Την ερχόμενη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, συνεδριάζει το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.

Η σουηδική Προεδρία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασίας της για το επόμενο εξάμηνο στον τομέα της γεωργίας και της αλιείας.

Κατάσταση της αγοράς  

Οι υπουργοί θα λάβουν πληροφορίες από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη και θα ανταλλάξουν απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς, ιδίως υπό το φως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Βιοοικονομία

Οι Υπουργοί θα συζητήσουν τις ευκαιρίες της βιοοικονομίας υπό το πρίσμα των σημερινών προκλήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στις αγροτικές περιοχές.

Μεταφορά ζώων

Εξ ονόματος της πορτογαλικής αντιπροσωπείας, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν δημόσια απόψεις σχετικά με την επικείμενη αναθεώρηση της νομοθεσίας για τις μεταφορές ζώων, που αποτελεί ουσιαστικό μέρος της παραγωγής τροφίμων.

Μέτρα στήριξης του εισοδήματος

Η ουγγρική αντιπροσωπεία θα ενημερώσει τους υπουργούς για την επιθυμία της να ζητήσει προσωρινή παρέκκλιση για το ανώτατο όριο όταν πρόκειται για μέτρα εισοδηματικής στήριξης για το 2023.

Εισαγωγές από την Ουκρανία

Η πολωνική αντιπροσωπεία θα ενημερώσει τους υπουργούς για τον αντίκτυπο της αύξησης των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία στην τοπική αγορά και στους αγρότες.

Οδηγία Βιομηχανικών Εκπομπών

Οι υπουργοί θα λάβουν πληροφορίες από την προεδρία σχετικά με την κατάσταση όσον αφορά τις γεωργικές πτυχές της αναθεώρησης της οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές.

Σήμανση μελιού

Εξ ονόματος της σλοβενικής αντιπροσωπείας, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την πιθανή αναθεώρηση της οδηγίας του Συμβουλίου για το μέλι.

Διασφάλιση της ανθεκτικότητας και της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας της ΕΕ

Μετά από αίτημα της ελληνικής αντιπροσωπείας, οι υπουργοί θα συζητήσουν δημόσια την ανάγκη για επείγοντα μέτρα στήριξης και στρατηγική προσέγγιση στον αγροδιατροφικό τομέα υπό το φως των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού στους αγρότες της ΕΕ και την επισιτιστική ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παγκόσμιο φόρουμ για τα τρόφιμα και τη γεωργία 2023

Οι υπουργοί θα λάβουν πληροφορίες από τη γερμανική αντιπροσωπεία σχετικά με το παγκόσμιο φόρουμ για τα τρόφιμα και τη γεωργία που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στις 21 Ιανουαρίου 2023.