Νέα Θεματική Ομάδα για την Πράσινη Αρχιτεκτονική από το Δίκτυο ΚΓΠ της ΕΕ.

Η «πράσινη αρχιτεκτονική» της ΚΓΠ είναι ένα σύνολο κανόνων και εργαλείων για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών και κλιματικών επιδόσεων της γεωργίας, της παραγωγής τροφίμων, της διαχείρισης της γης και των αγροτικών περιοχών.

Περιλαμβάνει κανόνες σχετικά με το ποια γη είναι επιλέξιμη για στήριξη από τα στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ, θέτει προϋποθέσεις για τη λήψη ορισμένων πληρωμών και περιλαμβάνει διάφορες παρεμβάσεις, όπως οικολογικά σχήματα, γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα για το κλίμα και αποζημίωση για μειονεκτήματα της περιοχής. (π.χ. σε περιοχές Natura 2000), καθώς και πράσινες και μη παραγωγικές επενδύσεις, ανταλλαγή γνώσεων και συνεργασία.

Τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις παρεμβάσεις με διαφορετικούς τρόπους και με διαφορετικούς συνδυασμούς για να καλύψουν τις περιβαλλοντικές και κλιματικές τους ανάγκες, καθορίζοντας επομένως τις πράσινες στρατηγικές τους.

Στην προσπάθειά του να βοηθήσει τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτές τις ευκαιρίες, το Δίκτυο ΚΓΠ της ΕΕ – EU CAP NETWORK εγκαινιάζει μια νέα Θεματική Ομάδα (TG) για την Πράσινη Αρχιτεκτονική: Σχεδιασμός Πράσινων Στρατηγικών.

Η νέα Θεματική Ομάδα συγκεντρώνει και μοιράζεται την τεχνογνωσία της ΕΕ στον σχεδιασμό και την εφαρμογή πράσινων στρατηγικών. Τα μέλη της Θεματικής Ομάδας θα διερευνήσουν τα σχετικά πλεονεκτήματα των διαφορετικών προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και κλιματικών αναγκών τους και πώς τα διαφορετικά στοιχεία της πράσινης αρχιτεκτονικής συνεργάζονται στην πράξη.

Στόχος για αυτή τη θεματική δικτύωση είναι η ανάπτυξη ιδεών  και προτάσεων για περαιτέρω βελτίωση των πράσινων στρατηγικών όσον αφορά τις παρεμβάσεις που χρησιμοποιούνται, το σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση και την υιοθέτησή τους.

Η αρχική συνεδρίαση της Θεματικής Ομάδας προγραμματίζεται για τον Απρίλιο, ακολουθούμενη από μια άλλη συγκέντρωση τον Ιούνιο.

Αυτή η νέα Θεματική Ομάδα βασίζεται στην εργασία για την υποστήριξη και την ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της βιοποικιλότητας και της δράσης για το κλίμα, η οποία έχει επικεντρωθεί σε: 

  • Χαρακτηριστικά του τοπίου και βιοποικιλότητα
  • Υποστήριξη των αναγκών των αγροτικών περιοχών και δήμων που κυριαρχούν στα δάση: Θέτοντας τις βάσεις για ένα δίκτυο στο πλαίσιο της δασικής στρατηγικής .
  • Εκτροφή άνθρακα και
  • Σχεδιασμός και εφαρμογή οικολογικών σχημάτων.

Μια δεύτερη συνάντηση  για τα οικολογικά σχήματα  πραγματοποιήθηκε πρόσφατα για να μοιραστούν περισσότερες γνώσεις σχετικά με τις καλές πρακτικές και να οριστικοποιηθούν τα συμπεράσματά της.

Τα θέματα με προτεραιότητα από τα μέλη της Θεματικής Ομάδας περιλαμβάνουν:

  • εξέταση του τρόπου με τον οποίο τα οικολογικά συστήματα αλληλεπιδρούν με άλλες πτυχές της πράσινης αρχιτεκτονικής της ΚΓΠ
  • επιλογές για τη βελτιστοποίηση των διοικητικών ελέγχων για τις πληρωμές και τις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων
  • ευαισθητοποίηση
  • και στόχευση/περιφερειοποίηση οικολογικών σχημάτων.