Στις 11 και 12 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η δεύτερη συνεδρίαση ολομέλειας του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ. 

Ο στρατηγικός διάλογος, ο οποίος ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου από την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι επί του παρόντος πλήρως λειτουργικός, με την ενεργό συμμετοχή 29 ενδιαφερόμενων μερών, υπό τον συντονισμό του καθηγητή Peter Strohschneider.

Η 2η συνεδρίαση της ολομέλειας έδειξε μια πολύ θετική και εποικοδομητική δέσμευση από τους συμμετέχοντες. Οι τέσσερις ομάδες εργασίας παρουσίασαν επικαιροποιήσεις σχετικά με το έργο που έχουν επιτελέσει μέχρι στιγμής και περιέγραψαν τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν ενόψει της επόμενης συνεδρίασης ολομέλειας (που προβλέπεται για τις 22 και 23 Απριλίου). Ο καθηγητής Strohschneider εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά την προετοιμασία των συστάσεων του στρατηγικού διαλόγου, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το καλοκαίρι.

Τα μέλη του διαλόγου οργανώθηκαν σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες εργασίας προκειμένου να απαντήσουν στα ερωτήματα που έθεσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την έναρξη της διαδικασίας:

Πώς μπορεί να δοθεί στους γεωργούς και στις αγροτικές κοινότητες στις οποίες ζουν μια καλύτερη προοπτική, συμπεριλαμβανομένου ενός δίκαιου βιοτικού επιπέδου;

Πώς μπορεί να υποστηριχθεί η γεωργία εντός των ορίων του πλανήτη μας και του οικοσυστήματός του;

Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα οι τεράστιες ευκαιρίες που προσφέρουν η γνώση και η τεχνολογική καινοτομία;

Πώς μπορεί να προωθηθεί ένα λαμπρό και ακμάζον μέλλον για το σύστημα τροφίμων της Ευρώπης σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο;

Παράλληλα με τις συζητήσεις της ολομέλειας και των ομάδων εργασίας, ο στρατηγικός διάλογος έχει ήδη δρομολογήσει στοχευμένη διαβούλευση για τη συγκέντρωση των απόψεων των βασικών ενδιαφερόμενων μερών. Ειδικότερα, ο καθηγητής Strohschneider ζήτησε τη συμβολή 170 πανευρωπαϊκών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται επί του παρόντος στα συμβουλευτικά όργανα της Επιτροπής και ενδιαφέρονται για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ. Η συμβολή τους θα τροφοδοτήσει τις εν εξελίξει εργασίες.

 

Εττικέτες:
γεωργία αγρότες ΕΕ