Οι υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας θα συναντηθούν στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν για τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2024 στη Βαλτική Θάλασσα, με σκοπό να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία.

Μεταξύ άλλων θεμάτων, οι υπουργοί θα συζητήσουν για την κατάσταση της αγοράς υπό το πρίσμα του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, για τις σχετικές με τα τρόφιμα πτυχές της οδηγίας-πλαισίου για τα απόβλητα, καθώς και για τη θέση της ΕΕ στην προσεχή σύνοδο της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT).

Πιο αναλυτικά, τα κυριότερα σημεία της ατζέντας:

Γεωργία

Κατάσταση της αγοράς

Οι Υπουργοί θα συζητήσουν την κατάσταση της αγοράς υπό το πρίσμα του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, προκειμένου να γίνει απολογισμός των διαφόρων εξελίξεων που επηρεάζουν τα αγροδιατροφικά προϊόντα και τον αγροδιατροφικό τομέα της ΕΕ. Ο Mykola Solskyi, ο Ουκρανός υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων, αναμένεται να συμμετάσχει στην έναρξη της συζήτησης.

Οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα – πτυχές που σχετίζονται με τα τρόφιμα

Με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται από την Επιτροπή και την Προεδρία, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν δημόσια απόψεις σχετικά με τις πτυχές που σχετίζονται με τα τρόφιμα της προτεινόμενης στοχευμένης τροποποίησης της οδηγίας πλαίσιο για τα απόβλητα.

Αλιεία

Αλιευτικές ευκαιρίες για το 2024 στη Βαλτική Θάλασσα

Οι υπουργοί θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες του επόμενου έτους στη Βαλτική Θάλασσα.

Ετήσια συνεδρίαση της ICCAT

Οι Υπουργοί θα πραγματοποιήσουν ανταλλαγή απόψεων που θα παράσχουν καθοδήγηση στην Επιτροπή σχετικά με τη θέση που θα λάβει η ΕΕ κατά τη φετινή ετήσια σύνοδο της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Τόνων του Ατλαντικού (ICCAT), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 13-20 Νοέμβριος 2023.

Άλλα θέματα

Μεταξύ άλλων θεμάτων, κατά τη διάρκεια δημόσιας συνόδου, η προεδρία θα παράσχει επικαιροποιημένες πληροφορίες στο Συμβούλιο σχετικά με τις γεωργικές και δασικές πτυχές της πρότασης για την πιστοποίηση των αφαιρέσεων άνθρακα. Επίσης σε δημόσια συνεδρίαση, η πολωνική αντιπροσωπεία θα παράσχει στους υπουργούς πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο της αγοράς άνθρακα της ΕΕ στον γεωργικό τομέα.