Ολοκληρώθηκε χθες η συνεδρίαση του Συμβουλίου Γεωργίας – Αλιείας της ΕΕ, κατά την οποία η βελγική Προεδρία του ενέκρινε σειρά συμπερασμάτων στα οποία παρουσιάζεται ένα όραμα για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ.

 

Ελλείψει συναίνεσης επί των συμπερασμάτων μεταξύ των κρατών μελών, η Προεδρία εξέδωσε συμπεράσματα, τα οποία υποστηρίχθηκαν από ευρεία πλειοψηφία των κρατών μελών.

Στα συμπεράσματα της Προεδρίας τονίζεται ο καίριος ρόλος του τομέα όσον αφορά τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και της στρατηγικής αυτονομίας και αναγνωρίζονται οι πολυάριθμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του κλίματος, των γεωπολιτικών εντάσεων, της κερδοφορίας και του διοικητικού φόρτου.

Τα συμπεράσματα της Προεδρίας επικεντρώνονται σε διάφορα βασικά στοιχεία αυτού του μελλοντικού οράματος: ισχυρός και ανταγωνιστικός γεωργικός τομέας της ΕΕ, καινοτομία και συνεργασία, απλούστευση, στήριξη νέων και νέων γεωργών, καθώς και ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή.

Τρέχουσες νομοθετικές προτάσεις

Φυτικό αναπαραγωγικό υλικό

Η Προεδρία ενημέρωσε τους υπουργούς για την πορεία των εργασιών σχετικά με την πρόταση αναθεώρησης και επικαιροποίησης των κανόνων παραγωγής και εμπορίας φυτικού αναπαραγωγικού υλικού.

Δασικό πολλαπλασιαστικό υλικό

Η βελγική Προεδρία ενημέρωσε επίσης τους υπουργούς σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά την πρόταση για το δασικό πολλαπλασιαστικό υλικό (ΔΔΚ), η οποία αποσκοπεί στη θέσπιση επικαιροποιημένων κανόνων για την παραγωγή και εμπορία ΔΔΚ και στη διασφάλιση της ποιότητας των ΔΔΚ που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ.

Προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά

Η Προεδρία ενημέρωσε επίσης το Συμβούλιο σχετικά με τις τεχνικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με την πρόταση για τη βελτίωση της προστασίας των ζώων κατά τη μεταφορά.

Πλαίσιο παρακολούθησης των δασών

Επιπλέον, η Προεδρία ενημέρωσε το Συμβούλιο σχετικά με τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν όσον αφορά την πρόταση-πλαίσιο για την παρακολούθηση των δασών. Ο προτεινόμενος κανονισμός αποσκοπεί στη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου και υψηλής ποιότητας συστήματος παρακολούθησης των δασών, το οποίο θα καθιστά δυνατή την παρακολούθηση της προόδου προς την επίτευξη των στόχων της ΕΕ όσον αφορά τα δάση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα, το κλίμα και την αντιμετώπιση κρίσεων.

Διάφορα

Στο σημείο «Διάφορα», η βελγική Προεδρία ενημέρωσε το Συμβούλιο σχετικά με τα αποτελέσματα του συμποσίου που διοργάνωσε στις 25 Απριλίου 2024 σχετικά με τα συστήματα διατροφικής επισήμανσης στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας. Στο συμπόσιο διερευνήθηκαν τα διαφορετικά συστήματα που υπάρχουν σήμερα στα κράτη μέλη και πραγματοποιήθηκε διάλογος σχετικά με τα συστήματα διατροφικής επισήμανσης στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας.

Το Συμβούλιο ενημερώθηκε από τη γερμανική αντιπροσωπία, εξ ονόματος της βελγικής, εσθονικής, γαλλικής, γερμανικής, ιρλανδικής, λετονικής, ολλανδικής, πολωνικής, πορτογαλικής, ισπανικής και σουηδικής αντιπροσωπίας, σχετικά με τη μελλοντική ανάπτυξη των αλιευτικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Νορβηγίας.

Επιπλέον, το Συμβούλιο εξέτασε δημοσίως τα ακόλουθα θέματα που έθιξαν διάφορες αντιπροσωπίες.

