Οι ευκαιρίες για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση των συστημάτων τροφίμων, που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των παραγόντων πληθωρισμού των τροφίμων, βρέθηκαν στο προσκήνιο πρόσφατα κατά τη διάρκεια του Φόρουμ για τις Βέλτιστες Πρακτικές στην Αλυσίδα Προμήθειας Αγροδιατροφής.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τρίτη μας συνεδρία του Φόρουμ για τις βέλτιστες πρακτικές στην εφοδιαστική αλυσίδα γεωργικών τροφίμων, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης). 

Αυτό το σεμινάριο βασίστηκε στα ευρήματα του φόρουμ από προηγούμενα χρόνια. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του σεμιναρίου αντανακλούσαν τις ρίζες του Φόρουμ ως μία από τις δράσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο της στρατηγικής Farm to Fork με στόχο: την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των παραγωγών, τη βελτίωση της θέσης τους στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και την αύξηση της διαφάνειας της αγοράς.

Το φετινό φόρουμ πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και συγκέντρωσε 107 συμμετέχοντες από 17 χώρες για να συζητήσουν πώς η γεωργική τροφική αλυσίδα αντιμετώπισε την πρωτοφανή κορύφωση του πληθωρισμού των τροφίμων από το 2021 και πώς ο πληθωρισμός των τροφίμων θα μπορούσε να επηρεάσει την επίτευξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης του συστήματος τροφίμων.

Οι εκπρόσωποι ενημερώθηκαν για τα παραπάνω ζητήματα, από την οπτική γωνία των αγροτών, των οργανώσεων παραγωγών, των μεταποιητών, των λιανοπωλητών, των καταναλωτών και των ερευνητών. Συζήτησαν τις πρόσφατες τάσεις της αγοράς που αύξησαν το κόστος για τις επιχειρήσεις αγροδιατροφής και αύξησαν τις τιμές των αγροδιατροφών για τους καταναλωτές.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο διαφορετικοί παράγοντες της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων μπορούν να επωφεληθούν από την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση για τη βελτιστοποίηση της ανταγωνιστικότητας των αγροδιατροφικών προϊόντων.

Κατά τη διάρκεια των διαφόρων συνόδων του Φόρουμ παρουσιάστηκε ένας ενδιαφέροντας συνδυασμός εμπειριών και καλών πρακτικών των κρατών μελών από όλη την ΕΕ. Αυτά συντονίστηκαν για να καταδείξουν πώς οι παράγοντες της αγοράς, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι καταναλωτές έχουν ανταποκριθεί στο αυξημένο κόστος και τις αυξημένες τιμές μετά τον πληθωρισμό των τροφίμων.

Οι αιτίες, οι συνέπειες και οι λύσεις αναλύθηκαν και οι συζητήσεις σε πάνελ ανέπτυξαν περαιτέρω τα θέματα.