Το 2023, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα 27 κράτη μέλη της συνεισέφεραν 28,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση για το κλίμα από δημόσιες πηγές και κινητοποίησαν πρόσθετο ποσό 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ ιδιωτικής χρηματοδότησης για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών ώστε να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δημοσίευσε τα αριθμητικά στοιχεία, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Διάσκεψης των Μερών των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP29), η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 22 Νοεμβρίου στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Τα αριθμητικά στοιχεία βασίζονται στους κανόνες της ΕΕ για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τη χρηματοδότηση μέτρων για το κλίμα που ορίζονται στον κανονισμό για τη διακυβέρνηση.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περίπου το ήμισυ της δημόσιας χρηματοδότησης για το κλίμα για τις αναπτυσσόμενες χώρες έχει κατευθυνθεί στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή ή σε οριζόντιες δράσεις (που περιλαμβάνουν τόσο πρωτοβουλίες μετριασμού της κλιματικής αλλαγής όσο και πρωτοβουλίες προσαρμογής). Η χρηματοδότηση βάσει επιχορηγήσεων αντιπροσωπεύει σημαντικό μερίδιο (σχεδόν 50%) στη δημόσια συνεισφορά της ΕΕ και των κρατών μελών. Ταυτόχρονα, η ΕΕ επιδιώκει ενεργά να επεκτείνει το φάσμα και τον αντίκτυπο των πηγών και των χρηματοδοτικών μέσων και να κινητοποιήσει περισσότερη ιδιωτική χρηματοδότηση, δεδομένου ότι όλα αποτελούν σημαντικά εργαλεία για τη στήριξη της διεθνούς δράσης για το κλίμα. Με τον τρόπο αυτό, η ΕΕ θα συνεχίσει να βοηθά τις αναπτυσσόμενες χώρες να εφαρμόσουν τη συμφωνία του Παρισιού του 2015 για την κλιματική αλλαγή.
Τα στοιχεία για το 2023 επιβεβαιώνουν εκ νέου τις αποφασιστικές προσπάθειες της ΕΕ και των κρατών μελών της για την εκπλήρωση των διεθνών δεσμεύσεών τους όσον αφορά τη χρηματοδότηση για το κλίμα, ιδίως προς τον συλλογικό στόχο των ανεπτυγμένων χωρών για κινητοποίηση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ο οποίος ισχύει έως το 2025.