν οι διορθώσεις και οι ενστάσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε η όλη διαδικασία για τις πληρωμές, που εκκρεμεί να μην επιβαρύνει και άλλο τους παραγωγούς. Με βάση αυτή την αναφορά, το Προεδρείο της ΕΘΕΑΣ ζήτησε να ενημερωθεί ποιες ενέργειες και πρωτοβουλίες μπορεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ να αναλάβει, ως φορέας ελέγχου της λειτουργίας των ΚΥΔ, για να πατάξει τις αδικαιολόγητες επί πλέον χρεώσεις από ΚΥΔ και Συμβούλους για τα οικολογικά σχήματα 2023.

Στη συνέχεια, το Προεδρείο της ΕΘΕΑΣ στάθηκε στην επικοινωνία, που οφείλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να «χτίσει» και να διατηρήσει με τους αγρότες, καθώς αφενός υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες, οι οποίες εμμένουν και συνεχίζουν να δυσχεραίνουν το έργο των παραγωγών και αφετέρου δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση, με αποτέλεσμα τη σύγχυση. Στο πλαίσιο της επαρκούς ενημέρωσης, από πλευράς της ΕΘΕΑΣ ζητήθηκε να θεσμοθετηθεί ομάδα διαβούλευσης μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ και της Οργάνωσής μας, ώστε να υπάρχει ενδελεχής συζήτηση και επεξεργασία των ζητημάτων που «τρέχουν» και να αποφεύγονται κατά το δυνατόν τα προβλήματα.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Οργανισμού για τη βελτίωση της λειτουργίας του, για καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών και την ανταπόκριση στις κοινοτικές απαιτήσεις. Για τα θέματα που η ΕΘΕΑΣ έθεσε, σημείωσε ότι σύντομα θα ανοίξει η αίτηση ΟΣΔΕ 2024 για τα ΚΥΔ, μετά από κάποιες εσωτερικές διαδικασίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ για τα θέματα πληρωμών, συμφωνήθηκε να γίνει νέα τεχνική σύσκεψη με την ΕΘΕΑΣ την επόμενη Τρίτη (21/05), πριν εκδοθούν οι οδηγίες διορθώσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να ληφθούν κατά το δυνατόν υπόψη τα θέματα που έχουν κοινοποιήσει οι συνεταιρισμοί στην ΕΘΕΑΣ.