Το Συμβούλιο καλωσόρισε τον Ουκρανό Υπουργό Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων, κ. Vitalii Koval, ο οποίος παρουσίασε πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του γεωργικού τομέα στην Ουκρανία στους ευρωπαίους ομολόγους του.

Κατά την εσωτερική συζήτηση της ΕΕ που ακολούθησε, το Συμβούλιο προέβη σε απολογισμό της κατάστασης των αγορών γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ.

Το Συμβούλιο αναγνώρισε ότι οι αγορές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ παρουσιάζουν ορισμένα θετικά σημάδια μερικής επιστροφής στη σταθερότητα, με βελτιώσεις στη ζήτηση γεωργικών προϊόντων διατροφής στους περισσότερους τομείς, μείωση του κόστους των λιπασμάτων και μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων.

Οι υπουργοί Γεωργίας έθιξαν τις τρέχουσες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, της εξάπλωσης ζωικών ασθενειών όπως ο ιός του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου ή η γρίπη των πτηνών και οι ασθένειες των φυτών, της γεωπολιτικής κατάστασης και των εμπορικών εντάσεων. Ορισμένοι τομείς, όπως τα σιτηρά και τα οπωροκηπευτικά, επλήγησαν ιδιαίτερα από τα πρόσφατα δυσμενή καιρικά φαινόμενα και αυτό οδήγησε σε μείωση της παραγωγής.

Όσον αφορά την Κίνα, το Συμβούλιο παρότρυνε την Επιτροπή να συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση και να υπερασπίζεται τη θέση της ΕΕ. Όσον αφορά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Mercosur, ορισμένοι υπουργοί τόνισαν την ανάγκη να εξασφαλιστεί δίκαιη μεταχείριση των γεωργών της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένα κράτη μέλη κάλεσαν την Επιτροπή να παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω του γεωργικού αποθεματικού για να βοηθήσει τους γεωργούς στις περιφέρειες και τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο να αντιμετωπίσουν τις πρόσφατες διαταραχές της αγοράς. Επιπλέον, ορισμένοι υπουργοί τόνισαν την ανάγκη να υπάρχουν ισχυρότερα μέσα διαχείρισης κρίσεων και να αυξηθεί το μέγεθος του αποθεματικού κρίσεων και η ευελιξία του.

Επιπλέον, το Συμβούλιο επιβεβαίωσε τη σταθερή αλληλεγγύη του προς την Ουκρανία, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τον αντίκτυπο των ουκρανικών εισαγωγών στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, ορισμένοι υπουργοί ανέφεραν ότι θα επικροτούσαν τον περαιτέρω περιορισμό των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής που προέρχονται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Ως σημείο «διάφορα», η ουγγρική Προεδρία παρουσίασε επίσης πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα των τομεακών συζητήσεων που διοργάνωσε στην Ειδική Επιτροπή Γεωργίας σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διάφοροι γεωργικοί τομείς και τις μελλοντικές προοπτικές τους.

Ειδικότερα, συνοψίζοντας τα κύρια συμπεράσματα από αυτές τις τομεακές συζητήσεις, η Προεδρία τόνισε ότι απαιτούνται πολιτικές και στρατηγικές που προωθούν βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και βοηθούν τους γεωργούς να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Η βελτίωση της διαπραγματευτικής ισχύος των γεωργών και της θέσης τους στην αξιακή αλυσίδα προσδιορίστηκαν επίσης ως προτεραιότητες. Επιπλέον, η σημασία των προληπτικών μέτρων προέκυψε από τις τομεακές συζητήσεις.

Αλιευτικές δυνατότητες για το 2025

Το Συμβούλιο προέβη σε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με δύο προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες, και συγκεκριμένα όσον αφορά:

αλιευτικές δυνατότητες στον Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα για το 2025 και, στην περίπτωση ορισμένων αποθεμάτων, επίσης για το 2026, και

αλιευτικές δυνατότητες για το 2025 στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο

Οι προτάσεις αποσκοπούν στον καθορισμό ορίων αλιευμάτων και αλιευτικής προσπάθειας για τα περισσότερα εμπορικά ιχθυαποθέματα, καθώς και ποσοστώσεων των κρατών μελών για κάθε είδος.

Ορισμένες από τις αλιευτικές δυνατότητες που προβλέπονται στις προτάσεις θα καθοριστούν ανεξάρτητα από την ΕΕ, ενώ άλλες θα καθοριστούν μετά από πολυμερείς ή διμερείς διαβουλεύσεις με τρίτες χώρες.

Κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου, η Επιτροπή παρουσίασε τις δύο προτάσεις της και στη συνέχεια οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις κύριες προτεραιότητές τους για τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων κατά το τρέχον έτος.

Οι υπουργοί αλιείας τόνισαν την ανάγκη να εξασφαλιστεί ισορροπία μεταξύ της κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας του αλιευτικού τομέα.

Ανέφεραν επίσης την ανάγκη να εξασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού με τους αλιευτικούς στόλους τρίτων χωρών και να επιτευχθεί έγκαιρο και ισορροπημένο αποτέλεσμα για τις διαβουλεύσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες, ιδίως το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία.

Η σημερινή συζήτηση θα θέσει τις βάσεις για τη σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας του Δεκεμβρίου, κατά την οποία οι υπουργοί αναμένεται να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία επί των δύο προτάσεων.

Η απόφαση του Συμβουλίου τον Δεκέμβριο θα βασίζεται στις βέλτιστες διαθέσιμες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις, τηρώντας παράλληλα τους στόχους της κοινής αλιευτικής πολιτικής και λαμβάνοντας υπόψη τα πολυετή σχέδια της ΕΕ για διάφορες θαλάσσιες λεκάνες.

Διάφορα

Μεταξύ των σημείων «Διάφορα», κατά τη διάρκεια δημόσιας συνεδρίασης, το Συμβούλιο ενημερώθηκε σχετικά με:

στρατηγική της ΕΕ για τις πρωτεΐνες (γερμανική και δανική αντιπροσωπία)

τη χρησιμοποίηση των κονδυλίων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης (ισπανική αντιπροσωπία)

εισαγωγές ουκρανικού μελιού στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία (βουλγαρικές και ρουμανικές αντιπροσωπίες)

Στοιχεία Α

Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης τον κατάλογο των νομοθετικών και μη νομοθετικών σημείων Α που έχουν προγραμματιστεί για την παρούσα σύνοδο του Συμβουλίου.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο εξέδωσε κανονισμό για την τροποποίηση της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας, καθώς και των αλιευτικών δυνατοτήτων της Βαλτικής Θάλασσας για το 2025, μετά την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Οκτώβριο.

Οι αγορές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ παρουσιάζουν ορισμένα θετικά σημάδια ανάκαμψης, αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση και έχουμε επίγνωση των αρνητικών επιπτώσεων των ακραίων καιρικών φαινομένων και των επιδημιών ζωικών ασθενειών στη γεωργική παραγωγή της ΕΕ και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους γεωργούς.

István Nagy, Υπουργός Γεωργίας της Ουγγαρίας

Εττικέτες:
ΕΕ ΚΑΠ