H Γενική Διεύθυνση Γεωργίας του ΥπΑΑΤ (Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής - Τμήμα Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων) δημοσιοποίησε τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα του προγράμματος ελέγχου υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων για το έτος 2024.
Σύμφωνα με αυτά, το 2024 αναλύθηκαν συνολικά 3.759 δείγματα από τις αρμόδιες αρχές της χώρας. Από αυτά, τα 2.652 δείγματα ήταν εγχώρια (70,5%), 153 δείγματα προέρχονταν από χώρες της ΕΕ (4,1%) και 921 δείγματα προέρχονταν από Τρίτες Χώρες (δηλαδή από χώρες εκτός ΕΕ) (24,5%), ενώ η προέλευση 33 δειγμάτων ήταν αδιευκρίνιστη (0,9%).
Όσον αφορά την κατανομή των σημείων δειγματοληψίας για το έτος 2024, 1.189 δείγματα λήφθηκαν από supermarket και ακολούθησαν σε φθίνουσα σειρά τα εξής: λαϊκές αγορές (691 δείγματα), συνοριακοί σταθμοί ελέγχου (558 δείγματα), σημεία διαλογής / μεταποίησης (451 δείγματα), καταστήματα λιανικής διάθεσης (περιλαμβάνονται οπωροπωλεία, minimarket, καταστήματα ξηρών καρπών, κτλ.; 344 δείγματα), καταστήματα χονδρικής διάθεσης (259 δείγματα), λαχαναγορές (214 δείγματα), αποθήκες παραγωγών και εμπορικών επιχειρήσεων (46 δείγματα) και 7 δείγματα που λήφθηκαν από τον αγρό/θερμοκήπιο.
Από τα δείγματα που αναλύθηκαν, τα 1.765, δηλ. το 46,95%, δεν περιείχαν ανιχνεύσιμα υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Σε 1.872 δείγματα (δηλ. το 53,05% των συνολικών δειγμάτων) εντοπίστηκαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Στα 240 δείγματα (δηλ. το 6,4% των συνολικών δειγμάτων) διαπιστώθηκαν υπερβάσεις υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα της μέτρησης (50%) μόνο 122 δείγματα (δηλ. το 3,24% των συνολικών δειγμάτων) θεωρήθηκαν μη συμμορφούμενα με τη νομοθεσία.
Καθένα από τα 122 μη συμμορφούμενα δείγματα αξιολογήθηκε ως προς την επικινδυνότητά του για τους καταναλωτές με τη χρήση του μοντέλου «EFSA PRIMo» που έχει αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).
«Σκοπός του μοντέλου EFSA PRIMo είναι η ταυτόχρονη εκτίμηση της βραχυπρόθεσμης και της μακροπρόθεσμης έκθεσης των καταναλωτών σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων και η σύγκριση της εκτιμώμενης έκθεσης με τις τοξικολογικές τιμές αναφοράς για τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων για την υγεία των καταναλωτών».
Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης έδειξαν ότι 36 δείγματα (δηλ. το 0,96% των συνολικών δειγμάτων) μπορούν να χαρακτηριστούν ως δυνητικά επικίνδυνα για τους καταναλωτές.
Ειδικότερα, 15 δείγματα θεωρήθηκαν δυνητικά επικίνδυνα για τους καταναλωτές από το μοντέλο «EFSA PRIMo», ενώ για τα υπόλοιπα 21 δεν έχουν οριστεί σε επίπεδο ΕΕ τοξικολογικοί δείκτες για τις δραστικές ουσίες που περιείχαν.
Σημειώνεται, ότι τα δείγματα που έχουν υπερβάσεις από ουσίες για τις οποίες δεν έχουν οριστεί σε επίπεδο ΕΕ τοξικολογικοί δείκτες, θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνα για τους καταναλωτές, μέχρι να υπάρξουν επαρκή στοιχεία που να συνηγορούν για το αντίθετο.
Δείτε αναλυτικά τη σχετική έκθεση ΕΔΩ.