Στοιχεία «Α»

Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης χωρίς συζήτηση τα σημεία των καταλόγων νομοθετικών και μη νομοθετικών σημείων «Α».

Ειδικότερα, το Συμβούλιο ενέκρινε γενική προσέγγιση του Συμβουλίου όσον αφορά απόφαση για την παράταση της σύνθεσης και των καθηκόντων της Μόνιμης Δασικής Επιτροπής και την αλλαγή της ονομασίας της σε «Μόνιμη Επιτροπή Δασών και Δασών». Αυτό συνάδει με τη δασική στρατηγική της ΕΕ για το 2030, η οποία προβλέπει μια πιο συμμετοχική και συντονισμένη δομή διακυβέρνησης των δασών της ΕΕ, δεδομένου του πολυλειτουργικού ρόλου των δασών και της αυξανόμενης συμβολής τους στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης τυπικά συμπεράσματα σχετικά με τα ακόλουθα θέματα:

συμπεράσματα σχετικά με το μέλλον του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων

συμπεράσματα σχετικά με τον αντίκτυπο της μειωμένης συγχρηματοδότησης φυτοϋγειονομικών και κτηνιατρικών προγραμμάτων και μέτρων έκτακτης ανάγκης

Βιώσιμη αλιεία στην ΕΕ: τρέχουσα κατάσταση και κατευθύνσεις για το 2025

Οι υπουργοί Αλιείας αντάλλαξαν απόψεις με βάση ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της βιώσιμης αλιείας στην ΕΕ και τους κύριους προσανατολισμούς για τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2025.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με τις κύριες προτεραιότητές τους για τη φετινή διαδικασία καθορισμού αλιευτικών δυνατοτήτων για το 2025.

Οι υπουργοί εξέφρασαν ικανοποίηση για το γεγονός ότι η βιολογική κατάσταση των θαλάσσιων πόρων μας εξακολουθεί να βελτιώνεται, με εξαίρεση τη Βαλτική Θάλασσα, όπου η περιβαλλοντική κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και οι αλιευτικές δραστηριότητες της Ρωσίας υπονομεύουν περαιτέρω τις προσπάθειες της ΕΕ για την ανασύσταση των ιχθυαποθεμάτων στη λεκάνη αυτή.

Οι υπουργοί εξέφρασαν επίσης ικανοποίηση για την επικείμενη αξιολόγηση της κοινής αλιευτικής πολιτικής, όπως ανακοινώθηκε από την Επιτροπή κατά την άτυπη υπουργική σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Μπρυζ τον Μάρτιο του 2024, υπό τη βελγική Προεδρία.

Το Συμβούλιο τόνισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκλήσεις, όπως η ενεργειακή μετάβαση και η σχετική ανάγκη χρηματοδότησης, προκειμένου ο στόλος της ΕΕ να εγγυηθεί ένα οικονομικά βιώσιμο μέλλον για τους τομείς αλιείας και υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ, οι οποίοι εξαρτώνται από υγιή ιχθυαποθέματα.

Όσον αφορά τα κοινά αποθέματα με τρίτες χώρες, οι υπουργοί συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να εξασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού.

Η Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη, τα γνωμοδοτικά συμβούλια, τα ενδιαφερόμενα μέρη και το κοινό να υποβάλουν παρατηρήσεις σχετικά με την ανακοίνωση έως τις 31 Αυγούστου 2024. Σκοπεύει να δημοσιεύσει την πρότασή της για τις αλιευτικές δυνατότητες στη Βαλτική Θάλασσα στα τέλη Αυγούστου, ενώ η πρόταση για τις αλιευτικές δυνατότητες στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο αναμένεται για τα μέσα Σεπτεμβρίου. Η πρόταση της Επιτροπής για τον Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα αναμένεται για τα τέλη Οκτωβρίου.

Το Συμβούλιο θα επιδιώξει να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία σχετικά με την πρόταση για τις αλιευτικές δυνατότητες στη Βαλτική Θάλασσα κατά το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας του Οκτωβρίου, ενώ αναμένεται πολιτική συμφωνία για τις άλλες δύο προτάσεις κατά το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας του Δεκεμβρίου.

Εττικέτες:
ΕΕ ΚΑΠ